Pentru a ajunge la Cofigen SA - firma care l-a finantat pe Berlusconi - trebuie insa descalcite itele afacerilor derulate de Daniela si Bittner in ultimii 3-4 ani. Oricum, concluzia este una singura: au aparut intermediarii. Fie ca sunt romani sau societati cu nume pompoase inscrise in Londra, acestia inregistreaza un real succes in afaceri.

Familiile Bittner si Nastase au facut la un moment dat chiar afaceri la vedere. Iar asta se intampla inainte ca Adrian sa ocupe functia de prim-ministru. Dana Nastase chiar a recunoscut ca a fost asociata impreuna cu Sherry Bittner, sotia lui Alexandru Bittner.

Societatea in care cele doua au avut imprudenta sa-si afiseze numele se numeste Silverado Com SRL si a detinut chiar si un magazin pe Calea Victoriei la numarul 122. Exact in preajma alegerilor din 2000, mai precis pe data de 15 decembrie, Dana Nastase decide sa se retraga din asocierea cu Sherry Bittner.

Nici aceasta din urma nu se lasa mai prejos si renunta, cateva luni mai tarziu, la actiunile Silverado. Locurile celor doua sunt luate de prietenii lui Bittner, Petre Ion si Negrea Gheorghe. Aceste nume le vom regasi obsesiv, in roluri de fatade, in mai toate afacerile puse la punct de Bittner.

Bittner si-a rezervat rolul de supervizor

Pana in 2002 Bittner nu s-a sfiit sa-si ascunda interesele comerciale. Uneori chiar negocia in numele lui Nastase contracte de zeci de milioane de dolari. Avem martori. A aparut insa Armagedonul II si Alexandru Bittner a primit ordin de la Nastase sa-si stearga urmele.

Dar cum atat timp cat amandoi doreau sa castige? In aceste conditii, la inaintare au fost scosi Petre Ion si Negrea Gheorghe, cei care au mai "spalat" si urmele asocierii dintre Dana Nastase cu Sherry Bittner. De unde pana atunci detineau mici pachete de actiuni de maximum 5% prin firmele lui Alexandru Bittner, Petre Ion si Negrea Gheorghe incep sa se transforme in patroni de prima mana.

Nu neaparat in aceasta ordine, cei doi incep sa preia actiuni sau sa infiinteze zeci de noi firme sub protectoratul Nastase-Bittner. Se nasc si cateva "suveici" de toata frumusetea, pe care Fiscul le ignora.

Numai ca acest aspect aproape ca nici nu ar fi contat daca din acest moment nu ar fi intrat puternic pe piata romaneasca fel de fel de off shore-uri si mai ales una din firmele despre care presa italiana a sustinut ca l-ar fi finantat pe premierul Silvio Berlusconi, Cofigen SA din Elvetia.

Cofigen SA - finantatoare a afacerilor imobiliare ale lui Berlusconi

In 1964 Berlusconi a demarat un proiect de construire a unui orasel-model de 4.000 de locuitori, insa in scurt timp finantele sale au intrat in declin. In aceste conditii, Berlusconi apeleaza la un imprumut. Iar banii i-au venit de la doua societati elvetiene, una din ele fiind Cofigen SA - controlata de bancherul Tito Tettamani.

In aceasta afacere Berlusconi s-a invartit in cercul lui Tettamani si al altui bancher, Enrico Braggiotti, cercetat apoi in procesul Enimont si exilat la Monte Carlo. Mai mult de atat, cu sprijinul banilor veniti de la Cofigen SA si de la ETI AG Holding - firma ce s-a bucurat de statutul de societate de reciclare a banilor mafiei, Berlusconi si-a infiintat firma Italcantieri SRL.

Englezii si elvetienii s-au inghesuit

sa investeasca

in firmele "famigliei"

Sub indrumarea lui Bittner se leaga in Romania o stransa legatura intre SC Melwood & Partners - firma elvetiana inmatriculata ca reprezentanta in Londra, SC Mastertrade Group LTD - imatriculata tot in Londra si Cofigen SA din Elvetia.

Aceasta formula de asociere incepe sa functioneze in cadrul INTEGRALNET SRL, METAMOB INTERNATIONAL SRL, TERRA INVEST GRUP SRL, RONDO INVEST SRL, COMPREST SA, GRUPUL ROMN DE INVESTITII-GRI SA, LIPSCA 2000 SA, TOP INVEST SRL, STARMOB INTERNATIONAL SRL, CITYMOB GRUP SRL, SUPERMOB INTERNATIONAL SRL si AGERCOM GRUP SRL.

Se intalnesc si situatii in care Bittner isi vinde actiunile "investitorilor straini", dar nu isi lasa totusi afacerile din mana. Pentru ca acolo unde sunt firmele "de afara" sunt si prietenii Petre si Negrea. Stranie coincidenta. In plus, noile societati infiintate de englezi si elvetieni functioneaza in sediile in care Bittner si Dana Nastase isi derulau si ei afacerile.

Adica in strada Ion Ionescu de la Brad nr. 53 si in strada Drumul la Rosu nr. 1. Cel putin pe hartie. Intr-o perioada scurta de timp numarul societatilor infiintate de "satelitii" lui Bittner se ridica la 19. Si probabil sunt mai multe.

In plus, in cazul anumitor privatizari facute in interesul prieteniei Bittner-Nastase sunt scoase la inaintare si alte societati inmatriculate in Marea Britanie sau Cipru. Asa cum s-a intamplat in cazul Piscicola Tour Jurilovca, achizitionata de Bittner prin Heavy Industry LTD din Londra.

Tot aici, in Delta, Alexandru Bittner a devenit si gestionarul activitatilor de pescuit. Si, ca o noua dovada a implicarii omului lui Nastase in afaceri cu investitorii italieni ai lui Berlusconi, societatea elvetiana Cofigen SA a ajuns in situatia de a cumpara de la Bittner mai toate societatile imobiliare cu cate un angajat pe care acesta le detinea.