Incet-incet, procurorului general Ilie Botos isi recapata memoria. Problema este ca nu stim pe care Ilie Botos sa-l mai credem. Pe Ilie Botos de miercuri, cel care declara la "Romania libera" ca nu a avut "nici o discutie legata de acest caz" (cazul Tiriac jr.) sau pe Ilie Botos de joi, cel care declara la BBC ca a avut "o discutie pe tema aceasta in mod direct cu domnul presedinte".

Procurorul general al Romaniei se incurca in explicatii. Ieri, intr-un interviu la BBC, Ilie Botos a recunoscut in sfarsit ca a discutat cu Ion Iliescu despre cazul Tiriac jr.

Intrebat daca exclude categoric posibilitatea ca Ion Iliescu si Adrian Nastase sa fi facut interventii, domnul Botos a raspuns ca "mi s-a atras atentia sa am foarte mare grija de modul in care se instrumenteaza, sa nu cadem intr-o capcana sau sa putem fi acuzati in vreun fel sau altul ca ancheta asta e dictata din considerente de ordin politic".

"O discutie pe tema asta, in mod direct, cu domnul presedinte"

La insistentele reporterului, procurorul general a admis ca de la Presedintie i s-a atras atentia: "Deci, am avut inclusiv de la nivelul Presedintiei, pentru ca domnul Ion Tiriac a discutat in sensul acesta la nivel inalt". Domnul Botos a completat ca nu poate afirma ca discutia cu Ion Iliescu ar fi echivalata cu presiuni politice.

Interesant este momentul in care s-a produs discutia dintre Botos si Iliescu. Procurorul general a confirmat ce ne spusesera sursele noastre, ca presiunile au aparut in momentul in care Ion Tiriac-tatal a revenit in tara (a doua zi dupa ce procurorii incercasera sa-l aresteze pe Tiriac jr.).

Intrebat cine din fosta administratie prezidentiala l-a contactat, Ilie Botos a raspuns transant: "Am avut o discutie pe tema asta, in mod direct, cu domnul presedinte, dupa ce domnul Tiriac s-a reintors in tara. Si (n.r.- presedintele) ne-a rugat sa facem o ancheta obiectiva fara nici un fel de influenta intr-un sens sau altul".

"Eu nu am purtat nici o discutie legata de acest caz"

Cu o zi inainte, in declaratia acordata "Romaniei libere", domnul Botos spunea cu totul altceva. Intrebat daca "au existat presiuni politice in acest caz", Ilie Botos a raspuns "la mine, direct, nu a intervenit nimeni.

- Nu a existat nici un fel de presiune politica in favoarea lui Tiriac jr.?

- Deci eu nu am purtat nici o discutie legata de acest caz.

- Deci dumneavoastra nu ati primit telefoane de la Palatul Victoria si de la Palatul Cotroceni?

- Asta va pot spune fara nici un fel de problema. Eu, personal, nu am primit nici un fel de telefon".

Discutiile au existat totusi si au fost recunoscute pana la urma de Ilie Botos, cel putin interventiile de la fosta administratie prezidentiala. In ciuda insistentelor noastre, Ion Iliescu a refuzat ieri sa faca vreun comentariu pe acest subiect.