Aflat la reuniunea sefilor de stat si de guvern ai NATO de la Bruxelles, presedintele Bush a obtinut ieri o impacare simbolica cu aliatii europeni care s-au opus interventiei americane in Irak.

Toate cele 26 de state membre s-au angajat sa contribuie la pregatirea armatei irakiene si au semnat o declaratie comuna in care promit sa intareasca "rolul NATO ca forum de consultare si coordonare intre aliati in ceea ce priveste problemele strategice si politice".

Pana si presedintele francez, Jacques Chirac, considerat unul dintre cei mai ferventi oponenti ai invadarii Irakului, a subliniat dorinta Frantei de a contribui la stabilitatea acestei tari.

In plus, desi a spus ca trebuie avute in vedere schimbarile intervenite pe continentul european, dupa cum declarase saptamana trecuta cancelarul german Gerhard Schroeder, Chirac si-a exprimat increderea ca "perenitatea parteneriatului strategic creat de Tratatul de la Washington (prin care a luat fiinta NATO, in 1949) poate fi asigurata printr-o relatie stransa, loiala, echilibrata intre America

si Europa".

Cei 160 de instructori militari NATO care vor ajunge in Irak pana in septembrie si cele 4,55 milioane de dolari pe care aliatii le-au virat deja intr-un fond pentru acoperirea tuturor cheltuielilor acestora par putin semnificative in conditiile in care mai trebuie pregatite inca jumatate din efectivele viitoarei armate irakiene, estimate la 270.000 de oameni.

Bush a evitat sa faca diferentieri intre ajutorul acordat de fiecare aliat european, apreciind doar ca "fiecare contributie conteaza" si ca viitorul Irakului, care trebuie sa fie in masura sa-si asigure securitatea, depinde de ajutorul Aliantei.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ca "am asigurat oameni si finantare pentru tot ceea ce ne-am propus", implicarea Aliantei in Irak devenind de acum o certitudine. In plan politic, se poate aprecia ca presedintele George W. Bush a obtinut o victorie prin angajamentul ferm al europenilor in privinta implicarii NATO in Irak.

Pentru aceasta noua misiune NATO, pana si Franta, retrasa din structurile militare a aliantei, va trimite un ofiter de legatura la comandamentul militar al NATO din sudul Belgiei si va pregati 1.500 de politisti militari irakieni in Qatar.

Alte 15 state NATO vor participa cu instructori chiar pe teritoriul Irakului (multi amplasati in asa-numita "Zona verde" din Bagdad, pentru a fi evitate orice riscuri), iar celelalte vor primi ofiteri irakieni in propriile academii militare, vor asigura finantarea operatiunii sau isi vor trimite instructorii in bazele americane din zona Golfului Persic.

Presedintele SUA - greu incercat de formalismul institutiilor de la Bruxelles

Jean Claude Juncker: "Daca ridicolul ar ucide, Bruxellesul ar fi intesat de cadavre"

De cand a pasit pe pamant european, presedintele SUA s-a straduit din rasputeri sa repare relatiile cu aliatii sai instrainati in ultimii ani.

Dupa ce rostise, in cursul dupa-amiezei, un discurs cat se poate de magulitor pentru tarile de pe batranul continent, George W.Bush a oferit, luni seara, un dineu in onoarea celui mai incomod dintre partenerii sai europeni, presedintele Frantei, Jacques Chirac.

"Este primul meu dineu pe pamant european de la realegerea mea ca presedinte al Statelor Unite si este cu Jacques Chirac. Asta spune mult despre importanta pe care o acord relatiilor dintre noi si tarile noastre", explica Bush presei, dupa primirea, la sediul Ambasadei SUA din Bruxelles, a oaspetelui sau francez.

Magulit de asemenea primire, Jacques Chirac a raspuns in aceeasi nota, lasand impresia ca este gata sa inceapa un nou tip de dialog cu seful Casei Albe, bazat pe pragmatism si cooperare.

Pentru prima oara dupa multa vreme, cei doi lideri au si cazut de acord asupra unor probleme, ceea ce le-a permis sa dea publicitatii si o declaratie comuna, in care au cerut retragerea trupelor siriene din Liban.

(Formularea este cat se poate de diplomatica, si se abtine sa ameninte Damascul cu sanctiuni internationale in cazul in care nu s-ar conforma, deoarece Parisul se opune instituirii unor asemenea sanctiuni).

Restul subiectelor de pe ordinea de zi - fragilul proces de pace din Orientul Mijlociu, situatia din Irak, dezarmarea nucleara a Iranului, protocolul de la Kyoto - au fost ceva mai controversate, insa nu suficient pentru ca cei doi presedinti sa anunte ca "au fost de acord ca nu sunt de acord", formula folosita de obicei pentru a marca un blocaj al dialogului. A doua zi, George W.

Bush si-a continuat, consecvent, "ofensiva zambetului" la Bruxelles, dovedind o rabdare exemplara fata de complicatul angrenaj care guverneaza aceasta capitala a Europei Unite.

Dupa ce si-a intalnit, in prima parte a zilei, omologii din statele NATO, presedintele SUA a vizitat, dupa pranz, sediul Consiliului European, unde a strans, din nou, multe din aceleasi maini pe care le mai stransese dimineata (majoritatea statelor Aliantei fiind si membre, sau viitoare membre, ale Uniunii Europene).

Problemele discutate au fost, in mare masura, aceleasi, seful Casei Albe primind, din nou, asigurari de cooperare in lupta impotriva terorismului si oferte simbolice de cooperare in Irak.

Statele UE si-au anuntat implicarea in "procesul de democratizare a Irakului" si au promis ca vor lansa un program de pregatire a circa 800 de inalti functionari irakieni din magistratura, politie si administratia penitenciarelor. Pentru acest program, intitulat pompos Eujust Lex, a fost alocat un buget de 10 milioane de euro.

Evident, acesti functionari nu vor fi scoliti pe teritoriul irakian, ci in locuri mai sigure. Uniunea Europeana isi va deschide, insa, o reprezentanta la Bagdad.

Plecand de la Consiliu, presedintele Bush urma sa treaca strada, intrand in proaspat renovata cladire Berlaymont, sediul Comisiei Europene, pentru o alta intalnire la nivel inalt, de data aceasta cu membrii Comisiei Europene, si o cina cu troica europeana, formata din presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, cu reprezentantul presedintiei semestriale a Uniunii, premierul

luxemburghez Jean Claude Juncker si inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana. Programul a fost stabilit in urma unor negocieri complicate cu reprezentantii celor doua institutii europene gazda, intre care rivalitatile sunt mari. Vorba premierului luxemburghez Juncker, citat de "Le Monde": "Daca ridicolul ar ucide, Bruxellesul ar fi intesat de cadavre"...

"Rusia trebuie sa-si reafirme angajamentul fata de democratie si statul de drept"

Cu doar doua zile inaintea intalnirii cu Vladimir Putin, la Bratislava, George W. Bush i-a lansat, de la Bruxelles, un avertisment neobisnuit de sever.

In discursul rostit in prima zi a vizitei sale in capitala belgiana, presedintele a avertizat Kremlinul ca "trebuie sa-si reafirme angajamentul fata de democratie si statul de drept", desi, pentru a indulci pilula, si-a manifestat in acelasi timp increderea ca viitorul Rusiei este "inlauntrul familiei europene si al comunitatii atlantice".

"Suntem de acord ca reformele nu pot fi infaptuite peste noapte. Trebuie insa sa reamintim Rusiei ca Alianta noastra se pronunta pentru existenta unei prese libere, a unei opozitii viguroase, pentru despartirea puterilor in stat si pentru primatul legii - si ca SUA si tarile europene aseaza reformele democratice la temelia dialogului lor cu Rusia", a mai spus presedintele.

Este, fara indoiala, semnalul cel mai puternic al insatisfactiei Washingtonului fata de reintoarcerea in Rusia, dupa scurta perioada de cochetare cu ideile democratiei occidentale, la modelul de conducere de mana forte, asa cum isi gaseste expresia in asemenea masuri cum ar fi numirea de la centru a guvernatorilor diferitelor tinuturi, ingradirea libertatii de miscare a miscarilor disidente sau

ingenuncherea consortiului petrolier Yukos.

Iar un asemenea semnal este trimis chiar in preajma intalnirii pe care Bush urmeaza sa o aiba cu Putin la Bratislava, in ultima zi a turneului sau in Europa. Presa ruseasca a reactionat imediat.

Daca ziarul Komsomolskaia Pravda, mai apropiat cercurilor liberale, anticipeaza ca, paralel cu "frazele placute" de circumstanta, presedintele Bush va ridica in schimbul sau de vederi cu Putin si "chestiuni neplacute, cum ar fi cele legate de Yukos", si "vom fi admonestati in privinta Iranului", in schimb Sovetskaia Rossia, care exprima parerile guvernului, se zburleste la partenerul

american.

"Trebuie sa le spunem fatis americanilor ca pentru noi jocul lor e cat se poate de transparent. Acest lucru e necesar deoarece, inca pe de vremea lui Eltin, Washingtonul si-a facut impresia ca Rusia este condusa de niste ticalosi sau natarai, care pot fi usor mituiti sau invartiti pe degete. Trebuie sa schimbam natura dialogului nostru politic cu SUA", scrie cotidianul moscovit.

Tete-a-tete-ul din capitala Slovaciei nu se anunta prea comod. Cei doi interlocutori se pot consola insa cu ideea ca organizatiile societatii civile din Slovacia au cuvinte de repros la adresa amandurora, acuzandu-i de "lipsa de respect fata de normele internationale in domeniul dreptului omului, al drepturilor sociale si al apararii mediului inconjurator".

Ca exemple sunt date, in cazul lui Putin, razboiul din Cecenia, iar in cazul lui Bush, razboiul din Irak si abuzurile impotriva detinutilor irakieni si afgani. Invinuirile sunt formulate de filialele locale ale organizatiilor internationale Amnesty International si Friends of the Earth.

Confesiunile private ale presedintelui incomodeaza Casa Alba:

"Steagul SUA ar trebui sa fluture peste Ocean, si nu albastrul pal al steagului ONU"

"Sunt eu contra intregii lumi. Vestea buna e ca lumea este de partea mea sau cel mult o jumatate din ea..." declara George W. Bush in timpul unor discutii informale cu Doug Wead, un "vechi prieten" care a avut grija sa inregistreze cateva dintre conversatii (din perioada 1998-2000) fara stirea lui Bush si sa le publice mai apoi intr-o carte: "Educatia unui presedinte.

" Fraza, extrasa de pe inregistrarile lui Wead si publicata de New York Times, ofera o paralela tulburatoare intre o trasatura de caracter a presedintelui si ceea ce avea sa devina o marca importanta a administratiei Bush: "Sunteti fie cu noi, fie contra noastra".

"Weadie", cum il alinta presedintele pe scriitorul specializat in biografia marilor dinastii politice (Roosevelt, Kennedy, Bush), a creat o mica arhiva care poate lamuri multe din aspectele personalitatii si opiniilor politice ale actualului presedinte.

Inregistrarile, care se opresc chiar inainte ca Bush sa accepte nominalizarea republicanilor pentru a candida la presedintie, in 2000, mai scot la iveala si atitudinea sceptica a lui Bush fata de ONU, viitorul presedinte nefiind convins de forta organizatiei internationale.

"Coalitia (n.r. - crestinilor conservatori) vrea o America puternica, iar steagul SUA ar trebui sa fluture peste Ocean, si nu albastrul pal al steagului ONU," a declarat Bush.

Multe dintre conversatiile dezvaluite se refera la trecutul mai agitat al lui Bush, care a recunoscut de altfel ca a avut probleme cu consumul de alcool, dar care a refuzat constant sa raspunda intrebarilor referitoare la droguri.

"Nu voi raspunde intrebarii despre marijuana. Stiti de ce ? Pentru ca nu vreau ca un copil sa incerce ceea ce eu am incercat", se aude vocea lui Bush. "Trebuie sa intelegeti: vreau sa fiu presedinte," ii explica scriitorului guvernatorul.

El refuza sa ii critice pe homosexuali, considerand ca el insusi este "un pacatos" si nu poate sa ierarhizeze pacatele, insa face o diferenta neta intre aversiunea fata de politicile homosexuale si homosexualitate in sine.

Bush s-a mai plans in numeroase discutii informale de atentia presei, considerand ca majoritatea ziarelor duc o campanie impotriva lui si se hranesc din zvonuri murdare despre trecutul sau.

"Lipseste un idiot din Texas"

Circa 4.000 de persoane au participat la un protest zgomotos in fata Ambasadei SUA din Bruxelles, aruncand cu doze de bere si oua in timp ce, inauntru, presedintele american, George W. Bush, si omologul sau francez, Jacques Chirac, se "reconciliau" in cadrul unui dineu, relateaza AP.

Politia, care inconjurase cladirea cu sarma ghimpata si pregatise sase tunuri de apa, nu a fost nevoita sa intervina. "Bush nu este bine venit", "Bush asasin", "Lipseste un idiot din Texas" - se putea citi pe pancartele arborate de protestatarii reuniti de peste 80 de organizatii pacifiste sub platforma "Stop Bush", ale carei actiuni urmau sa continue si marti.

Andreea BRATOSIN, Bogdan MUNTEANU, Madalina IACOB, Romulus CAPLESCU