Mai multi capi ai Bisericii Ortodoxe a Greciei s-au reunit de urgenta la Atena, pentru a analiza impactul unor scandaluri care au provocat una dintre cele mai serioase crize din istoria institutiei. Sfantul Sinod urmeaza sa ia in discutie unele masuri care sa faca Biserica Ortodoxa a Greciei mai transparenta.

Sunt luate in considerare si initiative privitoare la pedepsirea membrilor clerului care incalca etica crestina.

In ultimele saptamani a plouat cu acuzatii la adresa unor preoti si inalti reprezentanti ai ierarhiei Bisericii ortodoxe grecesti, - de la acuzatii de mituire a judecatorilor, la acuzatii de ajutor dat traficantilor de droguri, coruptie si comportamente sexuale neadmise de biserica.

Deja au fost luate masuri impotriva unui preot si a unui inalt episcop - in urma unei anchete.

Episcopul Atenei e acuzat ca a incercat sa influenteze rezultatul unui proces privind o manastire aflata sub obladuirea sa.

Un purtator de cuvant al Bisericii grecesti a declarat la BBC ca prelatul e acuzat, de asemenea, ca ar fi homosexual, si ca ar fi depus aproape 3 milioane de euro intr-un cont bancar al unei rude.

Episcopul insa neaga acuzatiile. Trei alti episcopi sunt anchetati, impreuna cu 8 judecatori.

Criza provocata de aceasta avalansa de anchete i-a facut pe politicienii greci cu greutate sa ceara separarea oficiala Biserica - Stat.