Incalzirea brusca a vremii si precipitatiile abundente din ultimele zile au facut ca debitele riurilor sa creasca. In judetul Covasna, de exemplu, riul Buzau a iesit din matca. In Mehedinti, cantitatile mari de apa cazute au dislocat sute de tone de stinci care au blocat circulatia pe E 70 si pe DN 57. Pe Valea Oltului, citeva avalanse de zapada au perturbat circulatia rutiera si feroviara.

Valea Prahovei. Zeci de case din Sinaia, Busteni si Azuga au fost inundate ieri seara din cauza topirii zapezii si a ploii care a cazut necontenit. Canalizarile celor trei orase nu au mai facut fata si din aceasta cauza in unele locuri apa a depasit o jumatate de metru. Oamenii spun ca s-au trezit cu apa in locuinte in citeva secunde si, practic, nici nu au avut timp sa reactioneze.

In cartierul Podul lui Neag, din Comarnic, aproape 1.000 de persoane au ramas izolate din cauza viiturii care a rupt podul provizoriu construit in 2002 peste riul Prahova. Podul principal fusese afectat de inundatiile de acum trei ani si a ramas nereparat pina astazi. Meteorologii avertizeaza ca ploile vor continua pe Valea Prahovei si in urmatoarele 24 de ore. (Razvan Bunea)

Sita Buzaului-Covasna. Riul Buzau si-a iesit din matca, in noaptea de marti spre miercuri, si a inundat 11 gospodarii si o scoala dintr-un sat al comunei Sita Buzaului, judetul Covasna. Blocurile de gheata formate pe albia riului au determinat, ieri dimineata, cresterea nivelului apei. Aceasta a depasit cu peste trei metri cota de atentie si cu mai bine de jumatate de metru pe cea de inundatie.

Cei mai afectati au fost locuitorii satului Zabratau, unde apa a inundat 11 case si scoala generala si a izolat alte 20 de gospodarii. Puhoiul a distrus un pod, a deteriorat alte doua si a inundat peste 150 de hectare, din care 50 de teren agricol. Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Covasna a intervenit ieri dimineata pentru detonarea blocurilor de gheata.

Specialistii au detonat mai multe incarcaturi de explozibil, reusind, in jurul amiezii, sa deblocheze albia riului Buzau, iar apele au inceput sa se retraga. Pagubele provocate de inundatii vor fi evaluate dupa retragerea completa a apelor. (Adrian Moise)

Caderi de stinci. Precipitatiile abundente cazute in ultimele 24 de ore in judetul Mehedinti au provocat avalanse de pietre pe versantii muntilor Cernei si Svinitei. Sute de tone de stinci au blocat drumul european 70, precum si drumul national 57, care uneste localitatile Orsova si Moldova Noua.

Circulatia pe E 70, care face legatura intre Craiova si Timisoara, a fost oprita mai bine de zece ore deoarece un intreg versant din munte s-a pravalit peste sosea. Pe sosea s-au format cozi de zeci de kilometri care au pus la incercare nervii soferilor. Autoritatile locale, care au actionat cu trei autospeciale Wola si mai multe basculante, au facut cu greu fata situatiei.

Dupa mai multe ore de asteptare, muncitorii de la Drumuri au reusit sa deblocheze soseaua pe un singur fir. (Valentin Pirvu)

Avalanse de zapada pe Valea Oltului. Temperaturile ridicate din ultimele zile au creat probleme circulatiei rutiere si feroviare pe Valea Oltului. Prefectura Vilcea a primit o informare prin care era anuntata ca DN 7A a fost inchis intre localitatile Brezoi-Voineasa-Vidra. Oprirea circulatiei pe acest tronson a fost cauzata de mai multe avalanse.

Pentru deblocarea drumului s-a intervenit cu o autofreza, trei incarcatoare auto cu lama si un TID cu lama.

In jurul orei 16.00, soseaua fusese curatata pe o portiune si se lucra in continuare.

Circulatia pe drumul national care leaga orasul Brezoi de Voineasa a fost inchisa pe o perioada nedeterminata. O avalansa si caderile de bolovani au blocat traficul pe o portiune de citeva sute de metri pe ambele sensuri, izolind localitatile din nord-vestul orasului Brezoi.

Conducerea Administratiei Nationale a Drumurilor recomanda soferilor care vor sa tranziteze zona sa gaseasca o ruta ocolitoare ori sa se deplaseze numai in cazurile de urgenta.

Si traficul feroviar a fost afectat. Impiegatul de miscare din Statia CFR Rimnicu Vilcea a anuntat Politia Transporturi Vilcea ca ieri, la ora 13.15, in zona Ciineni-Valea Marului, linia de cale ferata a fost blocata de o cadere de zapada. Circulatia a fost inchisa. “Dupa interventia organelor specializate s-a reluat traficul, in jurul orei 14.30. Trenul nr.

2072 a avut o intirziere de circa 120 de minute”, a precizat inspectorul principal Gabriel Ciobotoiu, de la Politia Vilcea. (Mirela Manu)