Tun imobiliar de 80 de milioane de euro

de Ino Ardelean     Evenimentul Zilei
Miercuri, 16 februarie 2005, 0:00


Vicepresedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, Valeriu Tabara, vrea sa se anuleze hotarirea de guvern prin care revolutionarilor timisoreni le-au fost acordate 403 hectare la marginea Timisoarei. Este vorba de o zona in care terenurile se vind cu pina la 30 de euro pe metru patrat. Printre beneficiarii pomenii guvernamentale s-au numarat o serie de VIP-uri locale.

In preajma alegerilor locale din 2004, fostul ministru al agriculturii, Ilie Sirbu, a promovat o controversata hotarire de guvern prin care o suprafata de 403 hectare era luata din administrarea Statiunii de Pajisti Timisoara pentru a fi acordata revolutionarilor timisoreni. Aranjamentul avea sa se transforme intr-unul dintre cele mai mari scandaluri imobiliare.

Amplasamentul se afla exact la marginea Timisoarei, intr-o zona in care pretul ajunge pina la 30 de euro pe metru patrat. Aproximativ 900 de revolutionari s-au inscris pe liste pentru a beneficia de cite un hectar conferit prin lege. Criteriile de selectie au ramas insa la latitudinea sefilor de asociatii.

In preajma alegerilor locale, acestia au semnat un protocol prin care se angajau sa sprijine candidatul PSD la Primaria Timisoarei, Horia Ciocirlie, primind in schimb respectiva pomana guvernamentala.

Samsarul Bursuc, omul PSD

Multi revolutionari au declarat ulterior ca au fost santajati sa-si vinda hectarul daca vor sa fie prinsi pe lista. Iar unii dintre cei care au primit terenuri aici n-au avut nici o legatura cu evenimentele din decembrie 1989. Astfel ca au aparut tot felul de samsari in intermedierea vinzarii de parcele in zona, cu ajutorul liderilor revolutionari.

Intre acestia a excelat presedintele asociatiei ALTAR, Costel Bursuc, care a cumparat sase hectare pentru el insusi. In aceste conditii, unele terenuri au ajuns sa fie vindute pina la a cincea mina. Revolutionarii respinsi au intentat mai multe procese, aflate pe rol la Judecatoria Timisoara. Un alt scandal a izbucnit cind s-a trecut la marcarea parcelelor.

Aici a intrat in hora primarul PSD al comunei Giroc, Ionel Toma. In calitate de sef al comisiei locale de fond funciar, el avea ca atributie si punerea in posesie a revolutionarilor. Nemultumiti de ampalsamentele primite, acestia au demarat o alta serie de procese.

Pamintul li se cuvenea localnicilor

In acest timp, deputatul PD Valeriu Tabara a lucrat discret la un referat prin care solicita anularea hotaririi de guvern. �Sint mai multe motive pentru a spune cu tarie ca acea hotarire a fost ilegala. Nu toti cei care sint pe lista indeplinesc conditiile pentru a primi terenul. Nu am nimic cu drepturile revolutionarilor, dar ei au fost folositi aici de afaceristii din domeniul imobiliar.

ADS mai detine destule terenuri, chiar in apropierea Timisoarei, pentru a fi acordate revolutionarilor�, a declarat Tabara. In zilele urmatoare, el va inainta referatul catre ministrul agriculturii si catre premier. In comuna Giroc exista un deficit de 400 de hectare de terenuri agricole, care nu au fost primite de cei indreptatiti potrivit Legii Lupu.

Prefectul Ovidiu Draganescu ne-a declarat ca acesta este un motiv suficient pentru anularea hotaririi de guvern.

Terenuri pentru VIP-uri

Pe lista celor care urmau sa primeasca terenuri la Giroc se afla mai multe nume de VIP-uri.

Printre acestea se numara fostul deputat PRM Gheorghe Pribeanu, avocatul Petre Petrisor, fost candidat PRM la Primaria Timisoarei, Marcel Mihoc, directorul ADS Timis (care s-a ocupat cu transferul terenului), Monica Cojocari, sotia secretarului Primariei Timisoara, avocatul Radu Motica, fost decan al Facultatii de Drept, Vasile Ciupa, director in Primaria Timisoarei, Stefan Ivan, amic al lui Ion

Iliescu. Pe lista au aparut insa si sotii Nicolae si Eugenia Roman, primul avind �meritul� ca, pe 17 decembrie 1989, a facut o demonstratie de forta pe strazile Timisoarei, in fruntea unui batalion militar.


224 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri