Uniunea Civica Maghiara are de gind sa infiinteze un partid care sa reprezinte pentru electoratul maghiar o alternativa la UDMR. In acest sens, UCM va incepe, in luna martie, stringerea de semnaturi pentru inregistrarea acestuia la tribunal.

Noul partid va avea ca obiective restituirea integrala a proprietatilor confiscate de comunisti de la bisericile maghiare si, inevitabil, autonomia Tinutului Secuiesc, dupa cum a declarat presedintele UCM, Szilagy Zsolt.

UCM incearca astfel sa recupereze terenul pierdut dupa ce, la alegerile din 2004, a fost impiedicata sa candideze ca organizatie civica, prin modificarea Legii electorale, ca rezultat al unei intelegeri intre UDMR si PSD.

Conform declaratiilor lui Gazda Zoltan, presedintele UCM Covasna, demersul infiintarii unui partid este sprijinit de FIDESZ, principala formatiune politica de opozitie din Ungaria, ai carei lideri au avut saptamina trecuta intilniri cu reprezentantii UCM. In aceste conditii, daca FIDESZ va cistiga alegerile de anul viitor din Ungaria, raporturile dintre UCM si UDMR s-ar putea modifica.

In momentul de fata, UDMR, ca reprezentant al etnicilor maghiari din Romania, primeste fonduri de la guvernul Ungariei, dar caderea Partidului Socialist Ungar de la putere ar putea duce la redirectionarea unei parti din bani catre UCM. Este unul dintre motivele pentru care UCM va functiona in continuare ca organizatie civica, infiintindu-si in paralel un partid.

Concurenta pentru UDMR

Szilagy Zsolt a declarat pentru „Cotidianul“ ca, desi UDMR si-a asumat la rindul sau, in campanie, aceleasi obiective ca UCM, el unul este sceptic. „In campanie au vorbit despre legi care sa garanteze autonomia culturala si regionala pentru maghiari, iar acum vad ca vorbesc despre o lege a minoritatilor, ceea ce este cu totul alt lucru“, apreciaza liderul UCM.

Acesta reproseaza conducerii UDMR „relatiile prea calde cu PSD in vremea guvernarii acestuia, ceea ce a facut ca liderii Uniunii sa fie suspectati ca fac jocul Guvernului de la Bucuresti in loc sa reprezinte interesele comunitatii maghiare“.

Totodata, Szilagy Zsolt mai acuza conducerea UDMR ca refuza dialogul cu UCM, ceea ce a avut deja consecinte la nivelul comunitatii maghiare. „La Bihor, pe plan local se ajunsese la un dialog intre UCM si UDMR, dar conducerea nationala a UDMR a interzis orice lista comuna.

Ca urmare, voturile comunitatii s-au impartit si acum maghiarii nu mai au trei deputati in Parlament, au numai doi“, relateaza acesta.