Ministrul francez al economiei, Herve Gaymard, a anuntat ca renunta la locuinta de serviciu, la mai putin de 24 de ore dupa ce presa a publicat articole privind conditiile de lux in care traieste acesta.

Saptaminalul satiric “Le Canard Enchaine” a dezvaluit in ultima editie ca Gaymard, impreuna cu sotia sa Clara si cei opt copii ai lor s-au instalat intr-un apartament de 600 mp, a carui intretinere costa 14.000 de euro lunar, platiti din bugetul de stat.

Apartamentul este situat intr-un imobil din apropiere de Rond-Point, pe Champs-Elysees. Publicatia a precizat ca familia Gaymard s-a mutat in acest apartament duplex impreuna cu cinci servitori, platiti si ei de stat, amintind ironic afirmatia facuta de ministru la 13 februarie, care declara ca “trebuie sa ne dezobisnuim sa risipim banii publici”.

Intr-un comunicat dat publicitatii miercuri, ministrul si-a explicat decizia prin “dorinta de a pune capat dezbaterii si de a-si proteja familia, amintind totodata ca atribuirea acestei locuinte a fost aprobata de catre Secretariatul general al Guvernului, in conformitate cu procedurile in vigoare”.

Cotidianul “Le Parisien” afirma, ca desi Gaymard se poate ascunde “in spatele respectarii riguroase a legii, cuantumul chiriei si dimensiunile apartamentului pot, totusi, provoca nemultumirea opiniei publice”.

La rindul sau, presedintele grupului socialist din cadrul Adunarii, Jean-Marc Ayarault, a calificat aceasta situatie drept “scandaloasa”, inainte de a cere premierului sa anunte sumele destinate intretinerii fiecarui membru al Guvernului.

Guvernul pune friu risipei

La scurt dupa ce Gaymard a anuntat ca se va muta din apartamentul cu pricina, premierul Jean-Pierre Raffarin a declarat ca guvernul va revizui normele referitoare la acordarea de locuinte pentru demnitari. Astfel, demnitarii vor avea dreptul la locuinte de serviciu de maximum 80 mp, cu o suprafata suplimentara de 20 mp pentru fiecare copil aflat in intretinere.

Daca doreste o locuinta mai spatioasa, cel interesat va trebui sa plateasca din buzunarul propriu pentru spatiul excedentar.

Casele, slabiciunea politicienilor

Afacerea Gaymard a dat presei franceze ocazia de a rememora toate scandalurile de acest gen produse in ultimii ani, problemele imobiliare fiind, dupa cum scriau ziarele aparute ieri, “un adevarat calcii al lui Ahile pentru politicienii francezi”.

Cel mai rasunator caz a fost cel al fostului premier Alain Juppe, implicat intr-un scandal privind inchirierea in conditii ilegale a unor apartemente apartinind municipalitatii din Paris.

Fostul primar al Parisului, Jean Tiberi, si ex-premierul Pierre Beregovoy au fost de asemenea tiriti in scandaluri imobiliare, in timp ce raposatul presedinte Fran?ois Mitterrand a tinut-o ani de zile pe fiica sa ilegitima, Mazarine, intr-un apartament de stat, la care avea si paza asigurata.