Greg Garrison, Rick Rosas si Brad Oltmanns sunt singurele persoane din toata lumea care cunosc numele castigatorilor la Oscar cu 48 de ore inainte ca acestea sa fie anuntate oficial. Iar capacitatea de a ramane «muti ca pestele», cum se spune, ii face cu atat mai valorosi.

Dupa cate se pare, fetele surprinse, uneori nefericite si dezamagite, alteori plesnind de fericire, ale vedetelor la aflarea invingatorilor au fost, sunt si vor fi reale. Va dati seama, asta era o intrebare la care in special presa si-a dorit mereu un raspuns inainte de anuntarea castigatorilor la Oscar.

Cine ar fi reusit sa puna mana pe informatie inaintea celorlalti ar fi detinut, intr-un fel, puterea. Dar nu s-a intamplat, pentru ca pastratorii invingatorilor la cele 24 de categorii stiu sa tina un secret. De fapt, pentru acuratete, trebuie mentionat ca, pana anul trecut, doar doua dintre cele trei nume numele insirate mai sus erau la curent cu castigatorii.

Dar anul acesta, PricewaterhouseCoopers, casa care se ocupa cu numararea voturilor date de membrii Academiei Americane de Film, a decis sa rupa traditia si sa-i incredinteze si lui Brad Oltmanns, angajat de 24 de ani in cadrul companiei, pretioasele date. Poate pentru ca editia din 2005 a premiilor Oscar este ultima la care mai lucreaza Garrison inainte de a se muta la birourile din New York ale PricewaterhouseCoopers si organizatorii doresc sa «scoleasca» pe altcineva.

Un alt aspect deosebit de interesant, dar cunoscut de putina lume, este ca cei trei domni mai pastreaza un secret care, insa, nu se afla niciodata.

Si anume cine s-a clasat pe locul doi la fiecare categorie, pozitie stabilita in unii ani chiar si la diferenta de un sigur vot! Multe lucruri contribuie la buna desfasurare a sistemului de votare, motiv pentru care PricewaterhouseCoopers se mandreste ca niciodata in 71 de ani nu a existat o bresa de securizare.

Ar fi si greu, pentru ca nici un fel de date referitoare la proces nu este introdusa in calculatoare, de teama spargerii acestora. Fiecare buletin de vot are un cod unic, iar eventuala disparitie a acestuia se anunta imediat. In plus, daca un «balot», cum sunt numite, ajunge dupa ora limita, el e preluat de oamenii de la Coopers, dar nu e socotit.

Alt aspect tine de lizibilitatea scrisului celor 5.808 de membri votanti: daca scrisul nu este foarte clar si cea mai mica umbra de indoiala pluteste asupra identitatii celor pentru care s-a votat, optiunea e anulata. Conform lui Rick Rosas, optiunile au fost exprimate in timp cu stiloul, pixul sau chiar cu creionul!

Anul acesta, premiile Oscar se vor decerna pe 27 februarie, la Kodak Theatre de la Hollywood.