Nivelul TVA nu va ramane neschimbat, la 19 la suta, chiar daca exista presiuni pentru majorarea acestuia. Declaratia a fost facuta de catre Ionut Popescu, ministrul Finantelor, care a incercat sa dezminta astfel zvonurile privind cresterea acestei taxe chiar din acest an.

Singurele modificari in ceea ce priveste TVA nu vizeaza nivelul acestei taxe, ci eliminarea, pana in momentul aderarii Romaniei la UE, a unor scutiri care nu sunt in conformitate cu acquis-ul comunitar.

Astfel vor fi eliminate scutirile de TVA pentru gospodariile agricole individuale, pentru vanzarea de licente de filme sau de programe, drepturi de difuzare, abonamente la agentiile internationale de stiri si alte drepturi de difuzare similare, destinate activitatii de radio si televiziune.

De asemenea, vor fi eliminate scutirile cu drept de deducere a constructiei de lacasuri de cult religios, precum si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate cu detinuti de unitatile din sistemul penitenciar. Totodata, activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare nu va mai fi scutita de TVA, spun reprezentantii Ministerului Finantelor.

In schimb, Guvernul intentioneaza sa introduca scutiri de TVA pentru alte categorii de servicii, asa cum exista in prezent in legislatia europeana. In aceasta categorie ar urma sa intre prestarile de servicii si livrarile de bunuri accesorii acestora, cu exceptia telecomunicatiilor, efectuate de catre serviciile publice postale.

Se va introduce de asemenea scutirea de TVA pentru lectiile date cu titlu profesional de catre cadrele didactice in sprijinul invatamantului scolar sau universitar. in ceea ce priveste eliminarea scutirilor de TVA, aceasta este o masura care se aliniaza acquis-ului comunitar in materie.

"In UE se percepe TVA pentru vanzarea de licente de filme, pentru livrarile de bunuri realizate cu detinuti, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare. in schimb, de exemplu, in UE nu se percepe TVA pentru meditatiile cadrelor didactice", a mai spus ministrul Finantelor.

Potrivit Programului Economic de Preaderare (PEP), Romania va introduce in legislatia nationala regimuri speciale pentru: producatorii agricoli, obiectele de arta, de colectie sau antichitati, aur pentru investitii, bunuri second-hand sau bunuri vandute in sistem de consignatie si amanet.

De asemenea, in legislatia romaneasca vor fi cuprinse noi prevederi care vor asigura restituirea TVA pentru operatiunile realizate in Romania de persoane impozabile din strainatate, prevederi care vor fi aplicate in momentul aderarii la UE.

Totodata, se vor introduce prevederi privind ajustarea dreptului de deducere si vor fi incluse in legislatia nationala prevederile referitoare la livrarile intracomunitare, cu aplicabilitate la data aderarii, mai precizeaza oficialii Finantelor.