Armata libaneza a desfasurat ieri trupe in principalele intersectii si cladiri publice din capitala Beirut, unde scolile, intreprinderile si bancile au fost inchise, ca urmare a asasinarii fostului premier Rafik Hariri, luni, intr-un atentat cu bomba.

Potrivit Agentiei France Presse, desi era practic in stare de asediu, cu militari patrulind pe aproape toate strazile, Beirutul avea ieri aspectul unui oras-fantoma.

Autoritatile de la Beirut au anuntat ieri ca numarul celor ucisi in explozia de luni se ridica la 15, printre victime figurind sapte membri ai garzii lui Hariri. Guvernul a decretat trei zile de doliu national. In acelasi timp, Comandamentul armatei libaneze a lansat mobilizarea generala si a luat masuri in mai multe regiuni de a �salvgarda stabilitatea� tarii.

Inca de luni seara, orice adunare publica a fost interzisa. Scolile, universitatile, magazinele, bancile si birourile administratiei au ramas inchise, la ordinile autoritatilor, in timp ce opozitia a chemat la greva generala.

Fortele de ordine au impiedicat citiva manifestanti sa devasteze cladirea in care-si are sediul filiala libaneza a partidului Baas, la putere in Siria, tara pe care multi o acuza ca este in spatele asasinarii lui Hariri.

�Libanul, decapitat�

Citiva trecatori si curiosi s-au oprit sa observe scena dezolanta de la locul atentatului. Unii dintre ei faceau poze. In scurt timp, au format o multime, care insa a fost prompt dispersata de militari, care au reamintit ca adunarile sint interzise.

Angajatii unei firme de salubritate s-au apucat sa curete cioburile intinse pe soseaua care leaga litoralul de cartierul comercial Hamra, pina unde a ajuns suflul exploziei.

Mai multe cotidiene libaneze au estimat ca atentatul si moartea lui Rafic Hariri, considerat drept parintele reconstructiei economice si politice a tarii, arunca Libanul debusolat intr-o perioada de profunda incertitudine. �Hariri a murit ca un martir, iar Libanul este tirit in viltoare�, titra cotidianul �As-Safir�.

�Dintr-o lovitura si printr-o singura explozie, Libanul a fost decapitat. Pare ca o tara fara cap, lasata in bataia vinturilor, iar orice speranta de a-si regasi locul sau de far al Orientului a fost zdrobita�, apreciaza ziarul. (C.V.)

Opozitia cere retragerea trupelor siriene

Opozitia antisiriana din Liban a cerut luni �puterii libaneze si puterii siriene, in calitate de putere mandatara�, sa-si asume responsabilitatea atentatului care l-a costat viata pe fostul premier Rafic Hariri si a cerut retragerea totala a trupelor siriene inaintea scrutinului din primavara, se afirma in comunicatul dat publicitatii de deputatii Bassem Sabeh si Walid Joumblatt,

ultimul fiind si seful druzilor din Liban. Documentul solicita comunitatii internationale �sa-si asume responsabilitatile si sa nu lase neobservata crima, formind o comisie de ancheta internationala�, si isi motiveaza demersul prin �lipsa absoluta de incredere� a opozitiei in autoritatile libaneze in exercitiu.

Opozitia mai solicita �plecarea puterii actuale, care si-a pierdut toata legitimitatea, si formarea unui guvern de tranzitie, precum si retragerea totala a trupelor siriene inainte de alegerile legislative� prevazute sa aiba loc in mai.

Familia lui Hariri si-a exprimat dorinta ca reprezentantii puterii sa nu participe la funeraliile fostului premier, care se vor desfasura astazi, la amiaza, la moscheea Mohammad al-Amin situata in centrul capitalei libaneze. (R.P.)