Incepand de saptamana viitoare, patronii si salariatii din industria usoara vor iesi in strada, daca Guvernul nu ia masuri in sprijinul intreprinzatorilor din acest sector, a anuntat, ieri, Maria Grapini, presedintele Federatiei Producatorilor din Industria Usoara (FEPAIUS).

Intreprinzatorii nu pot suporta intarirea artificiala a leului, la care se adauga concurenta neloiala creata de importuri, disparitia rapida a lohnului, scumpirea utilitatilor, toate acestea dand navala de la inceputul anului, atrag atentia reprezentantii acestora. "Avem probleme mari cu chinezii, euro si lohnul", a sintetizat Mircea Constantinescu, presedintele Federatiei din Pielarie.

Acuzand Guvernul Tariceanu ca face "giumbuslucuri si ca are tendinte asasine", Gheorghe Stefanescu, reprezentantul sindicatelor din domeniu, a afirmat: "Se vrea ca Romania sa fie o piata de desfacere, o lada de gunoi a Europei. Guvernul isi bate joc de producatori. Practic, la nivelul ramurii textile, negocierile sunt inghetate.

Patronii nu indraznesc sa-si asume responsabilitatea pentru salarii". Potrivit reprezentantilor IMM, in conditiile in care nu exista o strategie la nivel national, in Romania au mare trecere magazinele second-hand si marfa de proasta calitate, dar ieftina. Presedintele FEPAIUS s-a prezentat la conferinta de ieri cu o pereche de manusi, care au fost cumparate din Bucuresti la un pret de doar 7.

000 de lei, avand eticheta din care reiese ca sunt din piele. "Se doreste sa fim groapa de deseuri a Europei?", se intreaba reprezentantii patronatelor.

In comun cu sindicatele, patronii cer Guvernului sa rezolve patru probleme: sa vina cu o politica comerciala ce vizeaza intrarile de marfuri nesupravegheate si necompetitive, sa se renunte la tariful binom diferentiat la energia electrica, sa se limiteze liberalizarea contului de capital si sa se intervina la Eximbank pentru ca bonificarea la credite sa se faca si in valuta.