In jur de 500 de detinuti - cel mai masiv grup de palestinieni pusi in libertate in ultimul deceniu - au fost transportati catre puncte de trecere a frontierei din Fasia Gaza si Cisiordania. Masura e menita sa intareasca acordul de incetare a focului cu noul lider palestinian Mahmud Abbas.

Grupuri mari de palestinieni au asteptat autobuzele cu detinuti eliberati. Dinauntrul autobuzelor armatei israelinene, palestinienii faceau cu mana aratand semnul victoriei, si fluturau steagul national.

Unul dintre primii pusi in libertate a declarat: "speram ca lucrurile se vor rezolva si ca putem scapa de griji si necazuri, fiindca acest conflict ne-a afectat si pe noi, si casele noastre, si pe copiii nostri."

Perspectivele procesului de pace au devenit mai luminoase de cand Abbas a fost ales succesor al lui Yasser Arafat - dar multi palestiniei afirma ca va fi nevoie ca seria eliberarilor sa continue, pentru ca gruparule militante sa accepte oficial incetarea focului convenita intre Mahmud Abbas si premierul israelian Ariel Sharon, la inceputul lui februarie, in Egipt.

Palestinienii aflati in detentie in Israel se numara cu miile.

Potrivit acordului ar urma ca in urmatoarele saptamani sa fie eliberati, in total 900.

E vorba de persoane care nu au fost gasite vinovate de atacuri n urma carora au fopst ucisi sau raniti israelien, multe din ele cu 2 treimi din pedeapsa deja executata.

Cam jumatate din detinutii eliberati luni fac parte din Fatah factiunea lui Abbas. Restul - fac parte din alte factiuni islamice care inca delibereaza asupra sprijinului eventual oferit incetarii focului.

In paralel cu eliberarea detinutilor Fatah, gruparea, si practic, Abbas, si-au intarit pozitia in cadrul Autoritatii Palestiniene - prin numirea unor membri - cheie ai miscarii in noul cabinet palestinian, cel care are misiunea de a pune in aplicare armistitiul.

Cum Fatah detine o majoritate de 2 treimi in parlamentul palestinian, e de asteptat ca guvernul sa fie aprobat in cursul zilei.