Interventiile bancii centrale din ultimele doua zile au reprezentat o simulare a unor iesiri de capital si totodata o oportunitate pentru banca centrala de a realiza cistiguri si a completa rezerva valutara. "Pentru perioada urmatoare puteti sa va asteptati la interventii in orice nivel al cursului.

O spun clar: BNR nu are nici un nivel de curs de aparat", a spus azi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

MESAJ PENTRU EXPORTATORI

Din cele 600 de milioane euro atrase marti si miercuri de banca centrala din piata valutara, circa 20% au reprezentat operatiuni forward de cumparare - vinzare de valuta in scop speculative."Exportatorii care au vindut valuta reprezinta numai 15%, si este pacat ca acestia nu opereaza cu tranzactii la termen care sa le aduca un cistig.

Mesajul pentru mediul de afaceri este sa lucreze mai mult cu bancile, iar pentru banci sa ofere consultanta firmelor", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a atras atentia exportatorilor ca variabilitatea mai mare a cursului de schimb s-a manifestat incepind cu luna noiembrie si ar fi putut afecta veniturile aferente exporturilor din ultimele doua luni ale anului.

Potrivit lui Isarescu, la exporturi de cel mult trei miliarde lei, eventuala pierdere s-ar putea ridica la maximum 300 milioane euro si nu un peste miliard de euro, cit au sugerat reprezentantii eportatorilor. Oficialul BNR aminteste ca banca centrala a cumparat anul trecut peste trei miliarde de euro din piata valutara, ceea ce arata ca nu a contribuit in mod decisiv la aprecierea leului.

Totodata, Isarescu sustine ca exporturile continua o schimbare in structura si estimeaza pentru acest an o crestere a acestora de cel putin 10%.

Oficialul BNR apreciaza ca operatiunile speculative si de acoperire a riscului reprezinta in pietele dezvoltate stabilizatorii interni ai pietei valutare. "Piata s-a obisnuit sa fie dirijata. Nu-i criticam pe speculatori, pentru ca ei fac ceea ce va constitui mai departe stabilizatorii interni ai pietei.

Prin astfel de operatiuni ecartul de variatii se va reduce", a explicat Isarescu care a mai spus ca piata valutara are si castigatori, si perdanti. Cei care pierd sunt cei galagiosi.

FILMUL EVENIMENTELOR

BNR a intervenit, marti, pe piata valutara si a cumparat in nume propriu peste 250 de milioane euro. Interventia directa a bancii centrale a ridicat cursul de schimb de la un minim al zilei de 34.700 de lei/euro la un maxim al sedintei de 37.500 de lei/euro. In sedinta urmatoare, BNR a continuat cumpararile de valuta, dar prin intermediul altor banci.

Suma atrasa de la banci s-a ridicat la 350 de milioane de euro, iar euro a urcat de la un minim de 37.500 lei si un maxim de 38.700 lei. In cele doua zile de interventii, oscilatia maxima a atins 4.000 de unitati, respectiv o apreciere a euro de 11,5%.