Intr-o saptamina a fost tinta a doua atacuri dure din partea unui post important de televiziune si a tinut prima pagina a mai multor cotidiene cu acuzatii la fel de grave. In aceeasi saptamina, o fosta colaboratoare apropiata, aflata acum dupa gratii, l-a incriminat in public pentru subtilizarea banilor a peste 250.000 de romani.

Colac peste pupaza, personajul in cauza a mai suferit si o cazatura soldata cu mari dureri la piciorul deja infirm. Ati ghicit: este considerat “parintele FNI” si raspunde la numele Sorin Ovidiu Vintu.

Inamicul public numarul unu se afla in fata mea, pe un fotoliu, cu picioarele sprijinite pe un taburet, din cauza accidentului de acum doua zile. Insista pe un mesaj: el nu a furat, a facut afaceri. Afacerile sint imorale din punctul de vedere al eticii comune fiindca intotdeauna unul cistiga, iar celalalt pierde.

Numai ca trebuie sa fii “idiot” sa furi intr-o tara ca Romania care, desi nu pare, are legi foarte permisive.

Sint in celebra casa din spatele guvernului, in fata careia nu de mult bodyguarzii au imbrincit ziaristii de la “Curentul”. Pe dinauntru e mult mai primitoare decit pe dinafara. Livingul in care ne aflam e decorat in tonuri de bej.

Omul a carui avere este estimata de revista “Capital” la aproape o jumatate de miliard de dolari fumeaza Rothmans Royals, are un telefon de acum trei ani, Nokia 6310, si poarta un trening lejer. E nebarbierit si nu vrea sa se fotografieze fiindca nu se simte aspectuos. Bombane ceva despre niste poze in costum care i s-au facut. Insist. Degeaba. Ma someaza sa-l tutuiesc.

Ii spun, in mare, despre ce vreau sa vorbim. La punctul FNI explodeaza: domnule, nu mai vreau sa vorbesc despre asta. Iti spun acum cum stau lucrurile, tu rezumi si am incheiat capitolul, bun?

Bun.

In ultimii patru ani am fost tinta a mii de atacuri in presa, am fost interogat de sute de ori la Parchet, am devenit chintesenta raului in Romania, izbucneste Vintu. Chiar eu am cerut deschiderea unor anchete, ca sa se dovedeasca faptul ca nu am facut nimic ilegal. Puteam pleca din tara, ma descurcam si afara, nu credeti? Dar am ramas pentru ca am vrut sa dovedesc ca nu am furat.

S-a spus despre mine ca am retras cele cinci sute si ceva de miliarde din Fond printr-un interpus. Erau banii MEI!

Putem incepe?

Putem.

Atacurile lui Voiculescu si informatiile lui Vintu

Doua atacuri Voiculescu la Vintu, la inceputul saptaminii trecute, la Antena 1. Care sa fie explicatia?

Atacurile lui Voiculescu - si cind spun Voiculescu, spun Antena 1, ca acolo asa se lucreaza, este o independenta jurnalistica totala, pe care toata piata o invidiaza, cum s-a vazut si-n campanie... Povestea a inceput cu mult inainte, anul trecut, cind am primit un atac de la Antena 1 absolut stupefiant. Un act incalificabil. S-au luat de mormintul mamei mele.

In presa romana am mai vazut chestiile astea doar in partea de periferie. Fara motiv, habar n-am de ce. Si a continuat dupa aceea cu alte chestii la fel de joase, extrem de joase, s-au potolit o vreme si ma trezesc astazi cu alte chestii joase. Teme fumate, rasfumate, rastalmacite, rasucite, filme documentare inchinate vietii si activitatii mele...

de unde concluzia mea ca Voiculescu ori este prost informat, ori cine stie ce alte socoteli are. Pe care nu le cunosc si nu ma intereseaza.

In “Ziua”, care este detinuta de grupul PetromService, a aparut un articol numit “Diavolul e Voiculescu”.

“Evenimentul zilei” mi-a atribuit mie articolul. Insa domnul Sorin Rosca-Stanescu (directorul ziarului “Ziua” - n.r.) este o institutie de presa. Domnul Sorin Rosca-Stanescu nu este sluga lui Liviu Luca. Si nici a mea, eu nu am actiuni acolo. Si inca ceva. Presupunind ca Vintu sau Luca l-ar fi influentat pe Rosca sa-l atace pe Voiculescu, voi ii credeti pe Vintu sau Luca atit de timpiti incit

sa-l atace pe Voiculescu pe niste chestii moarte? Avem destule informatii din actualitate, pe care din decenta si tocmai ca sa nu se considere ca luptam impotriva lui Voiculescu nu le scoatem pe piata. Avem destule informatii din actualitate, despre lucruri intimplate ieri si care se intimpla azi in acest domeniu. Retineti, ca e foarte important acest aspect.

Este meciul domnului Rosca cu domnul Voiculescu, nu este meciul lui Luca sau al lui Vintu cu domnul Voiculescu prin intermediul domnului Rosca.

O prietenie cu Luca

S-a spus ca rivalitatea dintre Vintu si Voiculescu porneste de la Rompetrol.

Rompetrol? Nu am nici o treaba cu Rompetrolul.

Nici cu Petrom?

Nici cu Petrom. Sint prieten cu Liviu Luca si din cind in cind ma mai consult cu el pe diverse chestii. Uneori tine cont de ceea ce-i vorbesc eu, alteori ba... e o prietenie.

Si cit de des te consulti cu Luca?

Ne vedem cind are el timp, cind am eu timp... si exista o perceptie gresita in presa asupra lui Liviu Luca. Am vazut in ziare: omul de afaceri Liviu Luca. Din cite stiu eu, Liviu Luca nu este om de afaceri. Liviu Luca este lider sindical, iar afacerile pe care sindicatul (PetromService - n.r.) le-a facut le-a facut pentru muncitori, in folosul muncitorilor. Liviu Luca nu e proprietar.

E doar administrator.

Asadar, Liviu Luca e un fel de manager altruist?

Nu stiu daca este altruist sau ba. Sint intrebari care nu se pun, mai ales intre prieteni: cit cistigi tu de-acolo? Nu ma intereseaza. El este administratorul averii a vreo 70.000 de muncitori. Intr-un sens, este un bun om de afaceri pentru ca a stiut ce sa faca cu banii muncitorilor. Insa nu este proprietarul a ceea ce face. S-au avansat idei gen eu cu Luca spal bani prin firme straine.

Marea descoperire dintr-un ziar apartinind lui Voiculescu: spal bani printr-o firma, Comac. Sa ma ierte domniile lor, sint imbecili. O minima verificare ar arata faptul ca eu nici n-am trecut pe-acolo. Nici eu, nici Luca. L-am intrebat, ca am vazut si eu informatia in presa: ai vreo legatura cu firma asta? S-a crucit omul.

E partener de business, adica proprietarii acelor firme sint parteneri cu anumite entitati ale sindicalistilor, fac afaceri impreuna, cistiga bani impreuna, dar el, ca individ, nu are nici o actiune acolo. Si, legat de Luca, mai vreau sa adaug ceva. A devenit o moda in Romania ca, atunci cind vrei sa elimini pe cineva, sa spui ca e prieten cu Vintu, a lucrat cu Vintu sau a facut afaceri cu Vintu.

Trebuie sa-ti spun ca eu sint un tip extrem de selectiv. Oamenii cu care am lucrat eu in general sint oameni de mare valoare, pe care i-am selectat dintr-o piata de 22 de milioane de oameni. Oamenii care au lucrat in institutiile mele au fost vinati la niste preturi colosale de institutiile concurente mie.

Intre Sorin Ovidiu Vintu si Bluelink Communicazioni, firma care detine Realitatea TV, exista vreo legatura?

Nici una, se poate verifica.

Revenind la Comac LTD, ziarul respectiv s-a referit la bani care circula intre firme, si nu la structuri de proprietate comune.

Domnule, nu exista firma prin care sa nu circule bani. Asta este ratiunea unei firme de a fi. Sa produca bani. Normal ca circula, pe unde sa circule bani? Prin portbagajul de la Dacii?

Circula bani si intre Sorin Ovidiu Vintu si Comac LTD?

Daca va spun ca n-am auzit de aceasta firma decit in momentul cind am vazut-o la ziar?

Circula bani intre Sorin Ovidiu Vintu si prietenul lui, Liviu Luca?

(Trage un fum lung de tigara.) Circula. Am fost pina la Ploiesti, am descoperit acolo ca n-aveam bani de Coca-Cola si m-a imprumutat cu zece milioane de lei. (Ride) Bani pe care i-am dat inapoi, nu poate sa spuna ca ii sint dator. Nu intelegeti ca e o relatie de prietenie? Ce bani sa circule intre mine si Liviu Luca?

Totusi, se fac afaceri si intre prieteni.

Distinse domn, el nu poate face afaceri, cu toate instrumentele sindicatelor, cu mine. Sint prea mici. Nu ca numar de oameni, ca numar de oameni reprezinta o forta sociala redutabila. Insa eu de la ei as cistiga maruntisuri. Bune pentru bisnitari marunti. Structurile economice ale sindicatelor din Petrom nu ma atrag pentru ca nu aduc randament la nivelul la care vreau eu sa am randament.

Speculez mult mai bine in alte zone.

Sorin Ovidiu Vintu si mass-media

Trecem in revista “alte zone”. La alte tigari. In primul rind, presa. Vintu recunoaste ca a cumparat o editura a lui Ion Cristoiu. Cumparat si desfiintat de mult. Actiuni la “Catavencu”? 30 la suta, vindute ulterior ziaristilor de la saptaminalul satiric fiindca toate articolele critice din “Academia Catavencu” ii transformau pe cei vizati in dusmanii lui Vintu.

Un miliard si jumatate investit intr-o firma a lui Mihai Tatulici, pe vremea cind Vintu voia televiziune. Da, dar cum nu a mai vrut, firma a murit. Dar, indeobste, este vorba de oameni pe care Vintu ii respecta ca institutii de presa. Cu unii dintre ei este prieten.

Cu altii - mai ales Petre Mihai Bacanu, Sorin Rosca-Stanescu si Cornel Nistorescu - nu este chiar atit de bun prieten, fiindca au facut campanii anti-FNI, dar ii admira ca institutii de presa.

S-ar zice ca afacerile tale de media au mers prost.

Daaa, sint cel mai mare perdant in media. Am pierdut o caciula de bani! M-am bagat intr-un domeniu pe care nu-l cunosc. Nu e vorba numai de 900 de milioane pentru editura lui Cristoiu. Cit am pierdut la “Curentul”, cit am pierdut la... am cam pierdut.

Intentionezi sa mai pierzi bani cu un alt ziar, la care au plecat o parte din fostii nostri colegi de la “Evenimentul zilei”?

Ce sa fac cu un ziar, domnule? Sa-mi ridic iar toata presa romana in cap?

Exista oameni de afaceri din partea de sus a topului miliardarilor romani, din diferite domenii, care isi deschid ziare si televiziuni. Un coleg care a lucrat pentru unii dintre ei imi spunea ca astfel de mass-media sint ca niste pistoale incarcate, indreptate impotriva cuiva. Esti de acord cu aceasta teorie?

E un fenomen care tine de un soi de, stiu eu, primitivism. Nu poti poseda presa daca ai si alte afaceri. Pentru ca intervin conditionarile. Nu poti lovi in cutare, chiar daca a facut ditai nenorocirea, fiindca iti atinge interesele in alta parte.

Afacerile de media pe care le administreaza Liviu Luca nu se inscriu in aceeasi linie?

Nu sint banii lui, sint banii a 70.000 de muncitori. Si muncitorii ce pot sa pateasca, sa-si piarda locurile de munca?

De ce nu-l suporta Vintu pe Basescu

A existat o intilnire a lui Basescu cu membri ai Parchetului, in spatele usilor inchise. Basescu ar fi spus ca vrea neaparat finalizarea a doua mari dosare: Vintu si Patriciu. Crezi ca are legatura cu atacurile din presa?

Domnule, sincer sa fiu, ma indoiesc. Nu cred ca presedintele Romaniei a trasat sarcini punctuale procurorilor. Cred ca a trasat o sarcina generala: lupta impotriva coruptiei si a marilor infractori. Ma indoiesc ca presedintele Basescu si-ar fi putut permite sa invoce intr-un astfel de context numele de Vintu sau numele de Patriciu. Totusi, domnul Basescu este un fin politician.

A ajuns presedintele Romaniei. A, domnul Basescu putea intreba: cu FNI-ul ce-ati facut? Si-atunci primea de la Parchet informatia care este publica: in cazul lui Vintu, pe anumite capete de acuzare s-a dat scoatere de sub urmarire penala, pe altele s-a dat trimitere in instanta, altele sint in curs de cercetare. Dar sa spuna Basescu “Vineaza-l pe Vintu” mi se pare o prostie.

Nu ca ne-am agrea unul pe altul, fereasca Dumnezeu! Fereasca Dumnezeu!

Deci nu va agreati. Pentru ca mai exista zvonul referitor la sustinerea pe care Vintu i-a acordat-o lui Basescu in campanie.

N-am acordat nici o sustinere Aliantei D.A. in campania electorala. Si, chiar daca presupunem prin absurd ca as fi facut asa ceva, nu cred ca l-as fi ajutat pe Traian Basescu, care in 2000 a cistigat fotoliul de primar general al Capitalei calcind pe cadavrul lui Vintu. Daca va amintiti, subiectul de campanie al domnului Basescu a fost Vintu-FNI.

Si cu Vintu-FNI l-a izbit in cap pe Chirita, pe Sorin Oprescu si a ajuns primar general al Capitalei. Dumneavoastra credeti ca eu pot uita lucrurile astea sau pot deveni brusc prieten cu cineva care si-a permis sa-si adune capital politic calcind pe cadavrul meu?

Pot exista interese, nu neaparat prietenie.

Distinse domn, eu, daca nu suport pe cineva, nu ii dau nici un pahar cu apa. Punct. Si pe domnul Basescu nu-l suport din acel motiv. Este o chestiune personala. In general, cei care sint lipsiti de barbatie, da, pactizeaza cu dusmanul. Cu cel care i-a agresat fara motiv. Pe mine Basescu, atunci, m-a agresat fara motiv. A avut nevoie de capital electoral, si l-a facut.

Cum credeti ca as putea sa trec peste asta? Doar daca sint vreun emasculat, fereasca Dumnezeu, m-am facut transsexual. Dar, cum vedeti, am pantaloni pe mine.

Nu este interesat de “case, terenuri, fabrici, uzine”

Vintu a tacut mult, e dispus sa vorbeasca la fel de mult. In casa e o liniste totala, nu-si face nimeni simtita prezenta, telefonul e singurul care suna de vreo trei ori. Vintu il lasa sa apeleze in gol.

Trecem la averea lui Vintu. Cea mai recenta estimare pe care am vazut-o este de 460 de milioane de dolari. Cit de corecta este?

O sa iti dau un raspuns pe care l-am mai dat. Eu sint om de afaceri. Oamenii de afaceri nu au bani, oamenii de afaceri fac bani. Intrebati-ma citi bani pot sa fac, nu citi am.

Citi bani poti sa faci?

Muuulti!

La Bursa exista fluctuatii de curs si achizitii masive de actiuni in spatele carora brokerii spun ca s-ar afla Vintu.

O sa-ti raspund cu replica lui Ostap Bender din “12 scaune”: “Da’ cheia de la casa mea de bani n-o vrei?”.

Bani din - sau in - terenuri pe traseul autostrazii Bucuresti-Brasov.

Domnul meu, niciodata in viata mea nu am facut vreo afacere cu statul. Niciodata nu am speculat informatii de acest gen. Sint extrem de volatile. Eu sint speculant financiar. Eu cu asta ma ocup. E singura meserie pe care o cunosc, o cunosc al dracului de bine si n-am de gind sa ma extind in alte domenii. Deci nu ma intereseaza case, terenuri, fabrici, uzine, ma intereseaza actiuni.

E cu totul altceva. Actiuni speculative. Nu am spus ca speculez prin Bursa Romana (de valori - n.r.). Dar asta m-ar putea interesa pe mine. Diferente de curs valutar, arbitraj intre diverse valute si leul romanesc, in nici un caz nu ma intereseaza pe mine terenuri, case, farmacii si alte lucruri. Nu sint negustor. E un business la care nu ma pricep.

Se mai vorbeste de firmele off-shore ale lui Vintu.

Eu nu am firme off-shore. Eu am firme oficiale pe numele meu, in diverse state din lumea asta. In economii dezvoltate, economii solide, am creat diverse corporatii, care, multumesc lui Dumnezeu si mamei mele, merg. Nu am creat off-shore-uri. Nu ca ar fi ceva rusinos. Off-shore-ul este un instrument de lucru acceptat in toata lumea civilizata, pentru optimizari fiscale.

Si numai un nepriceput in ale afacerilor refuza sa-si optimizeze afacerile. Legislatia statelor dezvoltate a creat aceste supape. Ele sint sub control, sint verificabile, nu se intimpla cu geamantanul pe masa. Intimplarea face ca eu nu am firme off-shore fiindca nu am ce optimiza, nu am acele cistiguri fabuloase pe care sa trebuiasca sa le optimizez.

Am marje mici de profit, dat fiind faptul ca nu operez eu direct. Si nu operez direct fiindca nu ma pot deplasa din motive obiective. Pina acum citeva luni aveam o interdictie legala de a parasi tara, iar de citeva luni am avut un accident, o fractura. Si-atunci nici performantele mele nu sint spectaculoase.

Cind voi avea ce optimiza fiscal, fiti convins ca voi deschide companii in nume propriu in Cipru, in British Virgin Islands, in paradisurile fiscale - e normal. Legile internationale imi permit sa fac acest lucru daca banii sint curati.

Nu tot ce se intimpla e hotie, prietene. Nu spun ca nu e si hotie, o fi.

Care e diferenta dintre o afacere cinstita si hotie?

Pai, e simplu. Hotia nu tine cont de lege. Dar dumneavoastra, unii dintre ziaristi, sinteti tentati sa confundati foarte des legalitatea cu moralitatea. Distinse domn, in business nu exista moralitate. Sa nu uitati lucrul asta. Sau exista un alt tip de moralitate decit moralitatea comuna.

Numai un om de afaceri batut in cap comite ilegalitati, in momentul in care are o legislatie extrem de permisiva. Legislatia romana, in ciuda aparentelor, este extrem de permisiva si trebuie sa fii idiot sa te-apuci sa furi, cind ai atitea instrumente de optimizari fiscale. Nici un om de afaceri care se respecta nu fura. A, ca operatiunile lui sint imorale sint de acord.

Imorale in raport cu morala comuna. Pentru ca, intr-o afacere, obligatoriu unul cistiga, unul pierde. Punct. Si-atunci este imoral. Nu exista sa cistige amindoi. Doar in povesti.

Imperiul media PetromService

Sorin Ovidiu Vintu neaga orice fel de legatura de afaceri sau de proprietate cu imperiul media construit in jurul PetromService, societatea comerciala a salariatilor Petrom. Achizitiile spectaculoase din a doua jumatate a anului trecut si prietenia lui cu Liviu Luca au acreditat ideea ca in spatele noului colos media se afla chiar controversatul om de afaceri.

Dupa ce a fost vinduta de Silviu Prigoana la jumatatea anului trecut, Realitatea TV a cunoscut cresteri de rating si un cistig de imagine.

“Doamna Vlas si-a bagat capu-n lat”

Recent, Ioana Maria Vlas a spus ca banii FNI sint la tine. Ce ii raspunzi?

In momentul in care am vindut eu Fondul, in 1997, doamna Vlas a crezut ca ea poate face mai mult decit am facut eu. Si a intrat ca presedinte al acestui Fond, in ciuda conditiilor de piata care aratau ca fondul nu mai poate sa performeze.

Eu l-am vindut in ‘97 pentru ca Bursa de Valori Bucuresti, locul de unde se extragea grosul profiturilor pentru Fond, cazuse si eu nu mai aveam capacitatea sa creez performanta in acest fond.

Si-atunci am cautat un client si am vindut Fondul de Investitii. Compania care administra fondul, mai precis. Doamna Vlas lucrase pentru mine la Gelsor, citeva luni.

Date fiind cunostintele profesionale destul de reduse, m-am despartit de dumneaei. Era presedinte la Gelsor, am dat-o afara. Probabil ca domnia sa a vrut sa-mi demonstreze ca este mai valoroasa decit mine. Ce nu poate face Vintu poate face ea. Si si-a bagat capu-n lat. A intrat intr-o chestie de-asta de orgolii si a creat acea catastrofa de Caritas.

Eu nu spun ca doamna Vlas a furat, nu, e inocenta. La Fondul National de Investitii nu s-au furat bani. S-a creat un sistem piramidal, in care cei care rascumparau erau platiti din banii celor care depuneau, dat fiind faptul ca performantele realizate erau false, nu erau reale. Asta-i povestea FNI.

Si doamna Vlas a alunecat pe Caritas din lipsa cunostintelor profesionale, incercind sa arate pietei ca este o artista in piata de capital. Imi pare sincer rau de ea, vina ei este ca a fost extrem de orgolioasa.

Deci, pina la urma, am aflat ceva si despre FNI. Pachetul de tigari e gol, lista cu intrebari s-a epuizat. Vreau sa opresc banda. “Sorin” mai vrea sa spuna ceva.

Si mai retine un aspect, care este important. Conform legii, o persoana trecuta de 60 de ani executa o patrime din pedeapsa. Presupunind ca doamna Vlas a luat 20 de ani de pedeapsa, are de facut cinci. Trei i-a facut. Mai are doi.

Asta-i tot. Sorin Ovidiu Vintu a spus ceea ce a avut de spus. Despre moralitate in afaceri, despre hotia din Romania si despre faptul ca nu are nici un fel de implicare in presa, ci numai prieteni si oameni pe care ii respecta ca institutii ale presei. Isi cere scuze ca nu ma poate conduce, din cauza piciorului. Ies singur, usile fortaretei se inchid cu un clic. Trag citeva guri de aer in piept.

Pe linga mine trece, cu privirea fix inainte, o alta institutie a presei romanesti: Mircea Dinescu. Suna la interfon. Institutie prietena, ma gindesc. Am nevoie de aer curat. O iau pe jos, catre guvern. Sau ma indepartez de el?

Sorin Ovidiu Vintu

• Virsta: 47 de ani

• Starea civila: Divortat, doi copii (un baiat si o fata)

• Domiciliul: Bucuresti

• Averea:

A fost estimata de revista “Capital” la 460 de milioane de dolari. A obtinut-o prin speculatii pe piata de capital. A pornit la drum dupa 1990 din Roman, cu un ziar si o retea de magazine si baruri, dupa care a inceput sa speculeze pe piata de certificate de proprietate, pe care a adus-o in legalitate.

Apoi si-a mutat operatiunile la Bursa de Valori, la a carei creare a avut o contributie importanta, prin scolarizarea majoritatii brokerilor care opereaza azi pe piata. La Bursa de Valori a tranzactionat prin intermediul fostei societati de valori mobiliare Gelsor. In anul 2000, era considerat cel mai bogat om din Romania. Scandalul FNI i-a adus pierderi importante in perioada care a urmat.

A transformat in lichiditati cele mai multe business-uri din Romania. In mediile bursiere se vorbeste in ultima vreme despre o implicare a lui in tranzactiile cu actiuni si capital.