Fostii ministri nu vor mai avea imunitate. Aceasta este modificarea adusa de guvernul Tariceanu, prin ordonanta de urgenta, Legii raspunderii ministeriale, scrie AdevarulDe acum incolo se va putea incepe urmarirea penala impotriva fostilor ministri fara aprobarea speciala a unor institutii ale statului, scrie Cotidianul.

Noua Putere elimina imunitatea fostilor ministri

articol preluat din Adevarul

Fostii ministri nu vor mai avea imunitate. Aceasta este modificarea adusa de guvernul Tariceanu, prin ordonanta de urgenta, Legii raspunderii ministeriale. Potrivit textului ordonantei, "punerea sub urmarire penala a fostilor membri ai guvernului pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor se va face potrivit normelor de procedura penala de drept comun".

De actualii ministri si eventualele lor infractiuni se va ocupa o comisie, alcatuita din 5 membri alesi pe 3 ani, a carei componenta va fi aprobata de presedintele tarii la propunerea ministrilor Justitiei si Internelor. Comisia va prezenta presedintelui un raport cu propuneri privind urmarirea penala a ministrului sau clasarea sesizarii.

Urmarirea penala a membrilor guvernului se va face, dupa caz, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de catre Parchetul National Anticoruptie. Judecarea se va face de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Aceste modificari au fost aprobate, ieri, de Comisia Juridica din Senat, cu 5 voturi pentru din partea coalitiei si 3 voturi impotriva din partea reprezentantilor PSD. Acestia din urma au acuzat caracterul politic al modificarilor si au incercat sa impuna eliminarea noilor prevederi. La discutiile aprinse nu au folosit intotdeauna argumente juridice. "E o comanda politica.

Si dupa cum e situatia, eu nu vad sa va prinda a doua iarna la putere. Atunci o sa vi se aplice aceasta lege", a rabufnit Antonie Iorgovan. "E o amenintare?", a intrebat senatorul Nicolae Vlad Popa. "Nu e o amenintare, dar eu zic sa mai terminati, sa o lasati mai moale cu campionul de la Cotroceni care s-a dovedit un gainar", a continuat Iorgovan.

Colegul sau de partid, Nicolae Serban, fost ministru pentru relatia cu Parlamentul, a batut si el obrazul noilor guvernanti: "Nu voi ierta o astfel de gafa politica, o astfel de razbunare, in conditiile in care noi nu ne-am permis sa facem un astfel de lucru". Comisia juridica a votat cu doar doua abtineri intocmirea unui raport favorabil pentru aceasta ordonanta guvernamentala.

Asa cum a trecut de votul comisiei, senatorii PSD au estimat ca ea va trece si de votul plenului, deoarece coalitia are majoritate, chiar daca este fragila. Daca se va intampla asa, fostii ministri vor fi judecati pentru eventualele infractiuni ca orice alt cetatean.

In expunerea de motive a modificarilor solicitate de guvern se spune ca masura de ridicare a imunitatii penale a fostilor ministri a fost luata ca urmare a recomandarilor facute in acest sens in Raportul de tara al Comisiei Europene din 2004.

Adevarul - 17 februarie 2005

Senatul ridica imunitatea tuturor fostilor ministri

articol preluat din Cotidianul

Fostii membri ai guvernului vor raspunde in fata legii fara sa mai fie nevoie de o permisiune speciala din partea vreunei institutii a statului.

Comisia juridica a Senatului a modificat Legea raspunderii ministeriale, eliminind prevederea ce le conferea protectie speciala in fata legii membrilor guvernului si dupa ce isi incheiau mandatul. Modificarea a venit ca urmare a unei recomandari a Comisiei Europene si a fost aprobata de comisie dupa o lunga disputa si in ciuda opozitiei manifestate de reprezentantii PSD.

Unii dintre acestia, printre care Doru Ioan Taracila si Serban Nicolae, s-au pronuntat ferm impotriva modificarii, motivind ca se tem de „razbunari politice“.

„Trebuie sa impiedicam discriminarea intre un ministru si un fost ministru, pentru ca la schimbarea regimului politic sa prevenim razbunarile politice impotriva fostilor membri ai guvernului“, a explicat Taracila.

Alt senator PSD, Antonie Iorgovan, a motivat ca Legea raspunderii ministeriale se refera la fapte savirsite in calitate de ministru si, deci, trebuie sa beneficieze de prevederile constitutionale.

In replica, presedintele comisiei, senatorul UDMR Peter Eckstein, a aratat ca „articolul 109 din Constitutie spune clar ca e nevoie de o cerere speciala a Presedintiei, Senatului sau Camerei Deputatilor de urmarire penala doar in perioada exercitarii mandatului de ministru“.

La rindul sau, senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a argumentat ca nici parlamentarii, dupa incheierea mandatului, nu mai beneficiaza de imunitate. „Prin protejarea speciala a fostilor ministri se blocheaza incercarile de eradicare a coruptiei“, a apreciat senatorul Popa.

Florin Ciornei, Cotidianul - 17 februarie 2005