Biserica Luterana din Bucuresti va deveni, pentru o zi, sala de teatru. Piesa �Brand�, de Ibsen, este montata prima data la noi in tara de o tinara regizoare, Ilinca Stihi. Gheorghe Visu interpreteaza rolul principal.

Pentru prima data in Romania, usile unei biserici se vor deschide miercuri, 23 februarie, ora 19.00, nu pentru oficierea unei slujbe, ci pentru premiera unui spectacol. Proiectul neconventional apartine Ilincai Stihi, o regizoare de 26 de ani, care, in urma cu un an, a montat piesa �Brand� pentru radio.

Initiativa este sustinuta financiar de sectia de teatru radiofonic a Radioului public si de Ambasada Regala a Norvegiei, iar intrarea la spectacol va fi gratuita.

Pariu impotriva stereotipurilor

Piesa a fost adaptata la spatiul bisericii si nu se joaca numai in fata spectatorilor, ci si la balcon, pe interval, intre scaune. �Incarcatura pe care o da spatiul este extraordinara�, afirma Stihi. �Piesa are momente foarte grave, care se simt altfel in spatiul sacru al unei biserici. Si iubirea, si ura capata alte valente jucate in fata altarului�, adauga ea.

�Este vorba despre un pariu cu preconceptia oamenilor, iar biserica protestanta a aratat ca are o mare deschidere spre evenimentul cultural�, mai spune regizoarea. Actorii fumeaza in afara bisericii, in rest se poarta acolo ca intr-un teatru obisnuit. �Spectacolul va bascula intre realitate si fantezie�, adauga Ilinca Stihi.

Un poem dramatic prescurtat

Ca si in montarea pentru radio, actorul Gheorghe Visu are rolul titular in spectacolul pus in scena la Biserica Luterana. Alaturi de el vor mai juca, printre altii, Irina Petrescu si Adrian Titieni.

Piesa e un poem dramatic foarte lung, una dintre primele opere ale lui Ibsen, al carui centenar se va sarbatori anul viitor. �Brand� atinge mai multe teme legate de familie, societate, religie. Ilinca Stihi a scurtat foarte mult textul care era plin de monologuri lungi.

Ea s-a concentrat pe evolutia lui Brand, eroul principal, a renuntat la arhaisme si a facut spectacolul accesibil publicului larg. Piesa a necesitat o scenarizare laborioasa, fiind adaptata de regizoare, de Gheorghe Visu, de ceilalti actori si de scenarista Imelda Manu. In cele din urma, spectacolul va dura aproximativ doua ore.

�Totul sau nimic�

Piesa este povestea unui pastor, Brand, care se intoarce in satul sau natal cu misiunea de a schimba conceptia lumii in care traieste. Brand crede intr-un Dumnezeu slujit cu spada in mina. �Totul sau nimic� este deviza lui. Primul sacrificiu, primul pacat, este ca isi condamna mama sa moara nespovedita.

Apoi isi va pierde pe rind copilul si sotia, tot din fanatismul convingerilor sale. Blasfemia e ca �dintr-o spada� a lui Dumnezeu el crede ca se poate transforma intr-un Dumnezeu, convingere care va conduce la caderea si tragedia lui Brand. Intransigenta fara compromis duce la dezaxare.

Brand nu poate atinge perfectiunea unei biserici de gheata, e un damnat si se inscrie in categoria marilor eroi tragici.

Visu: �As fi fost un foarte bun Hamlet�

Actorul Gheorghe Visu a fost atras inca din Institutul de Teatru de eroul monumental, ascetic, care se fringe in cautarea unui ideal. A interpretat insa pe parcursul carierei personaje de o cu totul alta factura - infractori, oameni loviti de soarta. �Dupa ce am terminat facultatea, nu am jucat niciodata un erou�, spune Visu.

�As fi vrut sa-i joc pe Tamerland, Faust, Egmont sau Don Carlos. As fi fost un foarte bun Hamlet. De aceea, Brand e o mare provocare�, adauga el.

Stihi: �Am cautat o piesa pentru Gheorghe Visu�

Regizoarea Ilinca Stihi a terminat Institutul de Teatru in 2002, Sectia regie de film, a lucrat la Teatrul National Radiofonic si a facut asistenta de regie TV la filme artistice. �Brand� este prima ei piesa regizata pentru scena.

Cu Gheorghe Visu a lucrat prima data cind l-a distribuit in rolul titular din �Adam�, filmul pe care l-a realizat pentru examenul de licenta. �Am stat in biblioteca multa vreme�, povesteste ea. �Am cautat o piesa pentru Gheorghe Visu. Fiind un actor foarte special, am gasit-o cu greu.

Pe linga faptul ca dl Visu are o infatisare ascetica, e unul dintre putinii nostri actori cu o expresivitate interiorizata, lucreaza mai mult pe gesturi mici�.

Gheorghe Visu a desenat si afisul spectacolului. �Incerc sa-l prezint pe Brand, prin acele miini duble, ca pe un personaj care se dezintegreaza�, spune el.

Un personaj al zilelor noastre

Adrian Titieni interpreteaza savuros un personaj, primarul, care este contrapunctul lui Brand. Acesta seamana foarte mult cu tipul politicianului nostru de astazi: avid de putere, lacom de avutie, infatuat, sustine regizoarea Ilinca Stihi. Primarul spune ca, inaintea inaltarii sufletului, trebuie sa ne luptam mai intii cu nevoile fizice si materiale.

Irina Petrescu, care o interpreteaza pe mama lui Brand, spune ca spatiul neconventional al bisericii se potriveste cu textul. �Ma simt bine in acest spatiu auster, dar foarte primitor in acelasi timp, pe care nu trebuie sa-l contrazici, nici macar sa-i fortezi destinatia provizorie, care este, in cazul nostru, si providentiala�, spune actrita.