Aproximativ 22.000 de miliarde de lei din fondul asigurarilor sociale de stat au fost deturnate in perioada 2003-2004 din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), catre destinatii necunoscute, se arata intr-un raport al Curtii Conturi prezentat la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor.

Potrivit consilierului de Curtii de Conturi, Edit Szarka, la sfarsitul lui 2002, in sistemul de sanatate a existat un excedent de 15.000 de miliarde de lei, iar in 2003 un plus de aproximativ 7000 de miliarde de lei.

Acesta a precizat ca extrasele de cont de la 1 ianuarie 2004 au aratat ca, in sold, mai existau cele sapte mii de miliarde, dar n-au fost trecute la bugetul Ministerului Sanatatii. "Sistemul de sanatate colecteaza foarte multi bani. La sfarsitul anului 2003, ne-am trezit cu sapte mii de miliarde disponibili din contributii.

Potrivit Legii 145, acesti bani nu pot avea alta destinatie decat cea pentru care au fost colectati si nu pot fi inghititi la buget. Ei trebuie sa fie disponibili. Nici in 2002, 2003 sau in 2004, Ministerul de Finante n-a vrut sa inteleaga si sa realoce disponibilul", a spus Szarka. "La 31 decembrie 2002, am un extras de cont cu 15.000 de miliarde.

Evident ca n-am numarat eu banii, dar ei exista in trezorerie si n-au fost luati in calcul. Ministrul de Finante (n.r.: Mihai Tanasescu) lua in calcul doar veniturile pe care le colecta ca venituri curente, nu si pe cele care erau deja incasate in trezorerie", a declarat Szarka.

Intrebata de fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, daca in acest moment mai exista vreun leu din aceste fonduri, reprezentanta Curtii de Conturi a spus ca fondurile trebuie sa existe atat timp cat ele sunt ale Sanatatii si nu au fost cuprinse in calculul bugetar.

"Banii exista, doar ca Finantele s-au jucat cu acesti bani pentru ca era un disponibil care curgea foarte bine de la populatie.

E adevarat ca aveau o serie de alte prioritati", a mai spus Edit Szarka. Ea a acuzat reprezentantii Ministerului Finantelor ca nu tin cont de provenienta fondurilor alocate in Trezorerie.

Legislatie incalcata

De asemenea, Curtea de Conturi a facut o documentare la 42 de trezorerii din judete diferite si a constatat ca debitele Caselor de Sanatate nu se constituie in fonduri speciale, asa cum prevede legislatia, ci se strang la un loc cu celelalte contributii. "Am ajuns la concluzia ca totul se arunca intr-o mare oala.

E adevarat ca, in trezorerie, banii sunt publici si ca se depersonalizeaza, dar acest fond este un fond special, cu care nimeni nu are dreptul sa se joace. Nu se stie cat colecteaza fiecare casa judeteana. Din punct de vedere contabil, sunt foarte multe greseli si speram ca poate cineva se trezeste si colectarea asta gresita nu va continua", a mai afirmat Szarka.

Referitor la posibilitatea ca reprezentantii Ministerului de Finante sa fie acuzati de deturnarea acestor fonduri, reprezentanta Curtii de Conturi a precizat ca Legea fondurilor speciale este foarte permisiva in acest moment.

La randul sau, Mircea Ifrim, presedintele Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, s-a declarat sceptic in ceea ce priveste posibilitatea recuperarii acestor fonduri, dar s-a aratat interesat de aflarea vinovatilor. El a spus ca nici cei de la Ministerul Sanatatii, dar nici reprezentantii CNAS nu pot fi invinuiti de management defectuos, intrucat "n-au vazut acesti bani".

"Curtea de Conturi va emite o decizie spre Ministerul de Finante. Vom vedea ce se poate si ce nu se poate recupera, dar macar vom sti cine se face vinovat. E totusi o incalcare a legii, a noii Constitutii, pentru ca banii au luat o alta destinatie decat cea pentru care au fost prevazuti initial", a declarat Ifrim.

Intrebat daca a avut initiativa de a schimba legislatia de reglementare a functionarii CNAS, directorul general CNAS, Vasile Ciurchea, a spus ca el a fost subordonat politic si ca nu putea lupta pentru un buget mai mare. Directorul CNAS a mai mentionat ca aceste sume exista doar scriptic: "Noi n-am avut independenta. Aveam o valoare de cheltuieli si una de venituri.

Exista o fila de buget pe care trebuia s-o respectam". Raportul realizat de Edit Szarka a fost inaintat ministrului Finantelor Publice.