Solutie de mijloc in cazul tranzactiilor bursiere cu actiuni SIF

de     New Business
Miercuri, 16 februarie 2005, 0:00Presedintii celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) sint de acord cu ridicarea limitei de detinere de la 0,1 la 1% din capitalul social, prin modificarea Legii pietei de capital 297/2004, a declarat azi Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat. Presedintii celor cinci fonduri de investitii au fost audiati la Comisia de Buget-Finante a Senatului.

"Procedura cea mai simpla ar fi fost Ordonanta de Urgenta, dar cum bine stiti Guvernul evita astfel de modalitati. Prin modificarea legii, masura va putea fi adoptata de catre Consiliul de Administratie al SIF-urilor si nu mai este nevoie de o decizie a Adunarii Generale a Actionarilor", a spus Vosganian.

Potrivit art. 286, alineatul 3 din Legea pietei de capital, Consiliul de Administratie are responsabilitatea modificarilor de statut impuse de lege, fara a solicita acordul AGA, prin derogare de la Legea nr. 31/1990.

Vosganian a mai aratat ca ridicarea pragului se va face concomitent cu impunerea unor sanctiuni stricte in cazul unor tentative de preluare ostila si cu instituirea unor reguli de guvernanta corporativa. Astfel, SIF-urile vor fi conduse de un Consiliu de supraveghere, iar managementul va fi asigurat de un Consiliu executiv, care poate fi o societate de administrare.

In opinia lui Vosganian, pragul de 1% raspunde nevoii de a pastra obiectul initial de activitate al SIF-urilor, acela de organism de plasament colectiv, desi intr-o forma atipica. Totodata, acest nivel permite o anumita coagulare a actionariatului, fara a deschide calea catre o concentrare puternica sau preluarea majoritatii.

Presedintele Comisiei de Buget-Finante sustine ca argumentul principal de mentinere a pragului 0,1% de impiedicare a coagularii actionariatului este nejustificat, intrucit, in fapt, exista o serie de cazuri in care s-au realizat concentrari prin intermediari.

"Discutia cu limita de 0,1% este retorica. Exista cel putin la trei SIF-uri grupuri de interes care pot exercita presiuni. Conducerea SIF Oltenia a semnalat ca exista pericolul ca, in cazul acestei societati, sa fie chiar dobindita majoritatea", a precizat Vosganian.

Totodata, Vosganian considera ca modificarea limitei de 0,1% va indeparta orice suspiciune in ceea ce priveste o eventuala dorinta a managementului de a se proteja si de a bloca schimbarile in conducerea SIF-urilor.

In ceea ce priveste instructiunea emisa de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare saptamina trecuta, Vosganian apreciaza ca sensul prevederilor actului normativ nu impun modificarea pragului de detinere. El sustine, de asemenea, ca deciziile nu pot fi luate de CA fara consultarea AGA decit printr-o modificare a legii si nu printr-un act al CNVM.
Toti membrii Comisiei de Buget-Finante din Senat, cu exceptia Silviei Ciornei, au fost de acord cu majorarea pragului de detinere impus actionarilor SIF de la 0,1% la 1%. Ciornei a votat pentru mentinerea nivelului actual.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


86 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by