Fostul premier al Libanului, Rafik Hariri, a fost ingropat in capitala Libanului, Beirut. Locul de veci al fostului premier este o moschee reconstruita in perioada in care el s-a aflat putere.

La funeralii au participat zeci de mii de libanezi. Ei au purtat steaguri libaneze si fotografii ale lui Rafik Hariri pe strazile din Beirut.

Procesinea a inceput la resedinta familiei Hariri si s-a incheiat in centrul capitalei intr-o moschee reconstruita.

Rafik Hariri se mandrea cu acesta parte a orasului, reconstruita in perioada in care el s-a aflat la putere.

Rafik Hariri a fost ucis luni intr-un atentat cu masina capcana. In acelasi atentat si-au pierdut viata sapte garzi de corp ale fostului premier.

Siria acuzata de complot

Familia Hariri a refuzat cererea guvernului libenaz ca domnul Hariri sa fie ingropat cu onoruri de stat.

Mai mult, membrii guvernului nu au fost invitati la funeralii.

Motivul este ca guvernul libanez este sprijinit de Siria, banuita ca ar fi implicata direct in asasinat.

Siria are o prezenta de 14,ooo de militari in Liban.

Damascul neaga orice implicare dar Statele Unite si-au retras deja ambasadorul din Siria si spun ca relatiile cu acesta tara se inrautatesc.

Ministrul de extrene al SUA, Condoleeza Rice, a declarat:"Din pacate lista neintelegerilor cu Siria este din ce in ce mai lunga. Am spus foarte clar ca suntem ingrijorati de problema terorismului si de cei care sprijina terorismul."

Doamna Rice a declarat ca asasinarea fostului premier libanez ar trebui sa faca obiectul unei anchete ONU.

Ministrul de interne al Libanului, Suleiman Franjieh, respinge categoric o astfel de posibilitate. El a spus ca tara sa accepta ajutor international, dar ca stat nu poate accepta o ancheta internationala.

Un simbol

Rafik Hariri s-a nascut intr-o familie saraca si a ajuns miliardar pe propriile puteri.

El a fost premier al Libanului in doua randuri, si a devenit un simbol al reconstructiei tarii dupa multi ani de razboi civil.

Chiar si dupa ce a parasit puterea, Rafik Hariri a continuat sa joace un rol important pe plan international.

Printre cei care au luat parte la funeralii s+au numarat presedintele Frantei, Jacques Chirac - un prieten apropiat al domnului Hariri - ministrul de externe britanic, Jack Straw si un inalt oficial din Ministerul de Externe al Statelor Unite, William Burns.