Nivelul inflatiei va ajunge, in decembrie 2007, la patru la suta, cu 5,3 la suta mai mic fata de cel inregistrat in decembrie 2004, potrivit perspectivelor macroeconomice din Programul Economic de Preaderare.

In 2005, nivelul inflatiei va fi de sapte la suta, iar in 2006 de cinci la suta. Rata medie anuala se va cifra la 8,1 la suta in 2005, sase la suta in 2006 si 4,4 la suta in 2007.

Estimarile privind evolutia inflatiei s-au realizat tinand cont de o serie de ipoteze ce privesc accelerarea si finalizarea intr-un timp cat mai scurt a reformelor economice, dat fiind faptul ca intervalul pentru care s-a realizat prognoza reprezinta intervalul de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana, intarirea disciplinei financiare si reducerea arieratelor prin aplicarea mai ferma a

legislatiei in vigoare si adoptarea de noi masuri, deficit bugetar redus, cu finantare neinflationista, aprecierea in termeni reali a monedei nationale, reducerea expectatiilor inflationiste, fenomen ce s-a facut sensibil simtit in ultimii ani, reducerea amplitudinii ajustarilor preturilor reglementate, politica monetara prudenta, iar din 2005 o politica a BNR de tintire a inflatiei.

Realizarea obiectivelor de reducere a inflatiei si cu deosebire a tintei de sapte la suta stabilita pentru anul 2005 poate fi afectata de o serie de fenomene negative, printre care cresterea insuficienta a competitivitatii interne a productiei nationale, in cazul unui ritm mai lent al implementarii reformelor structurale, astfel incat castigurile de productivitate sa nu conduca la apropierea IPP

(indicele preturilor de productie) de cel al IPC (indicele preturilor de consum) si in consecinta sa se mentina presiunile ofertei asupra cererii si o posibila accentuare a inclinatiei spre consum a populatiei, pe fondul cresterii venitului disponibil, rezultat ca urmare a introducerii cotei unice a impozitului pe venit.

De asemenea, alte riscuri ar fi impulsionarea procesului de creditare pe fondul reducerii mai accentuate a dobanzilor, cresterea peste asteptari a ajustarilor preturilor reglementate, cresteri speculative ale preturilor ca urmare a denominarii monedei nationale, evolutii neasteptate ale mediului extern (raportul Euro/Dolar; cresteri sensibile ale preturilor resurselor energetice primare),

conditii climaterice mai putin favorabile ce ar putea conduce la nerealizarea unei productii agroalimentare suficiente, astfel incat cresterea preturilor produselor alimentare sa depaseasca nivelul prognozat. Totodata, un an secetos ar putea schimba structura productiei si consumului de energie electrica in favoarea celei produse de termocentrale, cu costuri mai ridicate.

In cazul in care aceste riscuri se vor manifesta este posibil ca nivelul inflatiei sa depaseasca tintele stabilite. Influentele negative ar putea afecta, in principal, nivelul din 2005. In aceste conditii, se apreciaza ca in anul 2005, inflatia ar putea fi usor peste opt la suta.

Totodata, trebuie mentionat ca ultimele masuri fiscale convenite cu Fondul Monetar International, precum devansarea majorarii accizelor, impozitarea unor venituri ale populatiei, reducerea cheltuielilor bugetare, pot conduce la reducerea presiunii pe inflatie incepand cu anul 2006.