Romania ar putea ajunge in doi ani la acelasi nivel al investitiilor straine pe cap de locuitor pe care il are Bulgaria, daca va lua decizia politica a imbunatatirii mediului de afaceri, a declarat ieri Patrick Gelin, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

Desi nivelul investitiilor straine directe in Romania a crescut cu 40% in 2004, apreciate ca medie pe cap de locuitor, acestea ramin de doua ori si jumatate mai mici decit cele din Bulgaria, arata evaluarile CIS. Oamenii de afaceri grupati in CIS au prezentat ieri a patra editie a Cartii Albe, un document care identifica problemele investitorilor straini si recomanda solutii pentru depasirea lor.

Abandonarea guvernarii tarii prin ordonante de urgenta, emiterea normelor de aplicare a legilor simultan cu publicarea acestora, simplificarea procedurilor de faliment, aplicarea legislatiei si stapinirea coruptiei constituie deja teme clasice ale Cartilor Albe publicate de CIS, reluate si cu aceasta ocazie.

CIS a sugerat, in premiera, autoritatilor de la Bucuresti marirea salariilor functionarilor publici, pentru a-i face insensibili la mita, simultan cu pedepsirea aspra a celor in culpa si monitorizarea stricta a averii inaltilor functionari si a conflictelor de interese in care s-ar putea afla acestia.

Investitorii straini nu au exprimat obiectii in problema cotei unice, pe care o considera avantajoasa pentru salariati, dar nu exclud costuri mai mari legate de noua legislatie fiscala. “Era foarte importanta reducerea impozitului pe salariu, care era ridicol de mare, dar in practica administratiile financiare introduc tot felul de operatiuni taxabile.

O aberatie a practicii este si obligatia ca vinzarea unei proprietati imobiliare sa fie conditionata de adeverinta fiscala care sa arate ca ai platit toate taxele. Nicaieri nu se intimpla asa ceva”, spune Serge Moniere, membru al CIS.

CIS a recomandat BNR sa reduca diferenta mare dintre rata dobinzii la depozitele in lei si cea aferenta depozitelor in valuta si a cerut privatizarea BCR si CEC in acest an, observind ca nu exista un calendar ferm. In plus, CIS a aratat ca societatile de finantare si de leasing nu au un statut legal oficial, nu sint supravegheate de nici o autoritate si au nevoie de o lege.

“Sistemul juridic are nevoie de mai multe imbunatatiri. Legile ar trebui sa fie aplicate uniform tuturor societatilor comerciale. In prezent, unui judecator ii revin cam 60 de cazuri pe an, ceea ce este prea mult”, a declarat Gilbert Wood, presedintele CIS.

CIS a mai cerut armonizarea legislatiei fiscale din Romania cu cea din UE in ce priveste deducerile fiscale pentru scoaterea din gestiune a stocurilor/mijloacelor fixe si adoptarea standardelor internationale de raportare financiara.

CIS: “Sindicatele sa reprezinte cel putin jumatate din salariati”

Codul Muncii este marea nemultumire a investitorilor straini, care au considerat inca de la adoptarea lui ca favorizeaza in mod exagerat salariatii. CIS recomanda citeva modificari, folosind argumentul fortei de munca ieftine, care justifica atragerea si mentinerea investitiilor straine in Romania.

Ce vrea CIS sa se modifice la Codul Muncii

Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale ar trebui finantat prin asigurarile de somaj, fara cresteri ale contributiilor sociale

Renuntarea voluntara la programul saptaminal de lucru de maximum 48 de ore

Angajatorul si angajatul sa poata rezilia, dupa caz, contractul de munca in timpul perioadei de proba

Concedierea pe criteriul performantelor profesionale, nu si al calificarii angajatului

Firmele nu ar trebui sa fie obligate sa plateasca sume suplimentare salariatilor conform clauzei de neconcurenta

Eliminarea registrului general de evidenta a angajatilor si mentinerea sistemului actual de carti de munca pina in 2007

Permisiunea angajarilor pe termen scurt, fara obligatia incheierii unui contract pe durata nedeterminata

Cursurile de formare profesionala sa nu fie obligatorii

Renuntarea la protectia reprezentantilor sindicatelor si limitarea numarului acestora

Renuntarea la intilnirile anuale intre sindicate si angajatori

Un sindicat ar trebui sa existe doar daca reprezinta cel putin 50% din forta de munca.