Presedintele George Bush l-a numit pe John Negroponte in functia de sef al tututor serviciilor secrete. Domnul Negroponte va superviza toate cele 15 agentii de spionaj, in conformitate cu noua legislatie adoptata dupa 11 septembrie.

"Am placerea sa anunt nominalizarea lui John Negroponte in functia de director-coordonator la nivel national al serviciilor secrete", a anuntat joi presedintele George Bush.

John Negroponte este diplomat de cariera. A fost ambasador al Statelor Unite la ONU, iar din luna iunie a anului trecut ambasador in Irak. Are 65 de ani.

Si-a inceput cariera la posturi diplomatice in Vietnam si America Centrala. La inceputul anilor 80 a fost ambasador in Honduras, in perioada cand Statele Unite lansasera operatiunile sub acoperire impotriva regimurilor de stanga din America Centrala.

Unele voci critice, intre care organizatii pentru apararea drepturilor omului, sustin ca John Negroponte nu a fost strain de aceste actiuni.

John Negroponte a negat intotdeauna ca ar fi avut cunostinta de incalcarile drepturilor omului produse in America Centrala in numele anti-comunismului.

Era ambasador al Statelor Unite la ONU cand Washington-ul a iscat marea ruptura cu statele europene cu privire la atacarea Irakului.

Ocuparea acestui post de catre John Negroponte face parte din reforma serviciilor secrete americane, care se considera a fi cea mai importanta schimbare de la Razboiul Rece incoace.

Ideea reformarii serviciilor secrete a rezultat in urma anchetei independente asupra atacurilor din 11 septembrie 2001.

Ancheta a stabilit ca activitatea celor 15 servicii secrete americane era inecata in birocratie si avea de suferit din cauza rivalitatilor dintre diversele agentii de spionaj, care refuzau sa colaboreze si nu isi comunicau informatii extrem de importante.