Firmele din patronatul mezelarilor au acceptat sa cumpere carne de la crescatori la un pret cu 20% mai mare decit cel din Uniunea Europeana. Astfel, desi importurile de materie prima nu vor fi vamuite, mezelurile vor fi produse din carne mai proasta si mai scumpa.

Pretul la care firmele procesatoare de carne afiliate Asociatiei Romane a Carnii vor achizitiona porci de la crescatorii membri ai Patronatului Roman al Carnii de Porc va fi calculat in functie de valoarea de tranzactionare pe piata europeana, la care se va adauga o cota de 20%.

Potrivit presedintelui Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, efectivul porcin pe care crescatorii il detin in stoc este de 100.000 de capete, iar, in baza protocolului, procesatorii au consimtit la cumpararea a 57.000 de animale.

20% peste pretul european

„Daca ARC va cumpara aceasta cantitate nu va mai fi nevoie sa se introduca taxa vamala de 20%“, a declarat Caruz citat de Mediafax. La rindul sau, presedintele ARC, Sorin Minea, a afirmat ca firmele procesatoare sint dispuse sa cumpere carne de la PRCP, insa la un pret stabilit in functie de nivelul carnii de pe piata europeana, la care se adauga 20%, ceea ce ar corespunde unui pret de 70.

000 de lei pe kilogramul de carne in carcasa. „Pretul final va fi stabilit pornindu-se de la acest nivel de referinta, putind fi mai mare sau mai mic, in functie de calitatea carnii“, a spus Minea. Partile se vor intilni saptaminal pentru a stabili preturile, a precizat Minea.

La inceputul lui februarie, PRCP a solicitat Guvernului introducerea unei taxe vamale de 20% la importul de carne de porc transata si congelata si mentinerea taxei de 45% la carnea congelata in carcasa, „pentru a intari pozitia concurentiala a firmelor romanesti in raport cu cele straine si revenirea la pretul de la sfirsitul anului trecut, la 80.000 lei pe kilogramul de carcasa“.

Pe de alta parte, reprezentantii ARC se aratau putin interesati de carnea oferita de crescatorii afiliati Patronatului, spunind ca este scumpa si proasta.