Pentru mass media schimbarea puterii de la sfarsitul anului trecut a insemnat un balon de oxigen. Jurnalistii se sufocau de cativa ani. Odata, pentru ca seceta de subiecte facea ca audienta, tirajele sa cada la limita de jos. Hegemonia grupului Nastase era aproape completa.

O armata de functionari, de tovi cu si fara epoleti, supravegheau atent " reflectarea activitatii primului ministru in presa". Se faceau rapoarte zilnic, se identifica matinal cine misca in front, cine critica, cine lauda. Nu doar pe criteriul pro si contra PSD, ci mai ales pe acela pro si contra Nastase.

Persoanele din culisele palatului Victoria detestau in egala masura si pe amicii lor politici de la Cotroceni. Daca aparea Iliescu intr-un program teve, sau o stire dadea prea mare importanta unei declaratii facuta de "tataie", cum era poreclit prin palatul Victoria, veneau presiuni tari asupra nefericitei televiziuni care avusese proasta inspiratie sa il popularizeze "in exces" pe Iliescu.

Asta, fireste, pentru a echilibra balanta de imagine, aratandu-l si pe dom' Nastase. Marea intrebare pe coridoarele puterii ante 2005 era "esti cu Iliescu sau Nastase". Rivalitatea asta a fost de fapt marele subiect de presa vreme de patru ani. Cand cei doi aveau chef sa polemizeze in public, se mai incingea putin atmosfera si tirajele sareau in sus. Altfel, slabe sperante.

Informatii greu au transpirat de la varf. Era o putere aproape etanseizata, de unde rar razbatea cate un zvon, o frantura de stire. Se controla strict acest joc. Se armonizau declaratiilor ministrilor, se stia cine apare intr-o conferinta de presa, ce declaratii face, cui se da un interviu, cine "iese la talkshow". Lucrurile se discutau la nivelul cel mai inalt.

Pe masa primului ministru poposeau rapoarte minutioase cu "cine, ce a zis, unde". Nastase isi monitoriza atent ministrii, colaboratorii, dar si pe jurnalisti. Numai Constatinescu a mai avut o asemenea obsedanta preocupare, teama de ce scrie presa despre el. Nu i-a ajutat la nimic, tot s-a prabusit.

Unii isi mai amintesc vizitele si telefoanele ex-presedintelui prin redactii, in care se plangea ca nu este iubit, si cerea sanctionarea unui condei prea critic. Omul isi incepea si isi incheia ziua, citind despre ce se spune despre el. Nastase la fel. Obsesia presei a transformat actele lor de guvernare in spectacol, si le-a dus regimurile pe care le-au patronat in deriziune.

Lumea a rasuflat usurata cand a scapat de ei. Daca Nastase mai are sanse sa revina, celalalt e terminat. Amandoi sunt tipologic niste fricosi, si au sentimentul imposturii lor. De unde concentrarea atentiei pe ce se spune despre ei, nu pe ce fac cu puterea pe care o au.

Care este relatia cu mass media a actualului regim ? As spune ca nici una. Daca PSD-ul avea o strategie de imagine, de data asta nu se vede nimic. Totul este o improvizatie. Explicatia nu consta doar in neglijenta si lipsa de experienta. Daca inainte exista un unic centru de putere, chiar daca bicefala, Nastase&Iliescu, acum ele s-au inmultit. Efectele se vad intai de toate chiar in mass media.

Tirajele au crescut, subiectele abunda, scandalurile se tin lant. Liderii puterii sunt luati la refec continuu. De fapt nu a existat o perioada de gratie. CDR&Constantinescu au beneficiat un an de bunavointa mass media. PSD&Nastase la fel. Actuala putere nici nu s-a instalat bine si s-a vazut bombardata de critici.

Fireste, omul cel mai vizibil, Basescu s-a trezit in toiul unei canonade de artilerie. Cel mai iubit personaj al presei, pe cand reprezenta aproape singur Opozitia, acum este atacat zilnic. Sigur, presa care a dus-o greu patru ani, si, odata eliberata prin victoria lui Basescu, tinde sa recupereze anii de intimidare si de taceri vinovate. E "nevorbita", cum se spune.

Odata ce a deschis ochii, trage in tot ce misca, se repede asupra puterii dirijata de insusi de eroul preferat pana ieri. Presa nu se poate ocupa cu dezgroparea mortilor, ea dureaza o zi. Rafuiala ar fi cu acest trecut intai de toate, cand libertatea si onoarea sa au avut de suferit. Ea tinde sa recupereze un anumit decalaj, si sa isi repare imaginea sifonata.

Sunt reactii firesti, si nu iti trebuie prea multa psihologie ca sa constati asta. Rolul critic, de caine de paza al democratiei, in lipsa presiunilor administrativ-financiare din partea noii puteri, revine. Mass media devine aliatul obiectiv al opozitiei. De altfel Iliescu&Nastase au pus chestiunea, unei "noi relatii cu presa" si a "trasparentei".

Era bine sa fi avut acest comportament cand aveau puterea. De partea cealalta, atitudinea neglijenta, "jemanfisista" e pagubitoare. Situatia este complet schimbata si cred ca Basescu nu a inteles inca. Nu mai are in fata lui fani ai opozitiei, ci jurnalisti flamanzi sa isi faca meseria uitata ani de zile. Nu va avea o clipa de ragaz, trebuie sa stie.

Declaratiile intempestive, afaceri de tipul celei cu casele, controversele intre ministri, scandurile din interiorul partidelor coalitiei sfarsesc prin a surpa orice reputatie. Sa se uite bine la prabusirea lui Constantinescu, perceput odata ca "salvatorul Romaniei". Si el a avut 70% in 1997 si s-a crezut imbatabil, zeu. In 1999, cazuse deja la 20% de unde nu s-a mai ridicat.

Azi e sub 1% si uitat, un cadavru politic. Dar el a rezistat doi ani acolo sus. Dupa numai o luna, sondajele arata deja ca Basescu e in scadere. A se lua aminte. Punctul slab al actualei puteri este relatia cu mass media.