Ion Alexandru Tiriac a depus ieri o plangere penala impotriva consilierilor personali ai ministrului Justitiei, Monica Macovei, pe care ii acuza de lipsire de libertate in mod ilegal si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Este vorba de procurorii Flavius Craznic si Nicolae Neagoe, din cadrul Parchetului Inaltei Curti, care s-au ocupat, in prima faza, de instrumentarea dosarului penal al lui Tiriac junior. Cei doi au fost inlocuiti cu un alt anchetator de catre procurorul-sef Gheorghe Muscalu, care nu a fost de acord cu acuzatia de trafic de stupefiante ce ii era adusa lui Tiriac junior.

Craznic si Neagoe au facut declaratii publice in care au dezvaluit interventia in dosar a sefului lor, Gheorghe Muscalu.

Imediat, ministrul Justitiei, Monica Macovei, achiesand la afirmatiile celor doi procurori, deveniti intre timp consilierii sai personali, a cerut cercetarea penala pentru favorizarea infractorului atat a lui Gheorghe Muscalu, cat si a Corinei Gheorghisan, procurorul care a finalizat dosarul lui Tiriac junior.

In concluzie, in momentul de fata, procurorii inspectori din cadrul Parchetului General cerceteaza penal pe toti cei patru procurori implicati intr-un fel sau altul in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri".

Tot ieri, Ion Tiriac a tinut o conferinta de presa in care a prezentat denuntul penal al fiului sau si s-a aratat surprins de gestul ministrului Justitiei de a cere cercetarea penala a celor doi procurori, care l-ar fi favorizat pe fiul sau.

Tiriac a mai declarat ca interventia ministrului Monica Macovei demonstreaza ca cineva vrea ca fiul sau si familia sa sa fie scosi vinovati, iar in aceste conditii nu se mai poate vorbi de un proces echitabil.

La randul sau, ministrul Justitiei a facut ieri o declaratie de presa, precizand ca solicitarea sa catre Parchet nu este o ingerinta in actul de Justitie, ci un demers in vederea aflarii adevarului sub toate aspectele. Monica Macovei a mai aratat ca i se pare ciudat gestul lui Ion Tiriac de a organiza o conferinta de presa, in conditiile in care fiul sau este major si se poate apara singur.

Monica Macovei a mai aratat ca cei doi procurori reclamati de Tiriac junior au devenit consilierii sai dupa aparitia dezvaluirilor din presa referitoare la neregulile din dosarul lui Tiriac junior.

Procurorul Gheorghisan: Nici o proba din dosarul lui Tiriac jr. nu duce la ideea de trafic

Scandalul iscat pe marginea instrumentarii defectuoase a dosarului "Ion Alexandru Tiriac" a starnit reactia imediata a anchetatorilor.

Ieri, intr-o declaratie de presa ad-hoc, Corina Gheorghisan, procurorul de la Parchetul instantei supreme care a finalizat ancheta in acest caz, a spus ca nici o proba din dosarul referitor la Ion Alexandru Tiriac nu duce la concluzia ca acesta ar fi vinovat de trafic de droguri.

Corina Gheorghisan - procurorul care l-a trimis in judecata pe Ion Alexandru Tiriac pentru detinere de droguri si tolerarea consumului de droguri in locuinta proprie - a spus ca face aceste precizari in urma mai multor articole aparute in presa centrala cu privire la acest caz.

Gheorghisan a dat detalii in legatura cu modul in care s-au administrat probele in acest dosar, in scopul "inlaturarii suspiciunilor". Astfel, procurorul a sustinut ca, la preluarea dosarului, constatase ca probele adunate in cauza pana in septembrie 2004 fusesera "administrate defectuos". "Am constatat mai multe nereguli procedurale.

Pana in septembrie, nu se efectuase nici o perchezitie domiciliara, nu existau acte cu privire la starea de sanatate a lui Alexandru Tiriac, care suferea de depresie si urma tratament medicamentos. Martorii nu fusesera audiati. Persoanele care fusesera audiate erau, de fapt, inculpati in celalalt dosar - dosarul disjuns - si puteau sa-si schimbe declaratiile", a spus Corina Gheorghisan.

Potrivit acesteia, "Singura persoana care a declarat ca ii vanduse droguri lui Tiriac este cetateanul indian Shailendra Tyagi. Ulterior, a retractat si a spus ca Tiriac nu este traficant. Nici o proba din dosar nu duce la concluzia ca Tiriac este traficant".