Declaratiile raspicate ale ministrului Finantelor prin care acesta s-a pronuntat impotriva oricarei restrictii in detinerea de actiuni a unui investitor la o societate de investitii financiare (SIF) isi produc primele efecte. Presedintii celor cinci SIF-uri sunt de acord cu ridicarea limitei de detinere de catre un singur investitor, de la 0,1 la suta la 1 la suta din capitalul unui SIF.

Aceasta este principala concluzie la care s-a ajuns ieri, in urma audierilor sefilor SIF-urilor la Comisia de Buget-Finante din Senat. Decizia va fi prevazuta intr-un act normativ care va modifica Legea pietei de capital 297/2004, dupa cum a anuntat presedintele comisiei senatoriale amintite, Varujan Vosganian.

"Procedura cea mai simpla ar fi fost o ordonanta de urgenta, dar, cum bine stiti, Guvernul evita astfel de modalitati. Prin modificarea legii, masura va putea fi adoptata de catre Consiliul de Administratie al SIF-urilor si nu mai este nevoie de o decizie a Adunarii Generale a Actionarilor", a spus Vosganian.

Desi in saptamana care a trecut au fost vehiculate mai multe variante referitoare la prag, sefii SIF-urilor nici nu au dorit sa auda insa de o crestere a acestuia la 5 la suta, cu atat mai putin de eliminarea oricarei restrictii, varianta sustinuta cu tarie de ministrul Finantelor. Motivatia sefilor SIF a fost cea vanturata de acestia ori de cate ori s-a adus in discutie tema limitei de detinere.

"Cel putin trei din cele cinci SIF-uri au semnalat ca deja exista, prin persoane implicate, prin tentative de preluare, grupuri care ar putea sa obtina majoritatea in AGA. SIF Oltenia a semnalat ca exista pericolul ca acest grup economic sa devina majoritar, sa detina peste 50 la suta", a spus Vosganian.

in opinia lui Vosganian, pragul de 1% raspunde nevoii de a pastra obiectul initial de activitate al SIF-urilor, acela de organism de plasament colectiv, desi intr-o forma atipica. Totodata, acest nivel permite o anumita coagulare a actionariatului, fara a deschide calea catre o concentrare puternica sau preluarea majoritatii.

Presedintele Comisiei de Buget-Finante sustine ca argumentul principal de mentinere a pragului 0,1% de impiedicare a coagularii actionariatului este nejustificat, intrucat, in fapt, exista o serie de cazuri in care s-au realizat concentrari prin intermediari.

Vosganian a mai aratat ca ridicarea pragului se va face concomitent cu impunerea unor sanctiuni stricte in cazul unor tentative de preluare ostila si cu instituirea unor reguli de guvernanta corporativa. Astfel, SIF-urile vor fi conduse de un Consiliu de supraveghere, iar managementul va fi asigurat de un Consiliu executiv, care poate fi o societate de administrare.

Totodata, Vosganian considera ca modificarea limitei de 0,1% va indeparta orice suspiciune in ceea ce priveste o eventuala dorinta a managementului de a se proteja si de a bloca schimbarile in conducerea SIF-urilor.