In urma cu mai bine de trei ani, linistea cotidiana a Primariei Campina a fost zdruncinata din temelii de o adevarata bomba.

ACTUL. In arhiva a fost gasit un act de vanzare-cumparare, vechi si ingalbenit de vreme, care a facut intr-o clipa furori. El era incheiat in 1939 intre Primaria Campina si Ioan Gh. Grigorescu, unic mostenitor al pictorului Nicolae Grigorescu. Acesta din urma vindea institutiei campinene, pentru suma de 600.

000 de lei (o adevarata avere pe atunci, care se pare ca a fost platita integral), 202 tablouri si schite realizate de inaintasul sau. De ce a recurs el la acea vanzare nu stie nimeni. Cert este doar ca, in prezenta unui notar si a unor martori, vanzarea a fost perfectata. Peste documentul cu pricina s-a asternut insa praful uitarii.

Cand a fost gasit actul, in incinta administratiei locale din Campina nu se afla nici macar o schita sau un tablou. Si nici nu stia cineva sa fi existat vreo panza pe undeva, prin primarie. Asa ca, avand actul de vanzare-cumparare in mana, conducerea de atunci a primariei a inceput o cautare febrila a panzelor lui Grigorescu.

Din cercetare in cercetare, s-a constatat ca documentul gasit este doar o copie. Primul pas a fost acela de a descoperi originalul. Si acest lucru s-a intamplat nu dupa foarte multa vreme, documentul original fiind gasit la Arhivele Nationale ale Statului, filiala Prahova. Cu copia si originalul in buzunar, fosta conducere a Primariei Campina s-a pus pe cautat panzele lui Grigorescu.

VALOAREA DE AZI. Am incercat zadarnic sa obtinem un punct de vedere de la actuala conducere a primariei, dar ne-a fost imposibil. In aceste conditii, fostul primar al municipiului Campina, Tudor Gheorghe, ne-a lamurit asupra situatiei: "Am gasit in arhiva un act cum ca aceste tablouri ar fi ale noastre.

Acum avem si copia, si originalul actului de vanzare-cumparare a celor 202 tablouri si schite semnate de Nicolae Grigorescu. Exista si o anexa cu denumirea tuturor panzelor. Cele mai multe dintre ele sunt inspirate din realitatea Campinei anilor 1900".

Secretarul primariei, Paul Moldoveanu, vadit iritat de povestea cu tablourile si schitele, a specificat: "Din pacate, la data incheierii actului de vanzare-cumparare, in 1939, tablourile erau expuse la un muzeu in Capitala. Din cercetarile efectuate de noi, e vorba de Muzeul "Toma Stelian". 13 panze se aflau expuse intr-un salon particular.

Apoi a venit razboiul, pe urma anul 1945, cand tablourile si schitele au trecut la Muzeul National de Arta, unde s-ar afla si in prezent. Noi am verificat si la muzeul din Campina, dar nu exista aici – si nici nu au existat – nici o schita si nici un tablou dintre cele numite in act. Ne-am interesat daca au fost scoase la licitatie tablouri si schite semnate de pictor.

Am facut cercetari printre colectionarii de arta. Operele lui Grigorescu nu se afla in case particulare. Toate cele 202 tablouri si schite se afla la Muzeul National de Arta. Am facut o cerere scrisa, am anexat actele noastre si am solicitat restituirea tablourilor, care, conform actului, ne apartin. Cum nu ne-au fost returnate, am apelat la lege. Suntem in proces acum cu Muzeul National de Arta.

Procesele se tergiverseaza. Daca obtinem tablourile, expunem o parte la muzeul din Campina si restul retinem. In nici un caz nu vom atarna panzele acestea valoroase in birourile primariei". Dupa cum spun cunoscatorii, valoarea de astazi a panzelor lui Grigorescu depaseste un milion de dolari. Specialistii cred ca ele cu cat vor fi recuperate mai greu, cu atat vor fi mai valoroase.

PRIMELE 100 DE OPERE

Desene de Grigorescu, proprietatea Primariei din Campina, in depozit la Muzeul "Toma Stelian":

1. – La botul calului

2. – Femee in atelier

3. – Studiu de cap (un pictor in Academia Gigi din Roma)

4. – (indescifrabil)

5. – Chervan

6. – O batrana (Efect de noapte)

7. – Un cimitir

8. – Studiu de femee

9. – Caricatura

10. – Calaret turc (1877)

11. – Calareti turci

12. – Studiu de atitudine

13. – La fereastra

Aceste 13 prime desene au fost imprumutate si expuse la Salonul Oficial (1939 noiembrie).

14. – Pe malul marii

15. – Grup intr-un restaurant

16. – O diligenta

17. – Crochiuri: Capete

18. – Un colt de padure la Barbizon

19. – O taranca in picioare (Studiu)

20. – Cap de studiu

21. – Un studiu pentru un portret, in 1868

22. – O schita, un fumator de pipa

23. – Cosand

24. – Cap de studiu: un barbat dormind (Probabil din Franta)

25. – Trei schite: un cap de barbat, doi ciobanasi

26. – Cu oile la adapat

27. – Studiu la malul marei

28. – Trei studii: boi

29. – De vorba, in fata portei

30. – Chervan

31. – O fetita jucandu-se cu un miel

32. – Pe branci

33. – Un boulean

34. – Schita (din campania dela 1877)

35. – Pe ganduri (cam in 1870)

36. – Un ofiter rus

37. – Cap de ofiter turc

38. – Cap de ofiter (1877)

39. – Prizonieri turci (1877)

40. – Car cu boi

41. – Cap de studiu

42. – Studiu pentru... (indescifrabil)

43. – Fetita pe ganduri

44. – Caricatura

45. – Ofiter turc

46. – Studiu: un cal inseuat

47. – Chervan

48. – Car cu boi

49. – O pastorita

50. – Femee pe ganduri

51. – Bouleni (Studiu)

52. – O schita, un pictor lucrand

53. – Pe prispa

54. – Trei caricaturi

55. – Ghita Grigorescu

56. – Plug cu sase boi

57. – Boulean pascand

58. – Schite: car cu boi si ciobanas

59. – Pictor lucrand

60. – Caricatura

61. – Studiu de boulean

62. – Caricatura

63. – Un cap de barbat (Studiu)

64. – Un boulean (Studiu)

65. – Cu lapte covasit

66. – Cap de model italian

67. – O batrana pe ganduri

68. – Caricatura

69. – Cap de femee (Studiu din Franta)

70. – Un grup de taranci

71. – Caricatura

72. – Un boulean, studiu

73. – Profil de barbat

74. – Caricatura

75. – Caricatura

76. – Doua capete de barbati, studii

77. – La fantana

78. – In asteptare

79. – O cadana

80. – Studiu: o servitoare (in Franta)

81. – Trei evrei de vorba

82. – Copilasi (Studiu)

83. – Tarani stand de vorba

84. – Un grup de fete

85. – Un proect de coperta pentru "Semanatorul"

86. – Tarani la targ (Bacau. Studii)

87. – Doua capete

88. – Citind

89. – Taranca

90. – Pagina de album cu diverse schite

91. – Cap de barbat

92. – Un magnat

93. – Taran francez cu roaba

94. – Un botez

95. – Turla bisericutei din Trestieni

96. – Studiu, de copil

97. – Cochetarie

98. – Ciobanas coborand

99. – Anastasiade. Studiu pentru tabloul cu acelas subiect

100. – Studiu de barbat

PROCES. Azi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie are loc ultimul termen al procesului intentat de catre Primaria Campina Muzeului de Arta. Nu mai exista alta cale de atac, iar edilii prahoveni sunt convinsi ca astazi vor sarbatori readucerea tablourilor lui Nicolae Grigorescu la Campina.

Administratia locala se lupta de cativa ani pentru a-si recastiga averea, estimata la circa un milion de dolari.

CE CRED AVOCATII. Despre cele 202 lucrari ale lui Nicolae Grigorescu, unii avocati spun: "Actul exista! Deci nu poate nimeni sa conteste veridicitatea si autenticitatea lui. Oriunde ar fi tablourile si schitele, trebuie sa se intoarca la Primaria Campina".

Altii, si acestora li se adauga si senatorul PSD de Prahova, Antonie Iorgovan, cred ca este o cauza pierduta, deoarece tablourile, dupa incheierea actului de vanzare-cumparare, s-au aflat expuse la muzeul din Bucuresti si intr-un salon particular si nu au apucat sa intre cu adevarat in posesia cumparatorului.

Ele nu au apartinut Primariei Campina decat scriptic, nu si faptic, ceea ce ingreuneaza procedurile de restituire. Deocamdata, desi in acte este atat de bogata, institutia campineana se confrunta, ca toate institutiile de acest fel din tara, cu acelasi gen de probleme, cu aceleasi lipsuri, cu aceleasi greutati.