Un raport al SIE, prezentat in presa romaneasca, il indica pe Dan Voiculescu ca fiind cel care nu a mai returnat statului banii proveniti din negoturile cu fosta Securitate * Documentul se afla la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, institutia care trebuie sa declasifice arhiva ICE DUNAREA si sa-i traga la raspundere pe cei care au furat imediat dupa decembrie 1989 banii din conturile Securitatii

Pentru prima data in presa romana opinia publica are posibilitatea sa vada cu proprii ochi unul din rapoartele strict secrete ale Serviciului Roman de Informatii, care explica modul in care imediat dupa decembrie 1989 au disparut zeci si sute de milioane de dolari din "Averea Diavolului" adunata de fosta Securitate, sub controlul lui Nicolae Ceausescu.

Raportul SIE referitor la activitatea fostei intreprinderi de comert exterior ICE DUNAREA a fost realizat in vara anului 2000 si a vizat identificarea sumelor valutare nerepatriate, provenite din activitati comerciale sau necomerciale, cuvenite statului roman.

Raportul SIE a inventariat, dupa 10 ani in care regimul Ion Iliescu s-a caznit sa ascunda toate probele, sumele si operatiunile comerciale care au prejudiciat interesele Romaniei. Baza de documentare a controlului SIE au constituit-o arhivele operative si neoperative ale ICE DUNAREA, aflate in custodia Directiei "J".

ICE DUNAREA + CRESCENT

Principalele concluzii ale controlului au dus la favorizarea firmei CRESCENT, a carui director general era Dan Voiculescu, in relatiile sale cu ICE DUNAREA, cea mai importanta firma de comert exterior a Securitatii, care practic a detinut monopolul exporturilor de materii prime din 1982, cand a fost constituita si pana la inceputul anului 1990, cand a fost desfiintata de autorii loviturii de

stat, prin ordin al Ministrului Apararii. Generalul Nicolae Plesita, fost sef al Directiei de Informatii Externe (actualul SIE) din cadrul Departamentului Securitatii Statului a publicat o carte in care a marutisit ca ICE DUNAREA a fost privatizata in secret si i s-a schimbat denumirea in CRESCENT, declaratie din care reiese, in mod logic, ca Dan Voiculescu a preluat afacerile fostei Securitati.

Nu ar fi nimic de mirare in aceasta, intrucat Dan Voiculescu - desi neaga cu inversunare ca ar fi avut legaturi cu fosta Securitate - a derulat prin CRESCENT contracte uriase cu ICE DUNAREA, care i-a oferit monopolul pe anumite materii prime strategice.

S-au depistat cazuri cand statul roman a incheiat contracte paguboase pentru el, doar pentru ca firma CRESCENT sa-si traga profituri grase (fapte de neimaginat pe timpul lui Ceausescu, fara un acord expres de la Cabine-tul 1).

"Baiatul destept" al Securitatii

Dan Voiculescu a fost in anii '80 un om de casa al ICE DUNAREA, unde venea cu un Mercedes negru (lucru nepermis muritorilor de rand in acea vreme), iar dupa 1990 a preluat in zecile de firme pe care le-a creat, cu capitaluri de ordinul milioanelor de dolari (de unde avea el atatia bani?) o serie de ofiteri ai fostei ICE DUNAREA.

Printre acestia: fostul capitan Mihai Lazar si fostul director adjunct al ICE DUNAREA colonelul Constantin Rotaru (actual general cu trei stele si adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat).

Definitorie pentru ascunderea afacerilor CRESCENT - ICE DUNAREA vreme de atatia ani este poate si traiectoria lui Constantin Rotaru, care a fost amicul lui Dan Voiculescu ani de zile si a avut cu el intalniri de afaceri la sediul ICE DUNAREA (fapt confirmat de SIE printr-o adresa din toamna anului 2004, ca raspuns unor solicitari de informatii ale ZIUA).

Acest Rotaru, care azi e adjunctul sefului SIE Gheorghe Fulga pe linie de contraspionaj, s-a pensionat de fatada in 1994 din SIE, pentru a se angaja ca director la INTACT SA, firma "nava-amiral" a lui Voiculescu.

In 1998, dupa patru ani de manageriat la Voiculescu, colonelul Rotaru a fost reactivat brusc in SIE - pe motiv de lipsa de cadre profesioniste - i s-a dat gradul de general in 1999, si inca alte doua stele de general in urmatorii trei ani, plus functia de adjunct al directorului SIE.

Multi observatori ai fenomenului considera pendularea lui Rotaru drept o misiune acoperita in cadrul unor afaceri pe care SIE le-ar derula pe ascuns.

Intrebat de reporterii ZIUA cum poate explica faptul ca a stat numai intre ofiteri de securitate, a facut cele mai mari afaceri cu Securitatea in anii '80, iar ulterior si-a impanzit firmele cu fosti ofiteri de securitate - si in aceste conditii pretinde ca nici macar n-a colaborat cu Securitatea - Dan Voiculescu a replicat: "Baiat destept!"

Secretul de stat, scut pentru Voiculescu

Evident, o re-declasificare a arhivelor ICE DUNAREA (declasificate initial de Emil Constantinescu in 2000, dar reclasificate de Ion Iliescu in 2001) ar lamuri definitiv problema dosarului de Securitate al lui Dan Voiculescu.

Pana acum, intr-o incercare de a tempera opinia publica, Dan Voiculescu a prezentat presei o copie xerox dupa dosarul sau de securitate, cu mentiunea ca "nu a colaborat si nu a fost agent al Securitatii", dosar predat de CNSAS, dar care inventaria doar perioada de pana in 1980.

Despre ceilalti 10 ani, cei mai importanti (CRESCENT si ICE DUNAREA au fost infiintate in perioada 1981 - 1982) SRI si SIE nu au oferit nici un fel de date oficiale catre CNSAS.

Prin urmare, pana in prezent, Dan Voiculescu a beneficiat de un sprijin indirect al serviciilor secrete care, sub pretextul prost inteles al protejarii secretului de stat, s-au dovedit incapabile sa faca lumina intr-o problema de interes national care priveste sutele de milioane de dolari aflate in conturile Securitatii si raspunsul la intrebarea: cine i-a furat.

30 de milioane de dolari si 103 milioane de marci disparute

Revenind la raportul SIE in discutie, acesta specifica faptul ca in conturile tranzitorii ale ICE DUNAREA (20 la numar) s-a stabilit ca la nivelul anului 1989 s-au constituit depozite purtatoare de dobanzi in valoare de 62.024.181 dolari si 235.267.422 marci germane. In schimb, printr-o adresa a BRCE destinata ICE DUNAREA s-a confirmat la 25 decembrie 1989 existenta a numai 32.500.

000 dolari si 132.000.000 marci germane (vezi facsimil).

Cine a ridicat prin urmare, in decembrie 1989 circa 30 de milioane de dolari si 103 milioane de marci germane!? Cine a sustras jumatate din sumele aflate in conturile celei mai importante firme a fostei Securitati? Deoarece, pentru aceste sume, nu s-au gasit documente care sa ateste reintoarcerea lor in conturi? Raspunsul la aceasta intrebare va duce la nominalizarea fostilor ofiteri de

Securitate, care dupa 1990 s-au lansat in mari afaceri scotand sume de ordinul milioanelor de dolari pe piata, fara ca cineva sa-i oblige sa le justifice.

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, nu a explicat pana in prezent opiniei publice de unde provin banii cu care imperiul sau de firme GRIVCO si-a constituit la infiintare capitaluri sociale de ordinul a zeci de milioane de dolari in primii ani de dupa 1990.

Tot in raport (detaliile le-am publicat pe larg in numarul trecut) se mai vorbeste de numeroase comisioane confidentiale pe care CRESCENT Cipru trebuia sa le fi platit ICE DUNAREA, dar nu a facut-o integral.

Firma secreta a lui Ceausescu

Nu lipsita de importanta este si declaratia lui John Edgington (unul din asa-zisii proprietari din acte ai CRESCENT) mentionata in raportul SIE, declaratie facuta unui bancher cipriot: "CRESCENT este proprietatea lui Ceausescu".

Declaratia-soc a fost combatuta de Voiculescu intr-un mod deloc credibil, cum ca Edgington obisnuia sa scorneasca astfel de afirmatii, pentru a-si justifica escapadele amoroase fata de o sotie mult prea geloasa.

Raportul SIE mentioneaza: "exista indicii potrivita carora firma CRESCENT Cipru a fost o proprietate romaneasca, constituita in mod confidentiale (actul juridic public de constituire era dublat de un act juridic secret). In consecinta, statului roman i s-ar fi cuvenit un procent din toate beneficiile firmei, in raport cu ponderea sa de participare la capitalul social.

Precizam in acest sens si informatiile furnizate de Nas Leon, adjunctul sefului fostei Gospodarii de Partid (n.n. - fost contabil sef al ICE DUNAREA), conform carora CRESCENT-ul a fost o societate mixta romano-cipriota" (vezi facsimil).

La acest capitol precizam ca profiturile firmei off-shore CRESCENT s-au cifrat conform informatiilor vehiculate public in ultimii ani de la 200 milioane de dolari, pana la 2 miliarde de dolari.

Raportul SIE mai indica faptul ca Dan Voiculescu participa la negocieri comerciale internationale in care se prezenta drept "membru al delegatiei romane" sau "membru al delegatiei ICE DUNAREA", desi in acte el era reprezentant al unei firme straine - CRESCENT Cipru.

CSAT trebuie sa faca lumina

Ca o concluzie, putem spune ca, la fel ca si in cazul crimelor din decembrie 1989, adevarul se cunoaste de catre opinia publica, numai ca el nu este atestat oficial, deoarece institutiile statului chemate sa faca lumina, s-au transformat, din ratiuni politico-financiare obscure, in instrumente de musamalizare care actioneaza contra cetateanului. Si chiar a statului.

Desi nimeni nu are indoieli cu privire la "mariajul" dintre Dan Voiculescu si fosta Securitate, oricat il neaga acesta, adevarul nu se va oficializa pana cand serviciile secrete nu vor trage valul de pe marile furturi din banul public, din decembrie 1989, cand indivizi din sistemul Securitatii, cu nume conspirative sau nu, care au avut acces la conturile secrete, au devalizat statul pentru a se

lansa ulterior in mari afaceri. Cu sume uriase, imposibil de castigat intr-un an sau doi.

Iata de ce, prin publicarea acestui document incendiar, care ajunge pentru prima data in presa, a venit vremea ca CSAT (pe masa caruia se afla acest document dar si altele extrem de edificatoare) trebuie sa decida declasificarea arhivelor ICE DUNAREA pentru ca adevarul despre Dan Voiculescu sa fie oficializat.

De altfel, SIE a declarat in toamna anului trecut, prin vocea directorului Gheorghe Fulga, ca a inceput un amplu control in privinta ICE DUNAREA, control care la aceasta data trebuie sa fie finalizat.

Iar generalul Constantin Rotaru, adjunctul sefului SIE, cel care stie totul despre ICE DUNAREA si CRESCENT nu trebuie slabit de CSAT pana nu spune totul despre aceste afaceri la care a participat personal.