Moneda europeana a cistigat ieri 1.102 lei in schimburile pe piata bancilor si a incheiat ziua la un curs de 37.840 de lei, recuperind practic, in doua zile, 2.352 de lei din caderea in fata leului inceputa la finalul anului trecut. Dolarul s-a scumpit ieri cu 763 de lei si a ajuns la o cotatie de 29.064 de lei, cistigind si el 1.679 de lei in ultimele doua zile.

Jucatorii pietei valutare a bancilor spun ca, ieri, banca centrala a intervenit indirect, prin intermediul unor ordine de cumparare pe care le-a dat anumitor banci. Mugur Stet, purtator de cuvint al BNR, si nu a comentat actiunile bancii centrale.

“Toate bancile centrale fac astfel de interventii dirijate, prin banci comerciale, e o practica a pietei financiare”, a precizat Dragos Balaci, dealer sef al Banc Post. “BNR a deschis timp de doua zile o supapa pentru a detensiona atmosfera. Dar nu poate tine singura in spate intreaga piata.

Deocamdata asta e tendinta, de intarire a leului, datorata cantitatii mari de valuta care a intrat si continua sa intre in tara”, a adaugat Balaci.

Banca centrala si-a cam dezvaluit in saptamina aceasta limitele “tunelului”, asa-numitul interval de fluctuatie in care e dispusa sa lase leul sa se miste pe piata valutara. Putem banui ca o valoare sub 35.000 de lei pentru un euro este considerata de BNR drept alarmanta, cel putin in acest moment.

Faptul ca a sustinut si ieri moneda europeana pentru a mai cistiga peste o mie de lei ar putea indica o limita superioara a euro plasata in jurul valorii de 38.000 de lei. Daca acesta este “tunelul”, atunci investitorii speculativi din piata ar putea deveni mai prudenti, deoarece euro se misca intr-un interval de 8,5%, suficient de mare pentru a nu fi afectati de o interventie-surpriza a BNR.

Pe de alta parte, tendinta de intarire a leului, sustinuta de un val masiv de valuta care continua sa intre in tara, este a doua certitudine a momentului. Cu alte cuvinte, euro a mai capatat putina vigoare, dar leul va continua sa creasca. “Nu putem afla precis daca asta este strategia bancii centrale, dar e posibil ca recentele interventii ale BNR sa descurajeze miscari speculative.

Daca nu va interveni in continuare, vad euro alunecind fara probleme la o valoare de 37.500 lei. Nu cred ca va cobori curind sub 37.300 de lei”, a mai spus Balaci. “Niciodata interventia la nivelul bancilor centrale nu a reusit sa schimbe directia unei tendinte. Pe termen scurt, se poate obtine un rezultat care nu poate fi mentinut.

Schimbarea tendintelor nu se face prin instrumente monetare, ci prin politici fiscale, monetare sau de dobinzi. BNR nu face decit sa induca incertitudine in piata, incercind sa descurajeze speculatorii. Dar efectele jocului sint simtite de toata lumea: exportatori, industrii, toti cetatenii.

Singura optiune a momentului ar putea fi aminarea cu un an a liberalizarii contului de capital, care ar indeparta fondurile speculative de Romania”, a spus analistul Matei Paun.