Cel mai mare dusman al Americii este "miscarea militanta sunnita, inspirata de Osama bin Laden", din care fac parte si insurgentii din Irak, a declarat miercuri directorul CIA, Porter Goss, in fata Comisiei pentru servicii secrete a Senatului SUA.

Goss a recunoscut fara echivoc ca situatia din Irak, "desi nu este o cauza de extremism, a devenit o cauza pentru extremisti" si ca insurgentii au potentialul de a constitui "celule transnationale cu grupari din Arabia Saudita, Iordania si alte state".

Un senator a dat de inteles ca raportul CIA, care evalueaza anual amenintarile la adresa SUA, "se bazeaza pe ceea ce spun analistii, nu neaparat pe ceea ce ar vrea Casa Alba sa auda".

Desi Goss a evitat sa se pronunte in termenii cei mai fermi, faptul ca anul trecut o ancheta prezentata Congresului a demonstrat ca nu a existat nici o legatura intre al-Qaida si regimul lui Saddam Hussein, iar acum directorul CIA admite prezenta acestei organizatii teroriste in Irak, duce la concluzia ca operatiunile militare ale SUA, departe de a descuraja terorismul, i-au facilitat implantarea

in zona. Goss insusi a recunoscut ca "in ciuda unor succese, pericolul terorist persista asupra teritoriului SUA si in strainatate". Pe langa aceste dezvaluiri, care contesta indirect temeiurile interventiei americane in Irak, directorul CIA considera Coreea de Nord urmatorul mare pericol pentru America.