Banca Transilvania a lansat o oferta revolutionara pentru micile intreprinderi: credite de pina la 200 de milioane de lei care au doua mari avantaje: se acorda pe loc (intr-o ora, spune banca) si fara garantii (ipoteca pe cladiri, gaj pe masini etc. necesare in cazul unei finantari clasice).

Am vizitat o filiala a Bancii Transilvania din Bucuresti pentru a verifica daca noua oferta functioneaza si pentru a afla amanunte despre acest credit.

Am vizitat sucursala Bancii Transilvania din piata bucuresteana Obor pentru a verifica daca a intrat deja in vigoare noua oferta a bancii si care sunt conditiile de creditare. In ciuda aglomeratiei de la ghisee, am fost placut surpinsi de promptitudinea angajatilor.

Persoana care se ocupa de paza bancii, postat la o masuta de la intrarea in cladire, care are si rolul de indrumator, m-a invitat sa iau loc la o masa si a plecat sa cheme un consilier de credite al bancii. Acesta si-a facut imediat aparitia si ne-a furnizat, extrem de amabil si profesionist, informatii utile despre noua oferta a bancii.

„Este vorba de un produs pe care noi l-am lansat pentru a raspunde cerintelor clientilor nostri, micile firme. Acestea ne solicitau credite de valori mici si voiau sa primeasca banii imediat si fara prea multa birocratie”, ne-a precizat angajatul bancii. Birocratia la un credit pentru IMM inseamna in special constituirea garantiilor pentru credit.

„Noi analizam dosarul de credit in aproximativ o saptamina, insa actele de garantie, in special evaluarea imobilelor si a altor bunuri, precum si constituirea actelor de garantie la judecatorie dureaza mai mult”, precizeaza consilierul Bancii Transilvania. Iata de ce a aparut nevoia acestui produs de creditare fara garantii.

Reprezentantul bancii ne-a spus ca singurele acte de care avem nevoie sunt ultimul bilant al firmei (aceasta trebuie sa aiba o vechime de cel putin un an), actele firmei (certificatul de inregistrare) si o hotarire a AGA de imputernicire a administratorului sau altei persoane din conducere care contracteaza creditul.

La acestea mai trebuie adaugat un certificat constatator de la registrul comertului (pe care-l poate obtine si banca, si care costa in jur de 500.000 de lei). Ultimul pas este deschiderea unui cont (100.000 de lei) la Banca Transilvania.

Consilierul de credite al bancii a tinut sa ne precizeze ca banca este foarte fidela clientilor sai, care beneficiza de diverse avanje, inclusiv cind e vorba de analiza unui dosar de credit. Astfel ca acesta ne-a recomandat sa deschidem din timp un cont in banca prin care sa rulam sume de bani, aspect care va fi apreciat (daca este cazul, fireste,) atunci cind vom veni cu dosarul de credit.

Creditul este doar in lei, cu dobinda fixa de 24% pe an

Noul credit functioneaza ca o linie de credit, adica lunar se plateste doar dobinda aferenta, valoarea integrala a creditului urmind a fi achitat la sfirsitul perioadei de creditare. Se pot imprumuta maxim 200 de milioane de lei, dobinda fiind fixa, de 24% pe an. Exista doar varianta creditului in lei.

Pentru a imprumuta suma maxima, de 200 de milioane, firma trebuie sa aiba o cifra de afaceri de aproximativ doua miliarde de lei pe an. Daca cifra de afaceri este mai mica, fireste ca si suma care se poate imprumuta scade (pentru un credit de 100 de milioane este necesara o cifra de afaceri de un miliard de lei).

Fara garantiile clasice, dar cu altele noi

Pentru a compensa lipsa garantiilor clasice, costisitoare si care iau timp prea mult, Banca Transilnvania impune beneficiarilor noului tip de credit alte tipuri de garantii bancare.

Si chiar primim banii intr-o ora, dupa ce am venit cu toate aceste acte? „Fireste!”, a venit prompt raspunsul consilierului de credite pentru IMM al Bancii Transilvania. „Nu faceti nici o verificare a firmei, a actelor pe care le aducem?” „Din actele aduse reiese clar activitatea firmei, daca ea este profitabila, daca are o cifra de afaceri in crestere.

In plus, cerem si acordul pentru consultarea bazelor de date care reliefeaza bonitatrea firmei: daca are restante la credite sau alte datorii.” O alta masura de siguranta luata de banca este limitarea la sase luni a primei faze de acordare a creditului, perioada in care se va vedea daca firma isi va onora la timp obligatiile.

Daca o face, atunci linia de credit se poate prelungi pina la un an, iar apoi se poate innoi anual, ne-a explicat reprezentantul bancii. De asemenea, contul prin care se acorda creditul va fi cesionat in favoarea bancii, ceea ce inseamna ca banca are dreptul de a umbla la cont (adica de a-l bloca) fara acordul clientului (in cazul problemelor privind derularea creditului).

Iar masura suprema de siguranta care se ia la acordarea noului tip de credit consta in semnarea de catre client a trei bilete la ordin in alb care sa acopere valoarea creditului, care vor fi completate doar in cazul neachitarii imprumutului.

Banca Transilvania are si servicii de consiliere de calitate, spre deosebire de alte banci

Am spus ca am fost surprinsi de promptitudinea si profesionismul celor de la Banca Transilvania pentru ca, cu doar o zi in urma, am fost sa ne interesam de un credit pentru IMM la agentia Raiffeisen din Piata Iancului.

Aici am fost intimpinati de o domnisoara extrem de draguta si binevoitoare, dar, la fel cum am constatat si in alte agentii ale Raiffeisen, asta nu ajuta cu nimic cind e vorba de afaceri si bani. Aceasta nu a reusit sa ne furnizeze decit informatii cu privire la modul in care se poate deschide un cont la Raiffeisen.

„Pentru informatii despre credite pentru intreprinderi, trebuie sa va programati o intilnire cu directorul nostru”, ne-a zimbit ea. „In acest caz, putem sa ne intilnim cu el?”. Angajata Raiffeisen ne-a rugat sa asteptam putin, iar cind a revenit ne-a anuntat ca „domnul director nu este acum prezent”. Asa incit am fost invitati sa mai trecem pe acolo saptamina viitoare.