Sambata, la cea de-a VIII-a editie a Festivalului National al Cantecului de dragoste, publicul si telespectatorii au aflat ca se mai poate. Ce se mai poate?! Daca nu s-a inventat o sectiune pentru "Debut", macar sa se acorde Premiul de Popularitate cui trebuie. Frumoasa Sophia a cucerit inimile si mintile juriului de profesionisti - opt barbati.

Dar juriul este totusi scuzabil, dat fiind faptul ca pentru aceasta sectiune a votat publicul prin televoting.

Sophia a debutat cu emotii si cu multa stangacie. E adevarat, picioarele lungi si tinuta lejera - cu sanii bronzati, bine pusi in evidenta, colorata strident - au fost irezistibile pentru toata lumea. Piesa ei, "Intrebari", pe muzica lui Andrei Kerestely, a trecut asa cum a venit si nu poate fi catalogata drept slagar. In rest, mai nimic, pentru ca Sophiei ii era greu sa se "exprime"...

Texte prea slabe pentru a fi premiate

Spectacolul, gazduit de Centrul Cultural al Ministerului Administratiei si Internelor, a fost prezentat de Marina Almasan si Horia Moculescu, iar interviurile din culise si informatiile de ultima ora au fost furnizate de Catalin Maruta, cel care a reusit sa-i dea serii destul de multa sare si, mai ales, piper.

Maruta a izbutit sa determine o creatoare de coafuri excentrice sa aprecieze care dintre vedetele prezente au imaginatie. Raspunsul a venit direct si, probabil, socant: "poate ceva imaginatie ar fi la Delia Matache". Tot Maruta a aflat de la Lucian Avramescu de ce nu se mai acorda premiul pentru "cel mai frumos text de dragoste".

Poetul a exemplificat chiar pe textul trupei Pops, "Ai un minut", niste cuvinte puse cap la cap, ce au doar o tenta soft, dar bine sustinute de jocul de scena al tinerelor interprete, de altfel foarte dragute.

Din cele 15 piese, doar sase au fost premiate: pentru popularitate, premiul acordat de juriul presei, premiul juriului de specialitate, premiile acordate de Radiodifuziunea Romana si TVR 2 si castigatorul trofeului si a premiului de 1.000 de euro.

Juriul de specialitate a fost alcatuit din Anton Suteu - presedinte, Cornel Fugaru, Ioan Onisei, Titus Andrei, Stefan Marascu, Ovidiu Komornik, Lucian Avramescu si Christian Ratscher.

Cel mai bun, oricum, castiga

Trofeul Festivalului si Premiul Presei a revenit piesei "Cat de frumoasa esti asta seara", de Andrei Tudor, interpret Mihai Traistariu. O observatie: presei i s-a sugerat ca nu ar fi rau ca aceasta piesa sa fie premiata, pentru ca Mihai si Andrei merita o buna promovare, mai ales ca Mihai dezvolta acum o cariera solo (foto jos).

Nu va speriati, sugestiile au venit din partea prietenilor celor doi, nu a organizatorilor. Melodia oricum merita premiata, dar sunt jenante presiunea si simpatia acordata cu prea multa usurinta din partea colegilor de presa.

"Stai, nu pleca", interpretare formatia Academica, muzica si versurile de Mircea Romcescu - a obtinut Premiul special al Juriului; "Oare?", de Marcel Pavel - Premiul TVR 2; "Doar o clipa", interpretata de Andra, muzica si versurile Adrian Cristescu - Premiul Radiodifuziunii Romane. Neconsolati, dar buni: Spin si Vank.