Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a razgandit. Domnia sa a declarat, miercuri seara, intr-o emisiune televizata, ca nu va mai inapoia statului imobilul din strada Stefan Mihaileanu numarul 2, asa cum afirmase inainte de plecarea la Moscova, decat daca Parchetul va stabili ca l-a cumparat ilegal.

Pentru a da "o mana de ajutor" procurorilor, Traian Basescu a si explicat care a fost temeiul legal in baza caruia a achizitionat apartamentul. Explicatiile sunt de-a dreptul naucitoare: "Eu am cumparat in baza Legii 10, articolul 43 si 52, dar evaluarea se face conform normelor din Legea 112. Acest apartament a fost dobandit legal si este proprietatea mea din Bucuresti.

Vor avea marea surpriza sa constate ca cererea mea a fost de achizitionare pe Legea 10, si nu pe 112. Legea 10, legea de restituire care dadea drept de preemtiune chiriasului, indiferent care ii era situatia locativa".

Afirmatiile presedintelui Romaniei sunt contrazise atat de cele declarate cu propria-i mana in declaratia de avere, cat si de contractul de vanzare-cumparare semnat de domnia sa pe data de 4.02.2003. Potrivit punctului 3 din contract:

"Locuinta se vinde in baza Legii 112/1995 la cererea numarul 23583 din 3.10.2002 depusa de Traian Basescu, pe care o detine cu contractul de inchiriere numarul 2069 din 14.08.2002".

Numai ca articolul 6 din normele metodologice de aplicare a Legii 112/1995 spun ca "dreptul de a cumpara apartamentele in care locuiesc il au numai chiriasii care, avand un contract de inchiriere valabil incheiat, ocupau apartamentele respective la data intrarii in vigoare a legii".

De remarcat este faptul ca Legea 112/1995 a intrat in vigoare in a doua jumatate a anului 1996, iar contractul de inchiriere al presedintelui Traian Basescu a fost incheiat pe data de 14.08.2002, adica aproape sapte ani mai tarziu. Mai mult, in acest rastimp domnia sa a mai dobandit si o alta locuinta proprietate personala, pe care ulterior a instrainat-o.

Acest lucru ii interzicea, in mod explicit, prin articolul 9 din Legea 112, sa cumpere apartamentul nationalizat din Stefan Mihaileanu numarul 2. Invocarea unor prevederi din Legea 10/2001 in procedura de cumparare a apartamentului nationalizat este o afirmatie din care reiese, fara dubii, ca fostul primar general a aplicat-o fara sa-i cunoasca prevederile.

Legea 10 se refera la modul in care pot fi despagubiti fostii proprietari ale caror imobile au fost preluate abuziv, iar in baza ei nu se poate vinde nimic.

Articolul 43 si 52 folosite drept acoperire legala de Traian Basescu spun: "Imobilele care nu se restituie persoanelor indreptatite raman in administrarea detinatorilor actuali...

imobilele cu destinatia de locuinta pot fi instrainate potrivit legislatiei in vigoare, chiriasii avand drept de preemtiune" si, respectiv, "la data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga orice alte dispozitii contrare".

Insa statutul juridic al imobilului din strada Stefan Mihaileanu numarul 2 este de casa nationalizata, iar legislatia la care se supune este chiar Legea 112/1995.

Mai mult, aceasta a fost si este in vigoare si nu are dispozitii care vin in contradictie cu prevederile Legii 10 /2001.

Liberalii sar in apararea presedintelui in chestiunea casei de la stat

"Partidul National Liberal considera incercarea PSD de a constitui o comisie de ancheta privind achizitionarea unei case de catre presedintele Traian Basescu ca fiind un demers demagogic, de imagine, menit a ascunde criza interna si disputele de la varful social-democratilor", a afirmat purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu.

In opinia PNL, o comisie parlamentara de ancheta in acest caz nu isi are rostul, din moment ce situatia poate fi clarificata de institutiile statului abilitate in acest sens. Liberalii sunt convinsi ca precizarile lui Traian Basescu si documentele de vanzare-cumparare a locuintei vor fi analizate de catre institutiile in cauza.