Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a solicitat bancii centrale reevaluarea si, eventual, amanarea, daca este posibil, a denominarii leului, prevazuta pentru 1 iulie 2005, intrucat normele de reglementare a operatiunii nu au fost inca elaborate, a declarat, ieri, vicepresedintele CIS, Patrick Gelin, citat de Mediafax.

"Suntem putin in criza de timp, trecerea la leul greu este o sarcina dificila. Banca Nationala a Romaniei nu a elaborat toate regulile de implementare pentru leul greu si de aceea credem ca amanarea cu doua luni ar fi buna pentru toti", a precizat Gelin, care este si presedintele BRD Societe Generale.

Recomandarile membrilor Consiliului au fost prezentate de Gelin la lansarea editiei din 2005 a Cartii Albe a CIS. "Daca aceasta amanare nu va fi posibila, atunci vom face tot ce putem pentru a fi pregatiti pentru denominarea leului incepand cu 1 iulie", a mai spus Gelin.

Pe de alta parte, potrivit lui Patrick Gelin, Consiliul Investitorilor Straini estimeaza ca aprecierea leului fata de euro si dolar este o perioada de tranzitie, care a fost consemnata si in alte state candidate inainte de aderare. In opinia sa, obiectivul Guvernului este reducerea cursului euro fata de leu pana in 2007, anul programat al aderarii Romaniei la UE.

"Este clar ca exportatorii sufera din cauza acestei politici a leului tare, dar este doar o perioada de tranzitie, care nu va dura la nesfarsit", a precizat vicepresedintele CIS.

Consiliul Investitorilor Straini este asociatia celor mai mari investitori straini din Romania, reunind in prezent 95 de membri, ale caror investitii cumulate depasesc 8 miliarde de euro, circa doua treimi din valoarea totala a investitiilor straine din Romania.

Oamenii de afaceri se plang de politica BNR

Volatilitatea foarte ridicata inregistrata pe piata valutara afecteaza in mod drastic activitatea firmelor romanesti si poate duce la scoaterea acestora de pe piata, a apreciat luni Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Potrivit AOAR, intarirea leului concomitent cu majorarea preturilor la utilitati, va genera scaderea produsului intern brut ca urmare a falimentelor care vor fi inregistrate in industrie. "Preconizam 5000 din cele 9000 de societati care activeaza in industria textila isi vor inchide portile in urmatoarele 5-6 luni. Astfel, 300.

000 de persoane vor ramane fara un loc de munca, la acestea adaugandu-se alte aproape 100.000 din domeniile care lucreaza la nivel orizontal pentru industria textila", a declarat Mihai Pasculescu, vicepresedinte FEPAIUS.

El a apreciat ca intreprinderile din ramura textila, care furnizeaza mai mult de 35% din exporturile Romaniei, sunt cele mai afectate de politica BNR, care permite specula pe piata valutara. "Este interesant ca Banca Nationala accepta ca exista speculatori pe piata valutara care imping cursul in jos.

Ne luptam cu specula in pietele de zarzavaturi, dar ce ne facem cu specula la nivelul pietei valutare?!" a mentionat Cristian Parvan, secretar general AOAR. Potrivit AOAR, consecintele directe ale politicii BNR vor fi blocarea oricaror cresteri salariale si a tuturor investitiilor.

"Nu cerem interventia BNR pe piata valutara ci sa fie lasat cursul liber, in conditii comparabile celor din Uniunea Europeana. Nu negam aprecierea leului si necesitatea acesteia; noi ca exportatori o sustinem. Nu cerem BNR sa intervina pe piata valutara, ci sa mentina stabilitatea preturilor.

A ni se da lectii ca nu suntem productivi, uitand de elementul speculativ, nu este drept", a spus Florin Pogonaru, presedintele AOAR. Oamenii de afeceri sustin ca nu ar avea nimic importriva intaririi leului daca ar fi una reala, dar in conditiile in care leul se intareste dar preturile cresc, afacerile le sunt puse in primejdie.

"Trebuie sa existe masuri compensatorii vizavi de cresterea preturilor la utilitati", a afirmat presedintele AOAR. De asemenea, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania solicita reducerea dobanzilor la credite, prin stabilirea unui nivel al dobanzii de referinta de 12%.

Potrivit lui Florin Pogonaru, eliminarea conditiilor BNR impuse companiilor romanesti la cumpararea de valuta va neutraliza fluctuatiile mari ale cursului si va echilibra piata valutara.

"Vor fi multi cei care isi vor schimba in valuta disponibilitatile detinute in lei si aceasta va neutraliza fluctuatiile puternice ale cursului de schimb", a estimat reprezentantul AOAR.

Consiliul de Administratie al BNR va adopta o circulara care va permite persoanelor juridice romane sa cumpere valuta fara precizarea expresa a destinatiei sumelor, potrivit purtatorului de cuvant al BNR, Mugur Stet. "De sase luni, facem presiuni asupra BNR in legatura cu acesta problema.

Am primit raspunsul ca precizarea din regulamentul valutar este o anomalie, dar a fost amanata mereu adoptarea unei decizii", a mai spus Pogonaru.