Inaltul Comisar al ONU pentru Refugiati, Ruud Lubbers, si-a prezentat, duminica, demisia, intr-o scrisoare adresata secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, pe fondul acuzatiilor de hartuire sexuala ce i-au fost aduse de o subordonata.

Fost premier al Olandei in perioada 1982-1994, Lubbers (65 de ani) sustine ca este nevinovat, dar ca a decis sa demisioneze deoarece a sesizat o lipsa de incredere in persoana sa din partea lui Kofi Annan.

Scandalul a izbucnit anul trecut, dupa o plingere referitoare la comportamentul comisarului ONU formulata de o functionara a carei identitate nu a fost dezvaluita. Demisia survine la citeva zile dupa ce cotidianul britanic “The Independent” a publicat detaliile unei anchete interne a ONU desfasurate anul trecut, care a conchis ca exista “indicii de hartuire sexuala” din partea lui Lubbers.

Vineri, intr-o conferinta de presa, Inaltul Comisar pentru Refugiati precizase ca e posibil sa fi manifestat o atitudine “amicala” fata de femei, negind insa ca gesturile sale ar putea fi interpretate drept hartuire. “O data am condus-o pe doamna la iesirea din birou cu mina pe spatele ei. Asta a fost tot”, a spus Lubbers.

Cu toate acestea, in raportul comisiei de ancheta se afirma ca si alte femei au declarat ca au fost hartuite de politicianul olandez, dar nu au depus plingere impotriva sa.

Lubbers a preluat mandatul de Inalt Comisar pentru Refugiati in 2001, dupa retragerea japonezei Sadako Ogata, si urma sa-si incheie mandatul in luna decembrie. “Este unul dintre cei mai muncitori oameni pe care i-am vazut in viata mea”, a declarat ieri Ron Redmond, purtator de cuvint al agentiei ONU, cu sediul la Geneva.

Totodata, el a dezvaluit faptul ca Lubbers a lucrat benevol in slujba ONU, donind in fiecare an agentiei cite 300.000 de dolari, cit reprezenta salariul sau.