Preturile la timplaria termoizolanta cresc cu pina la 15%, din cauza scumpirii energiei, dar si a cresterii salariilor si a costurilor de marketing.

Preturile la ferestrele si usile din PVC cu geam termopan vor creste, cel mai probabil, cu 10-15%, a spus, ieri, Lorincz Barnabas, membru in Consiliul Director al Patronatului Producatorilor de Timplarie Termoizolanta (PPTT). „Se vad deja de acum preturi mai mari“, afirma Barnabas.

Electricitatea scumpeste termopanul

Cauzele scumpirii sint, in special, cresterea tarifelor la electricitate, majorarea salariilor angajatilor care se ocupa cu manopera si cresterea costurilor legate de marketingul acestei activitati. Barnabas se asteapta si la scumpiri mascate, din cauza introducerii leului greu.

Preturile ferestrelor fixe din timplarie PVC cu geam termoizolant sint cuprinse intre 40 si 60 de euro metrul patrat, in timp ce ferestrele cu deschidere dubla costa intre 80 si 95 de euro metrul patrat. Oficialul PPTT estimeaza ca vinzarile produselor din timplarie au crescut, anul trecut, cu 15-18% fata de 2003 si se asteapta ca tendinta sa se mentina si in anii urmatori.

Persoanele juridice cumpara in jur de 80% din timplaria care se vinde in Romania, iar persoanele fizice doar 20%. Cel mai mult se vinde timplaria din PVC. La cea din aluminiu, piata a fost in regres in 2004, din cauza ca au fost mai putine investitii mari care sa necesite timplarie din aluminiu.

Oficialul PPTT apreciaza ca in Romania sint citeva mii de firme cu acest obiect de activitate, care au in jur de 40.000 de salariati.