Institutul „Ovidiu Sincai“, condus de Adrian Severin, a lansat joi un raport conform caruia o posibila criza in relatiile Romaniei cu UE se va transforma intr-o criza interna, care va putea fi dezamorsata fie prin alegeri anticipate, fie, „preferabil“, printr-un guvern PNL-PSD sau D.A.-PSD.

Raportul de avertizare, intitulat „Vulnerabilitati ale politicii internationale a Romaniei sub administratia Basescu-Tariceanu“, analizeaza vizitele in strainatate facute de presedinte, de premier si de ministrul de Externe de la preluarea mandatului. Conform raportului, vizita lui Traian Basescu la Londra poate fi considerata mai degraba un esec pentru Romania.

In raport cu Rusia, Basescu si-a asumat o identitate europeana, in timp ce in raport cu Uniunea Europeana are o optiune „atlanticista“, conduita ce, intr-o lume globala, poate cadea in oportunism, se mai arata in document.

In concluzie, autorii raportului considera ca intirzierea procesului de pregatire a aderarii la UE, cumulata cu pozitionarea pe diferite axe eurosceptice poate determina aplicarea clauzei de salvgardare si, ca atare, aminarea momentului integrarii Romaniei in UE cel putin pina in 2008.

„O criza in relatiile dintre Romania si Uniunea Europeana se va transforma si intr-o criza politica interna romaneasca. Aceasta ar putea duce fie la alegeri anticipate, fie la un guvern de larga coalitie (PNL-PSD sau A. D.A.-PSD)“, se arata in raport.