Seful PUR, Dan Voiculescu, a adresat ieri Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si presedintelui Traian Basescu o solicitare in care cere “desecretizarea din arhiva SIE a dosarului Dunarea”.

“Tot ce doresc este ca, prin accesul liber al opiniei publice la aceste date, sa se puna capat, o data pentru totdeauna, acuzelor nefondate care imi sint aduse.

Ma refer la acuzatiile ca am fost ofiter de Securitate, ca am legatura cu presupusele conturi secrete ale lui Nicolae Ceausescu sau ca am pagubit statul roman prin neplata unor marfuri catre fosta intreprindere de comert exterior Dunarea”, scrie Voiculescu in solicitarea catre presedintele Traian Basescu.

Seful PUR a mentionat in adresa oficiala trimisa la Cotroceni ca este “afectat de consecventa unor organe de presa” si directori de ziare precum Petre Mihai Bacanu si Rosca Stanescu, care incearca sa-l discrediteze.

Razboi cu “Ziua”

Trecutul lui Dan Voiculescu si acuzatiile la adresa sa revin periodic in presa, de 15 ani. Despre liderul umanist s-a spus ca a fost ofiter de Securitate si ca, din pozitia de om care facea afaceri in numele Securitatii, ar fi prejudiciat statul roman cu sume importante de bani.

Ultima campanie impotriva lui Voiculescu a fost initiata, cu citeva zile in urma, de cotidianul “Ziua”. In urma seriei de dezvaluiri deschise cu un articol intitulat “Diavolul e Voiculescu”, cotidianul a fost dat in judecata de presedintele PUR. Desecretizarea arhivei Dunarea a mai fost solicitata in 2000, chiar de ziarul “Ziua”.

In mandatului lui Emil Constantinescu, CSAT a emis o dispozitie in acest sens, dispozitie anulata in 2003, in mandatului lui Ion Iliescu.

Subiect pentru urmatorul CSAT

Solicitarea lui Dan Voiculescu are toate sansele sa fie luata in considerare de presedintele Traian Basescu. Aceasta pentru ca, miercuri seara, in emisiunea “Marius Tuca Show”, Basescu s-a pronuntat in favoarea “deconspirarii totale, fara menajamente, a colaboratorilor fostei Securitati”, chiar daca asta inseamna “pierderi colaterale”.

In opinia sefului statului, problema deconspirarii celor care au colaborat cu fosta Securitate va trebui discutata in prima sedinta a CSAT, programata pentru sfirsitul lunii februarie. “Vreau sa evaluamce inseamna aceasta deconspirare totala, care sint pierderile colaterale.

Pina la urma, s-ar putea sa fim nevoiti sa ne si asumam niste pierderi colaterale, s-o facem, sa terminam odata cu bilciul”, a spus Basescu.