Subsolurile Casei Poporului ascund, inca, surprize nebanuite. Incaperi pazite de intuneric si stiute numai de o mana de oameni asteapta doar o semnatura a conducatorilor institutiei pentru a fi aduse la lumina si puse in folosinta. Unul dintre aceste locuri, a carui existenta a fost ascunsa cu grija, este o piscina de lux, construita "ca la carte", dupa cele mai inalte standarde occidentale.

Un bazin generos imbracat in gresie si faianta de cea mai buna calitate, oglinzi imense, corpuri de iluminat cromate, calorifere stilate, un tavan fals ce imita luciul de apa, camere speciale pentru dusuri si saune – toate la capatul unor coridoare pavate in marmura – isi asteapta clientii parlamentari.

Piscina, similara celor din hotelurile de lux, nu este insa folosita, nu are curent electric si nici apa. A fost inceputa inainte de 1989, la dorinta expresa a lui Nicolae Ceausescu. Lucrarile au continuat, din inertie, inca 4-5 ani dupa Revolutie. Acum, complexul este in conservare, din cauza lipsei de fonduri.

Din motive lesne de inteles, cei care au condus Camera Deputatilor in ultima vreme nu au considerat ca finalizarea si darea in folosinta a piscinei reprezinta o prioritate. Deficitul de imagine pe care Parlamentul il are in randul romanilor nu ar fi justificat sub nici un chip opulenta locului din subsolurile cladirii.

De altfel, chiar si in aceste conditii, responsabilii de la Casa Poporului au considerat de cuviinta sa pastreze tacerea asupra acestui subiect. Atunci cand in presa au aparut primele informatii despre piscina, raspandite de arhitecta-sefa a Palatului, Anca Petrescu, alesii au negat in continuare existenta ei, spunand ca acolo este doar "o groapa”.

"Probabil ca doamna Petrescu mai are si acum in minte imaginea maretului conducator care inca inoata in piscina”, au fost explicatiile secretarului Camerei, liberalul Titu Gheorghiof. Din dorinta de a convinge opinia publica despre inexistenta unor asemenea facilitati de lux, membrii Biroului Permanent au decis, ieri, sa invite presa la un tur al asa-numitei "gauri”.

"Slalomul” printre gunoaie, moloz si balti de apa a avut un final care a meritat efortul. Surpriza reprezentantilor mass-media a fost una de proportii atunci cand, la lumina camerelor de filmat, s-a dezvaluit o incapere impresionanta, "tapetata” in gresie si faianta fine, cu oglinzi generoase pe pereti, in mijlocul careia troneaza un bazin impresionant, gata sa fie umplut cu apa.

Afirmatiile reprezentantilor staff-ului tehnic al institutiei despre absenta unor lucrari si investitii au fost contrazise de fapte. Practic, complexul ar putea fi dat in folosinta cu usurinta, necesitand doar racordarea la retelele de electricitate, apa si termoficare si instalarea echipamentelor specifice functionarii piscinelor.