Membrii Comisiei juridice a Senatului au luat la puricat toata legislatia, pina la normele din vremea lui Cuza, pentru a stabili daca Arhiepiscopia Sucevei este sau nu proprietar a 90.000 hectare de padure.

Ordonanta data de Guvernul Nastase pentru trecerea unor terenuri forestiere din proprietatea publica a statului in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor suscita controverse majore in Senat.

„Ordonanta data de Adrian Nastase a fost ilegala, pentru ca padurile nu au fost in proprietatea, ci doar in administrarea Arhiepiscopiei“, ne-au declarat surse din grupul parlamentar PSD, care au precizat ca se va aproba ordonanta intr-o forma modificata, astfel incit cele 90.000 de hectare de padure sa fie date doar in administrarea Arhiepiscopiei Sucevei.

Precedent periculos

Comisia juridica a aminat pentru azi o noua discutie asupra ordonantei, deoarece s-a format un puternic curent de opinie impotriva aprobarii sale in forma in care a dat-o Guvernul.

Senatorul PSD Antonie Iorgovan ne-a confirmat ca au aparut motive serioase pentru ca ordonanta sa fie modificata in sensul ca suprafetele forestiere sa fie cedate spre administrare si folosinta Arhiepiscopiei si nu in proprietate. „S-ar crea un precedent pentru ca celelalte arhiepiscopii sa ceara improprietarirea“, ne-a declarat senatorul Iorgovan.

Un alt membru al Comisiei juridice, senatorul PRM Doru Liviu Bindea, a motivat ca deja exista problema altor biserici care nu si-au primit proprietatile inapoi si astfel s-ar crea discutii suplimentare daca o biserica ar fi improprietarita cu bunuri pe care nu le-a detinut.

„Din informatiile pe care le am, se pare ca Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor nu a detinut in proprietate, ci doar in administrare acele paduri. Ramine sa cercetam daca e vorba de retrocedarea unei proprietati sau daca e vorba de constituirea unui drept de proprietate“, ne-a declarat senatorul PUR Gavrila Vasilescu, si el membru al comisiei.

„O lege comunista“

Pe de alta parte, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa considera ca reprezentantii PSD si PRM se folosesc de „o lege comunista“ pentru a bloca retrocedarea suprafetelor forestire catre Arhiepiscopia Sucevei. „Padurile au fost in proprietatea bisericii si nici macar pe vremea Imperiului austro-ungar nu s-a atins nimeni de ele.

Senatorul Popa a declarat ca grupul parlamentar PNL-PD va sustine aprobarea ordonantei in varianta data de Guvernul Nastase. Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, a declarat ca saptamina viitoare va organiza o conferinta de presa in care isi va prezenta pozitia si va face toate precizarile cuvenite.