Fugit din tara de aproape trei ani, Adrian Tarau a investit la Chicago, in afaceri imobiliare, bani transferati din Romania si proveniti din tranzactii cu produse petroliere care fac subiectul unor dosare penale nedeslusite nici pina in ziua de azi.

Una dintre cladirile cumparate de Tarau este cea din imaginea alaturata, la parterul careia a aparut, din vara anului trecut, numele discret al unei firme: Rosal Group LLC. Silviu Prigoana spune ca e prieten cu Adrian Tarau de 15 ani si confirma ca face afaceri cu acesta la Chicago. Orasul lui Al Capone.

Strada Devon, nr. 500, localitatea Burr Ridge, Illinois, USA. Burr Ridge este o cocheta si scumpa suburbie a orasului Chicago. Cumparata pe 1 iunie anul trecut cu 730.000 de dolari, aceasta proprietate de peste 400 de metri patrati locuibili si inconjurata de sase mii de metri patrati de teren este locul de care ar trebui sa se arate interesati niste politisti si procurori romani - daca ar vrea.

Pentru ca acolo locuieste acum Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, acuzat si arestat pe 20 aprilie 2001, intr-o vineri, pentru o ampla operatiune de contrabanda cu produse petroliere si spalare de bani, intr-o afacere care n-a fost elucidata nici pina azi.

A fost eliberat doua zile mai tirziu, intr-o duminica, dupa ce premierul din acea vreme, Adrian Nastase, a declarat ca nu crede in arestarile de vineri seara. Era si firesc: familia Tarau contribuise cu sume consistente la campania electorala a PSD.

Un an mai tirziu, autoritatile romane declansau anchetarea procurorului care l-a arestat pe Tarau, Alexandru Lele. Apoi lucrurile au degenerat: procurorul desemnat sa-l infunde pe Lele, Cristian Panait, si-a dat seama ca nu are suficiente probe ca sa faca ceea ce ii cereau superiorii si, in cele din urma, si-a rezolvat dilema etica aruncindu-se pe fereastra.

In fata uriasului scandal ce a urmat acestei sinucideri, dosarul Tarau a fost redeschis, dar numai dupa ce autoritatile s-au asigurat ca fiul prefectului a reusit sa fuga din tara. A fugit la Chicago, unde traia un unchi de-al lui, Lucian Coltea.

Rosal la Chicago

Tarau avea bani destui pentru a demara afaceri la Chicago. Alexandru Lele, procurorul care i-a anchetat afacerile, sustine ca Adrian Tarau ar fi transferat in SUA nu mai putin de 6 milioane de dolari din afacerile cu petrol. Cu ceva timp in urma, saptaminalul „Bihoreanul“ publica un material despre tranzactiile imobiliare ale lui Tarau si Coltea la Chicago.

Acestia cumparasera doua imobile, pe care le renovasera si isi recuperau investitia din chirii si vinzari de apartamente.

In momentul de fata, afacerile cuplului Coltea - Tarau constau in nu mai putin de 7 imobile, aflate in diferite faze de renovare, inchiriere si vinzare - dupa cum rezulta din registrul de proprietati imobiliare al statului Illinois. Unul dintre ele atrage in mod deosebit atentia.

Situata la intersectia, in unghi ascutit, a strazii Monroe cu Bulevardul Ashland, cladirea din caramida rosie are la parter, pe una din usi, o foarte discreta firma: Rosal Group LLC, 1604 W Monroe. Firma Rosal Group LLC a fost infiintata la Chicago pe 15 iulie 2004 de catre Rosal Grup SRL Bucuresti, detinuta de omul de afaceri Silviu Prigoana, fostul proprietar al postului Realitatea TV.

„E prietenul meu“

Silviu Prigoana nu este foarte dispus sa vorbeasca despre afacerile sale din Chicago. Sustine ca este prieten cu Adrian Tarau de 15 ani, cu tatal acestuia, fostul prefect, de 20 de ani si nu vede nici o problema in a face afaceri cu un prieten care, cel putin pina acum, nu a fost condamnat pentru absolut nimic si pe numele caruia nu exista un mandat de arestare si nici macar un mandat de aducere.

„Adrian Tarau ramine prietenul meu, iar daca va fi condamnat, voi fi primul care sa-i duc cirnati la inchisoare“ - a descris Prigoana natura relatiei sale cu Adrian Tarau. El a spus ca, cel putin deocamdata, Rosal Group LLC activeaza, la Chicago, in domeniul constructiilor, dar are in plan si alte proiecte, inclusiv de media.

Silviu Prigoana sustine ca, in pofida indelungatei sale prietenii cu Tarau, nu stie absolut nimic despre problemele acestuia cu Justitia romana: „Nu am vorbit niciodata cu el despre asta“.