Vicepresedintele Senatului, democratul Radu Berceanu, l-a acuzat, ieri, pe presedintele institutiei, Nicolae Vacaroiu (PSD), de abuz in functie si incalcarea regulamentului acestei Camere a Parlamentului, in conflictul dintre putere si opozitie, pe tema secretarului general al Senatului.

Dupa o sedinta de aproape trei ore, membrii Biroului Permanent al Senatului au declarat ca disputa legata de schimbarea secretarului general inca nu s-a incheiat, dezbaterile fiind amanate pentru saptamana viitoare.Berceanu a afirmat, la finalul intrunirii, ca Vacaroiu a convocat sedinta de ieri pentru a se lua o decizie cu privire la secretarul general.

"Presedintele Senatului ne-a prezentat doua propuneri. Una se referea la incetarea mandatului actualului secretar general, Constatin Sava, cealalta viza numirea unui secretar general interimar", a explicat liderul PNL-PD. El a spus ca reprezentantii Coalitiei au propus, in aceeasi sedinta a Biroului Permanent, un proiect de modificare a Regulamentului Senatului.

Actualul regulament are doua prevederi contrare pe tema numirii secretarului general. Articolul 200 ii da acest drept presedintelui, iar articolul 32 prevede ca membrii Biroului Permanent stabilesc titularul acestui post. "Noi am propus modificarea regulamentului astfel incat numai BP sa poata propune plenului un secretar general.

Am cerut ca proiectul de hotarare pe aceasta tema sa se dezbata cat mai curand in Comisia juridica, iar apoi sa fie votat in plen", a mai spus Berceanu.

Vot, pe ochi frumosi

El l-a acuzat pe Vacaroiu ca a refuzat, din nou, sa supuna la vot, in sedinta Biroului Permanent, propunerile membrilor conducerii Senatului. "Dupa ce a vazut ca propunerile lui nu au sanse sa fie votate, Vacaroiu a inchis sedinta, refuzand sa supuna votului trimiterea la Comisie a proiectului nostru de modificare a regulamentului", a mentionat reprezentantul Coalitiei.

Berceanu sustine ca Vacaroiu a abuzat de functia de presedinte al Senatului, "cerand sa se voteze numai ce doreste el".El a avertizat ca va cere conducerii Coalitiei sa ia cat mai repede o decizie in privinta procedurilor de schimbare a presedintilor celor doua Camere.

"Voi ridica aceasta problema in prima sedinta a conducerii Coalitiei, intrucat Vacaroiu conduce Senatul numai dupa cum crede", a mai spus Berceanu.

Jocuri cu politicieni

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, l-a acuzat, la randu-i, pe Radu Berceanu, ca face "jocuri de interese", in disputa dintre putere si opozitie pe tema numirii secretarului general al institutiei. "In dezbaterile din Biroul Permanent (BP), pe aceasta tema, Berceanu este liderul reprezentantilor Coalitiei. Sunt jocuri de interese in ceea ce face el.

Eu nu vad in ce consta interesul lui deosebit ca sa puna la Senat un secretar general din partea puterii", a mentionat Vacaroiu.