Presedintele PSD, Adrian Nastase, s-a intalnit la Cluj cu membrii grupului format in jurul fostului ministru de stat Ioan Rus.

Ei au discutat despre reforma in partid, iar Nastase a trebuit sa faca fata unui adevarat tir de reprosuri, pentru ca oamenii lui Rus l-au criticat ca nu a luat mai ferm apararea celor 14 lideri de filiale ale partidului din Ardeal care au semnat o declaratie prin care cereau reformarea partidului si in care se spunea ca fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, "nu este marele reformator pe

care-l asteapta membrii de partid".

Adrian Nastase a spus ca propunerile lansate de grupul de la Cluj trebuie incluse in statutul partidului, mai ales cele referitoare la votul secret, la descentralizare ori la concurenta pe posturi. Potrivit presedintelui PSD, acestea ar fi puncte castigate pentru partid.

El a spus ca l-ar sustine pe presedintele filialei clujene a partidului, Ioan Rus, pentru postul de secretar general, daca acesta se va decide sa candideze. Acesta din urma a declarat, mai in gluma, mai in serios, ca inca nu s-a hotarat pentru ce functie va candida si a adaugat ca poate vizeaza un post mai inalt decat cel de secretar general al partidului.

Sursele noastre spun ca de fapt lui Nastase nu-i convine ca Octav Cozmanca sa ajunga secretar general, preferandu-l pe Ioan Rus. Daca insa nu se va intelege cu Ion Iliescu in privinta ocupantului celei de-a treia pozitii, este gata sa propuna ca, dupa modelul celor doi presedinti, PSD sa aiba doi secretari generali.

Liderul PSD i-a luat apararea lui Ion Iliescu, afirmand ca partenerii partidului sau din Partidul Socialist European si din Internationala Socialista n-ar avea probleme deosebite cu candidatura lui Ion Iliescu pentru functia de presedinte al partidului, pentru ca acum in PSD ar conta mai putin liderii si mai mult principiile.

Aceste declaratii nu pot insa sa mascheze competitia feroce declansata intre liderii social-democrati pentru controlul asupra organizatiilor de partid, intrucat alegerile in filiale trebuie sa se incheie pana la congresul din 21-22 aprilie.

De remarcat ca presedintele PSD, Adrian Nastase, a promovat vineri seara dupa cinci ore de discutii aprinse in fruntea filialei aradene a partidului un "Comitet de autoritate morala", in premiera pe tara, dupa ce a dizolvat atat fosta Delegatie Permanenta, cat si Biroul Coordonator Judetean.

Infiintarea noii structuri de conducere a fost necesara deoarece, in ultima luna, cele doua foruri au instituit in PSD Arad doua conduceri paralele. Comitetul de autoritate morala are misiunea de a pregati Conferinta judeteana de alegeri. Nastase a sustinut ca din acest moment spera ca tensiunile din organizatia judeteana a PSD sa inceteze.

"A fost un blocaj de comunicare care sper ca a luat sfarsit. Situatia este cumva absurda, recunosc, dar este generata de o serie de neintelegeri. Din acest moment, jocurile pe care le vor face unii sau altii vor intra sub incidenta disciplinei de partid", a declarat Nastase.

Referitor la scandalul declansat de actuala Putere pe tema unor contracte incheiate de fosta guvernare, Nastase s-a aratat surprins de declaratiile sefului statului, Traian Basescu, care a criticat atribuirea contractului pentru securizarea frontierelor firmei EADS.

Liderul social-democrat sustine ca in cazul acestui contract exista niste prevederi legale care nu impun o licitatie, din cauza caracterului secret al unor capitole.

"Contractul cu EADS este necesar in perspectiva aderarii la UE si nu impunea o licitatie, deoarece este vorba de secrete care nu pot fi facute publice", a afirmat Nastase.

La Arad, Nastase a spus ca exista mai multe echipe in PSD care nu au reusit sa depaseasca anumite clivaje din trecut, in timp ce in Alba schimbarea conducerii a adus deopotriva avantaje si dezavantaje.

In acest context, presedintele partidului a mentionat ca nu se pune problema scindarii PSD si ca atunci cand a amintit despre tendintele centrifuge din formatiunea politica pe care o conduce a vorbit doar in principiu.

Un articol de Claudiu Padurean, Florin Tomuta