La propunerea lui Serghei Bubka, CIO ar putea anula “regula antidoping a lui Tiriac”

Ucraineanul Serghei Bubka, fost campion olimpic la saritura cu prajina, in prezent membru al Comitetului International Olimpic, cere ca forurile olimpice din Romania si Marea Britanie sa se alinieze regulilor internationale referitoare la dopaj.

“Romanii si britanicii sint cu un pas in afara legilor antidoping, fata de celelalte 200 de tari membre”, sustine Bubka, care solicita o dezbatere pe aceasta tema la nivelul CIO.

Serghei Bubka, care este de 12 ani recordmanul mondial la saritura cu prajina (6,15 m), pune la indoiala corectitudinea legilor adoptate de comitetele olimpice din Romania si din Marea Britanie, care interzic selectionarea in echipa olimpica a sportivilor depistati pozitiv.

“Intr-un anumit sens, cele doua comitete incearca astfel sa stopeze fenomenul dopajului in sport, un dezastru care se imprastie cu repeziciune. Totusi, cred ca merita sa studiem acest aspect mai in detaliu. Regulile internationale permit ca un sportiv depistat pozitiv pentru prima oara sa poata reveni in competitii dupa ce isi ispaseste pedeapsa.

Suspendarea pe viata de la prima abatere, masura adoptata de cele doua foruri, este o actiune prea radicala”, a declarat, pentru agentia “Sportinglife”, fostul campion, care este si membru in Consiliul Federatiei Internationale de Atletism.

Mihaela Melinte, un caz celebru

Ucraineanul admite totusi ca exista unele argumente care sa sustina masuri atit de dure si, de aceea, este nevoie de o discutie la nivelul CIO, care sa duca la uniformizarea reglementarilor in domeniu.

Asadar, in viitorul apropiat este foarte posibil ca forul de la Bucuresti sa fie nevoit sa renunte la regula adoptata, in 1998, la propunerea lui Ion Tiriac, potrivit careia nici un sportiv roman depistat pozitiv nu mai poate participa la Jocurile Olimpice. Desi au existat numeroase propuneri de abrogare a acestei reguli, membrii forului olimpic roman au pastrat-o.

Principala victima a acestei decizii a fost atleta Mihaela Melinte, campioana mondiala la aruncarea ciocanului, care n-a mai putut participa la Olimpiada de anul trecut.

“Trebuie sa ne adaptam la realitati”

Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, a lasat de inteles ca forul roman este dispus sa renunte la aceasta controversata lege. “Sintem gata sa rediscutam aceasta problema fiindca trebuie sa ne adaptam la realitati. Atunci cind a fost adoptata regula, noi chiar aveam o mare problema legata de dopaj, pentru ca toata lumea ne arata cu degetul dupa Olimpiada de la Sydney.

Efectele terapeutice ale legii au fost corecte, pentru ca la Atena n-am avut nici un caz de dopaj. Asadar, am rezolvat problema!”, ne-a declarat Dobrescu.