La Valencia, Steaua a jucat la “mica ciupeala” si a plecat cu mina goala, fiind invinsa cu 2-0 in mansa-tur a “16”-imilor de finala ale Cupei UEFA.

Miecuri seara, liderul Diviziei A la fotbal n-a putut face fata unei echipe care n-a mai invins de cinci etape in Primera Division si se afla pe punctul de a-si concedia antrenorul, italianul Claudio Ranieri, fiindca “liliecii” nu joaca nimic! La fel ca si in meciul cu Parma, Steaua a dat impresia ca are in fata un zid.

Concluzia? Fotbalul practicat in Occident nu le este accesibil formatiilor romanesti. De mentionat ca, in intreaga istorie a participarilor in cupele europene, Steaua nu s-a calificat niciodata dupa ce a pierdut meciul-tur cu 2-0.

Ibericii au fost puternici, precisi, iar in unele faze i-au ametit cu pasele pe “vitezistii” lui Zenga. Diferenta de talie si forta dintre cele doua formatii a fost evidenta. Dupa ce s-au desprins la doua goluri, spaniolii au preferat sa “inghete” jocul. Ocaziile Stelei au fost rodul intimplarii. Ele au survenit ca urmare a unor inexactitati comise de aparatorii adversi.

Echipa lui Zenga a dat cu piciorul unei sanse mari de a ramine in cartile calificarii, la uriasele ocazii ratate de Nicolae Dica si Andrei Cristea, ambii aflati fata in fata doar cu portarul Palop. Stelei ii va fi greu sa remonteze, in retur, diferenta de doua goluri.

Un antrenor fricos

Walter Zenga a aratat din nou ca este un antrenor fricos. Pe linga faptul ca accepta imixtiunile altora in vestiar, italianul a dovedit ca se teme de meciurile importante, mai ales de cele sustinute in deplasare. “Omul-paianjen” a inceput cu o echipa cantonata in aparare, cu patru fundasi si trei mijlocasi defensivi.

Singurul atacant care nu s-a facut de ris a fost Daniel Oprita, el alergind tot meciul. Steaua n-a mai reusit nici un gol pe teren strain in ultimele trei partide din Cupa UEFA, la Parma, Bilbao si Valencia. De fiecare data, elevii lui Zenga s-au trezit cind au fost condusi, dar n-au izbutit sa intoarca niciodata soarta vreunui meci.

Plingaciosul Paraschiv

“Liliecii” au avut clasa si atitudine, in ciuda unor slabiciuni evidente. Elocventa este faza in care spaniolului Marchena i-a fost “capsata” pe viu arcada sparta de Oprita. Spaniolul s-a ridicat si a continuat meciul ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. Cind Paraschiv a fost lovit, stelistul a pus in scena o adevarata piesa de teatru.

Romanul a inceput sa injure si sa se vaicareasca, in timp ce tinea un plasture in dreptul taieturii de pe obraz, ca sa opreasca singerarea.

Neaga, silit sa plece!

Steaua este singura echipa din fotbalul romanesc care isi vinde jucatorii fara ca ei sa-si doreasca sa plece! In timp ce dinamovistii stau cu bagajele facute, gata in orice moment sa ia drumul Asiei, stelistii refuza destinatiile exotice.

Desi tinea sa ramina in Ghencea pentru a cuceri titlul cu Steaua si pentru a mentine legatura cu nationala, Rica Neaga a fost silit de conducerea clubului sa plece! El a fost vindut la Chunam Dragons si urmeaza sa porneasca duminica spre Coreea de Sud. Neaga a declarat in repetate rinduri ca si-ar dori un transfer doar in Occident.

Ex-pitesteanul a “platit” pentru prietenia cu Aliuta si pentru ca tine legatura cu Victor Piturca. La sedinta tehnica dinaintea meciului cu Valencia, Neaga a fost scos din lot de Walter Zenga! Lui Rica, cel mai in forma stelist in tur, nu i-a venit sa creada si a izbucnit in plins. “Neaga pleaca duminica in Coreea.

Am vorbit cu el si i-am spus ca nu pot sa folosesc un fotbalist care apoi se transfera. Nu am pierdut cu 2-0 pentru ca nu a jucat Neaga. Ce daca avea lacrimi in ochi! Si eu aveam lacrimi”, s-a justificat Zenga. “E o lovitura teribila pentru mine, fiindca toata iarna m-am pregatit cu gindul la meciurile cu Valencia.

Poate totusi nu plec din Ghencea, cine stie?”, a spus ultimul “proscris” din Ghencea. In ciuda infringerii si a diferentei de valoare dintre Steaua si Valencia, Walter Zenga s-a declarat multumit de prestatia elevilor sai! “Echipa a jucat foarte bine, a facut un meci frumos, a jucat cu personalitate si nu a permis nimic Valenciei. Am avut ocazii de gol, insa, din pacate, am ratat.

Am primit in schimb doua goluri din faze fixe. Trebuie sa ne pregatim sa punem probleme Valenciei la Bucuresti. Putem cistiga si noi cu 2-0. Steaua mai are sanse. Dorinel Munteanu are 120 de selectii la nationala, Hamutovski este portarul echipei nationale a Belarusului, Ghionea si Radoi sint si ei la prima reprezentativa, iar Petre Marin a jucat 14 meciuri in Cupa UEFA.

Nu este vorba de lipsa de experienta. Daca marcam si noi, altfel stateau lucrurile. Echipa s-a descurcat bine”, a conchis Zenga dupa meci. “Ne-am ridicat la nivelul adversarilor, dar am luat doua goluri nemeritate. Spaniolii au fost cam nervosi. Nu se asteptau, probabil, sa le dam o replica asa de buna”, a completat Dorinel Munteanu.

“Par mort, dar respir in continuare”

Claudio Ranieri, antrenorul Valenciei, si-a salvat scaunul prin succesul obtinut in fata Stelei. “Victoria a venit la momentul potrivit. Am trecut printr-o perioada grea si este un succes important. Sint bucuros. Steaua nu m-a surprins. Stiam ca joaca foarte rapid, pe contraatac. S-a cunoscut insa ca a avut o pauza lunga. Nu este nimic jucat.

Cunosc Steaua si sint convins ca, la Bucuresti, primele 20 de minute vor fi infernale. Vom incerca sa marcam. Par mort, dar respir in continuare”, a reactionat tehnicianul “liliecilor” la valul de critici care s-a abatut asupra lui dupa criza de la Valencia.

Indicatii “pretioase” de la Becali

Gigi Becali, patronul Stelei, nu s-a abtinut sa-i traseze noi sarcini de serviciu antrenorului Zenga. “Cum a intrat Cristea, cum s-a iutit jocul. De un an tot spun ca el trebuie sa fie titular, dar nu pot sa ma bag peste Zenga. Totusi, de-acum inainte o sa joace”, a sunat ultima indicatie a latifundiarului.

Zenga, un antrenor care spune ca “patronul are intotdeauna dreptate”, a ascultat mereu sugestiile finantatorului. El l-a dat afara pe Rachita si l-a titularizat pe Dinita la cererea lui Becali. “Scorul acesta, 2-0, putea fi pentru noi. Ghinionul pe care l-am avut noi aici sper sa-l aiba si ei la Bucuresti. Este dureros, pentru ca puteam invinge”, a incheiat Becali.

Fanii acuza tirania patronului

Suporterii echipei din Ghencea au luat foc dupa indepartarea lui Neaga. Pe site-ul “www.fcsteaua.ro”, fanii au acuzat tirania lui Becali. “Afara cu Gigi! Nu banii lui au facut performata la Steaua”, “As propune ca fiecare sa ia cite o batista alba, ca sa aratam ruptura dintre noi si tiran. Stelisti din toate colturile, treziti-va! Aratati-va nemultumirea!”, au scris mai multi suporteri nervosi.

“Steaua este mielul ciobanilor. O fi bagat bani, nimic de zis, dar Steaua a pierdut la imagine de sute de ori mai mult decit a bagat ciobanul”, e un alt mesaj trimis de fanii infierbintati. Cu toate ca Steaua pastreaza sanse teoretice de calificare, conducerea gruparii din Ghencea a pus in vinzare bilete foarte scumpe pentru partida-retur, programata pe 24 februarie.

Un tichet la peluze costa 200.000 de lei, la tribuna a doua - 300.000 de lei. Cine vrea sa stea la tribuna intii trebuie sa scoata din buzunar 600.000 de lei. La tribuna zero, un bilet costa 1.500.000 de lei, iar la fotolii - 3.000.000 de lei.