In exclusivitate pentru Cotidianul, Sorin Oprescu ii face lui Adrian Nastase un portret deloc magulitor. Printre altele, Oprescu il indica pe Nastase ca fiind cel care a stat in spatele anchetarii sale de catre PNA.

Cotidianul: Cum ati perceput Cabinetul Nastase si care a fost relatia dvs. cu premierul ?

Sorin Oprescu: Cind s-a asezat Nastase pe scaun, ca prim-ministru, a stiut ce a vrut. Sigur ca echipa nu actiona singura. Ce nu s-a intimplat in mijlocul ministrilor astora!… A fost ca un conclav, dar nu in sens tendentios spun asta. Din pacate, nu au avut comunicare, in primul rind cu membrii de partid.

Apoi, conducerea executiva a partidului reprezenta si conducerea politica, ceea ce nu a fost prea bine. In loc sa vorbim de tractoare, vorbeam de stilpi. Ar fi trebuit sa existe o deschidere mai mare a Guvernului fata de structurile din Parlament. Si deputatii, si senatorii au fost frustrati. De ce nu am fost ministru? Primul-ministru isi face echipa. Daca el nu m-a vrut in echipa...

Eu nu am cerut niciodata nimic partidului. Stiti ce e ciudat? Pe mine, Nastase m-a adus in PSD.

„Si-a construit Guvernul ca sa se vada numai el“

De ce ati fost invitat de conducerea partidului sa candidati doar la Primaria Capitalei, dar nu ati fost nominalizat niciodata ca ministru al Sanatatii?

Eu sint un tip incomod. Mie nu mi-a fost frica sa spun ce era de spus. Colegilor mei din linia a doua, a treia, care nu erau obisnuiti cu astfel de atitudini, nu le-a convenit. Lui Adrian Nastase nu i s-au spus multe lucruri, pentru ca oamenii isi ziceau : „Il suparam pe primul-ministru“. Eu am ridicat de multe ori probleme din sistemul sanitar.

Nu am spus ca se pot cistiga alegerile pe sistemul sanitar. Dar se pot pierde pe sistemul sanitar. Repet, eu sint un om incomod. Ce sa ma mai ascund dupa copaci? M-am intrebat: „Ce au astia cu mine?“. Ma refer la colegii mei de partid. Nu am fugit dupa ziare si dupa ziaristi, sa le spun una si alta despre partid.

Iar colegii mi-au spus: „Esti incomod si ai gura mare.“ Nastase avea nevoie de un ministru comod. Guvernul pe care l-a construit el era compus din profesionisti. Dar guvernul, dupa cum a fost construit, a fost ca sa se vada numai unul. Adica el. Adrian Nastase. Nastase a avut un aparat de imagine foarte bun.

Dar lucrul asta s-a razbunat. El a fost inconjurat de o serie de oameni care l-au facut sa piarda formele realitatii. A fost tirziu cind, intrind in campania electorala, a descifrat lucrul asta. A fost insa tirziu.

Concurati cu Nastase pentru locul doi din PSD, respectiv pentru functia de presedinte executiv.

Voi candida, daca postul va exista. Am spus „daca“. Sint multe propuneri, multe formule, nu numai cu presedinte, presedinte executiv, secretar general. Toate formele discutate au mers la Cozminca si ne-am trezit cu surpriza ca in materialele de partid a aparut numai formula presedinte, presedinte executiv. Nu-i nimic, vom discuta celelalte formule pina la Congres.

„Agreez formula presedinte, vicepresedinti“

Dvs., personal, ce formula de conducere preferati?

Eu personal, sincer, agreez forma: presedinte, vicepresedinti, toti egali. Am decis sa candidez cind au inceput speculatiile. Au fost foarte multe speculatii. Vrem ca lucrurile sa mearga elegant si corect. Vreau ca votul final de la Congres sa fie al oamenilor, nu conform jocurilor de culise gen „Voteaza-l pe Vasile ca asa vreau eu“.

Care este diferenta dintre dvs. si Adrian Nastase?

Exista o mare asemanare intre mine si Adrian Nastase, dar nu e nici un fel de problema. El isi exprima punctele lui de vedere, eu, la fel. Problema este ce vrem noi doi pentru partidul acesta in viitor. Eu am o serie de valori, el are un bagaj, mult mai mare decit mine, de valori social-democrate.

Diferenta dintre noi: el gindeste pe o forma ierarhica in care sa existe un tatuc care sa duca el singur lucrurile. Eu vreau o democratizare efectiva a partidului. Asta nu inseamna sa aduci 23 de oameni in jurul mesei si sa ai farfurii doar pentru 15, iar pe restul sa-i pacalesti cu vorbe.

„Al mare a hotarit sa fiu cercetat de PNA“

„Cotidianul“: Candidatul Vanghelie a fost acuzat de fapte de coruptie, iar PSD se prezinta cu el la alegerile din Bucuresti.

S.O.: Vanghelie a fost cercetat de justitie si nu a fost gasit vinovat. El a mai facut un gest pentru care il apreciez: s-a autosuspendat din PSD tocmai pentru a nu afecta partidul din cauza acuzatiilor de coruptie si a cercetarilor penale sub care s-a aflat.

„Cotidianul“: L-a cercetat justitia PSD, nu este de mirare ca Vanghelie s-a ales cu NUP.

S.O.: Cu unii dintre noi, justitia PSD nu s-a jucat. Hai sa va fac o surpriza. In anul 2004, nu numai catre Vanghelie a fost indrumata justitia, ci si spre mine! Nu comentez mai mult, cei care stiu inteleg despre ce a fost vorba. Eu am fost cercetat de PNA.

„Cotidianul“: De ce? Care a fost motivul?

S.O.: Asa a hotarit al mare (!). Este inutil sa va spun ca nu s-a descoperit nimic despre mine. Dar am fost cercetat penal, nu?