Declaratia presedintelui Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, privind demisia conducerii BNR este neserioasa, apreciaza purtatorul de cuvint al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Stet.

Mihai Ionescu a solicitat azi demisia conducerii BNR, pe motiv ca evolutia cursului de schimb in ultimele patru luni a afectat grav activitatea exportatorilor iar banca centrala a aratat ca este incaopabila sa conatrcareze aceasta miscare.

"Referitor la declaratia ANEIR, nu pot sa raspund decit intr-un singur punct: comunicatul este neserios", a declarat Mugur Stet. In opinia lui Ionescu, incercarile ANEIR de a gasi o cale de rezolvare a problemelor cu care exportatorii se confrunta datorita deprecierii euro si a dolarului fata de leu au fost tratate cu aroganta si cu interventii demonstrative din partea BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca in problema aprecierii leului, exportatorii ar trebui sa ceara socoteala investitorilor straini care au adus valuta in tara, precum si romanilor care lucreaza in strainatate si au remis veniturile familiei. El a aratat ca, incepind din luna ianuarie a anului trecut, BNR a realizat cumparari record de valuta, de peste trei miliarde de euro.