Producatorii de mobila estimeaza ca, in trei-patru luni, societatile din sectorul mobiliar ar putea fi inchise, ca urmare a variatiei raportului de schimb dintre leu si euro.

Industria romaneasca de mobila produce in proportie de 70% pentru export, iar producatorii de mobila reprezinta una dintre categoriile cele mai expuse la fluctuatiile necontrolate ale cursului de schimb valutar, care produce intr-o singura zi pierderi irecuperabile, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

Potrivit asociatiei, o parte dintre societati au trecut deja la program redus de lucru, inchideri pe termen determinat sau la reducerea numarului de schimburi.

PROBLEME. Aprecierea rapida a leului produce pierderi importante societatilor producatoare de mobila, care nu pot fi contracarate prin masuri manageriale, potrivit APMR. Producatorii sunt nemultumiti, precizand ca mesajele contradictorii transmise de reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei privind momentele interventiilor pe piata valutara genereaza o permanenta stare de confuzie.

Lipsa certitudinilor care sa se ia in calcul la fundamentarea bugetului de venituri si cheltuieli ale unei firme si la incheierea contractelor de export face imposibila desfasurarea activitatii, potrivit APMR.

Totodata, pe langa efectele aprecierii monedei nationale, producatorii de mobila intampina dificultati si ca urmare a scumpirii cu 60% a preturilor de adjudecare a masei lemnoase, dupa majorarea preturilor de pornire de catre Romsilva.

Tarifele utilitatilor publice, "umflate artificial din cauza cursului de schimb euro-leu luat in calcul la elaborarea bugetului pe 2005", reprezinta inca un motiv de nemultumire pentru producatorii de mobila. Acestia sustin ca, in prezent, nu sunt posibile nici un fel de investitii in tehnologie sau protectia mediului. (Iohana Onaca-Purdea)

SOLUTII

Producatorii de mobila solicita Guvernului adoptarea unor masuri prin care sa sustina exportul, precum si realizarea unor estimari ale nivelului cursului de schimb al principalelor valute. "Masurile de genul reducerii impozitului pe profit sunt total inutile pentru producatorii de mobila, in conditiile in care profitul acestora s-a transformat in pierdere", precizeaza APMR.