Rechemarea in service a peste 15.000 de modele Logan, la inceputul acestui an, pentru remedierea unor anomalii tehnice, nu i-a descurajat pe romanii dornici sa achizitioneze ultimul produs Dacia. Acest lucru este evidentiat de statistica vinzarilor pe luna ianuarie, unde Logan joaca rolul de locomotiva, cu peste 6.000 de unitati comercializate.

Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA), vinzarile de autoturisme din luna ianuarie au atins un nivel dublu fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, ajungind la un total de 12.512 unitati.

Raportat insa la nivelul comercializarilor din luna decembrie, datele APIA releva o scadere cu 23,5 la suta, procent care nu este totusi mare daca se tine cont ca in ultima luna din 2004 multi dintre producatori si importatori au “abuzat” de promotii. Ca si pina acum, ritmul de crestere al comercializarilor de masini autohtone a fost superior celui inregistrat de importuri.

Astfel, au fost vindute 7.540 de autoturisme romanesti, reprezentind un avans de 113,2 la suta fata de luna ianuarie 2004, in timp ce importurile s-au oprit la 4.972 de unitati, nivel superior cu 84 la suta fata de perioada similara a anului precedent. Clasamentul marcilor de automobile in ianuarie 2005 este condus de Dacia, cu 6.214 unitati si o cota de piata de 49,7 la suta.

Modelele Matiz si Cielo au in continuare o cota ridicata de piata, producatorul Daewoo comercializind, in total, 1.326 autoturisme.

Skoda a devansat Renault

In ierarhia modelelor de import, prima pozitie este ocupata de Skoda Octavia (469 de unitati), in urcare cu o treapta fata de luna ianuarie a anului trecut. Pe urmatoarele locuri se plaseaza liderul de pina acum - Renault Clio, cu 419 unitati, Skoda Fabia - 358 de unitati, in urcare cu o treapta, si Renault Megane - 339 de unitati.

Specialistii din APIA estimeaza pentru acest an o crestere a pietei auto cu aproximativ 10 la suta, evolutie favorizata de scaderea dobinzilor la credite, odonanta de guvern privind prima de casare a masinilor vechi (bonus de 30 de milioane de lei) si lansarea de noi modele la Salonul International Auto de la Bucuresti. Anul trecut au fost inregistrate vinzari-record pentru tara noastra: 181.

000 de unitati, in valoare totala de peste doua miliarde de euro.